Hihetetlen, de igaz, Korda György betöltötte a 80. életévét. Dalain több generáció nőtt fel, feleségével, Balázs Klárival, ma is járják az országot. A művésszel a 168 óra című hetilap készített ünnepi interjút. Ebből elsősorban a hazai közállapotokra vonatkozó részeket szemlézzük, de felvillantunk Korda pályafutásával kapcsolatos néhány epizódot is.

Hangi adottságai alapján akár operaénekes is lehetett volna.

Hiányzott azonban belőle az akaraterő és a kitartás. Le kellett volna mondania az aranyifjú életről, a cigiről, a piáról, az éjszakázásról. Ezt meg nem akarta. Élvezte az életet. A biztos sikert kellett volna kockára tennie egy bizonytalan operaénekesi karrierért:

“Az azért biztosan jelez valamit, hogy évtizedeken át voltak visszatérő álmaim arról, hogy egy nagy operaház színpadán állok, és énekelek. Igaz, rémálmaim is voltak arról, hogy elfelejtem a szöveget meg a dallamot, és egy hang sem jön ki a torkomon. Ma már nem álmodom erről.”

1.000 dal!

Még kimondani is sok, az énekes nevéhez majdnem ezer dal köthető. Kitért arra, hogy ezek közül hányat tudna felkészülés nélkül elénekelni:

“Nagyjából kétszázat. Ebben sokat segít a kártya. Mai napig hetente kétszer ülök le kártyázni állandó partnerekkel, egyszer ultizni, másszor pókerezni. Ez remekül karban tartja az agyat, a memóriát, így könnyebb észben tartani a dalokat is. Vannak olyan partik, amelyekre több évtized távolából is pontosan emlékszem, tudom, hogy kinek milyen lapjai voltak.”

Most nyergeljünk át a közélet, a politika világába.

Kezdjük ott, hogy a születésnapján egy váratlan felköszöntőt is kapott, olyan politikustól, akitől erre nem számított:

“Arra egyáltalán nem gondoltam, hogy Orbán Viktor ír majd nekem egy üdvözlő levelet. Ráadásul nem egy hivatalos hangvételű, hanem egy kifejezetten személyes köszöntőt kaptam a miniszterelnöktől. Soha nem találkoztunk, ezért is esett különösen jól a gesztusa.”

fotó: MTI.hu

Ez azért is pikáns, mert Kordát élete során csak egyszer érte politikai támadás, épp az első Orbán-kormány idején, mégpedig amiatt, hogy szocialista és liberális politikusok találkozóinak adott helyett a Korda-villában. De azt is felrótták neki, hogy fellépett MSZP-s kampányrendezvényeken:

“Nevetséges vádak voltak, egyiket sem vettem a szívemre. A politikusok szabályosan kibérelték a budai hotelben a tanácstermet, én egyetlen találkozón sem vettem részt. A szocialisták kampányrendezvényeire pedig nem politizálni mentem, hanem énekelni. Meghívtak, felléptem. Ennyi.”

A Lázár János – Korda György – Balázs Klári trió Makón haknizott

Érdekli a politika, nagyon is.

Mindig elmegy szavazni, naprakészen követi az eseményeket, és a barátaival meg is osztja a véleményét:

“A nyilvánossággal viszont soha, és erre tudatosan figyelek. Olyan megosztott országban élünk, hogyha kiállnék a nyilvánosság elé bármilyen politikai kérdésben, például elmondanám, mit gondolok a migránskérdésről, azonnal elveszíteném a közönségem felét. De hát én nem jobboldali vagy baloldali beállítottságú embereknek énekelek, hanem mindenkinek. “

Egyetlen dologban szokott nyilvánosan is állást foglalni:

Magyarország számára létkérdés, hogy tagja maradjon az Európai Uniónak, és ezért minden politikai erő felelősséggel tartozik:

“Azt sajnos nem tudom, hogy megérem-e, de biztosan jön majd egyszer egy politikus, akinek sikerül felépítenie a hidat Magyarország két tábora között, és az ellenségeket vitapartnerekké szelídíti. Az egyébként nem zavar, ha egy művész nyíltan vállalja a politikai meggyőződését, ha nem akar folyton az aktuális hatalomhoz dörgölőzni. A kurzuslovagokat viszont, akik tehetség híján csak politikai lojalitásuk okán tudnak sikereket elérni, mélyen elítélem.”

Barátságait nem kezdte ki az elmúlt három évtized politikai ámokfutása:

“Akárhogy éltem is fiatalon, a barátaimhoz és a feleségemhez mindig hűséges voltam. A legtöbb kapcsolatom 40-50 éves. Tisztában vagyunk egymás politikai nézeteivel, sok mindenben nem értünk egyet, olykor vitatkozunk is, de ez soha nem befolyásolta a köztünk lévő érzelmi viszonyt. Előfordult, hogy a Klárikával sem ugyanazt gondoltuk egy politikai vagy gazdasági döntésről. És akkor mi van? Megbeszéltük, és kész. Egyetlen barátomat sem vesztettem el a politika miatt.”

Szavazz, ne utána vernyogj! – Korda György is beszállt a kampányba

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét