Már készül a közlöny róla! A kórházak irányítása alá kerülnek az önkormányzati szakrendelők! - Városi Kurír

Sorting by

×

Már készül a közlöny róla! A kórházak irányítása alá kerülnek az önkormányzati szakrendelők!

A hatékonyabb egészségügyi védekezés, a betegellátás és az egészségügyi dolgozók kiegyensúlyozottabb terhelése, és a védőoltási program végrehajtásának biztosítása érdekében a területileg illetékes kórházak szakmai irányítása alá kerülnek az önkormányzati szakrendelők a veszélyhelyzet idejére – közölte a Koronavírus Sajtóközpont.

Hirdetés

Az erről szóló kormányrendelet hamarosan olvasható lesz a Magyar Közlönyben

A közleményben hangsúlyozzák, hogy fontos, hogy

az önkormányzati fenntartású szakrendelők és dolgozóik is szükség szerint részt vegyenek a járvány elleni védekezésben, és koordináltan lássák el betegellátási feladataikat, és az oltás tömeges szakaszában majd megfelelően végrehajtsák az oltási feladatokat.

A jogszabály a veszélyhelyzet idejére a városi kórházakhoz telepíti a területükön működő önkormányzati fenntartású járóbeteg-szakellátók tekintetében a szakmai irányítási jogkörök gyakorlását, a járóbeteg-szakellátó szolgáltató működésének felügyeletét, és a javaslattételt a járóbeteg-szakellátó egészségügyi szolgáltató egészségügyi dolgozói és szakdolgozói jogszabályban meghatározott berendelésére.

A jogszabály rögzíti, hogy a veszélyhelyzet ideje alatt az egészségügyi intézmények folyamatos munkarendben működnek

Emellett a kormányrendelet az irányító megyei intézmények (azaz a megyei kórházak, a vidéki egyetemi klinikai központok, a fővárosi centrumkórházak) hatáskörét kiterjeszti az illetékességi területen valamennyi egészségügyi tevékenység irányítására. Az irányító megyei intézménynél 24 órás vezetői ügyeletnek kell működnie.

“A veszélyhelyzet ideje alatt az önkormányzati szakrendelők vezetői fokozott felelősséggel kötelesek vezetési, irányítási feladataik ellátására, különösen felelnek az általuk vezetett szakrendelő folyamatos, teljes körű, határidőben történő és valós adatszolgáltatásáért. A szakrendelők vezetői kötelesek a hatékony és összehangolt védekezés érdekében az országos kórház-főigazgató védekezés megszervezésére vonatkozó utasításait végrehajtani, folyamatos kapcsolatot tartani az irányító szerv vezetőjével, az Országos Mentőszolgálattal, valamint a megyei, fővárosi védelmi bizottsággal. Az önkormányzati szakrendelőt működtető egészségügyi szolgáltató felelős az általa végzett védőoltási tevékenység jogszerűségéért, szabályszerűségéért, szakszerűségért

– olvasható a közleményében.

Komáromi Zoltán háziorvos szerint….

“Ez az, amitől tartott minden önkormányzati szakrendelőben dolgozó szakorvos, szakápoló és vezető.

Államosítani, maguk alá gyűrni mindenkit – ez a tébolyult cél hajtja a jelenlegi kormányzatot.

Azt, hogy a döntéshozóknak fogalmuk sincs arról, hogyan működhet hatékonyan egy egészségügyi intézményrendszer – nos ezt az elmúlt 10 év alatt megtapasztalhattuk. Most azoknak az intézményeknek a munkáját és az ott dolgozók életét fogják ellehetetleníteni, akiket még (eddig) elértek/elérhettek a rászoruló betegek.

Azok a szívbetegek, cukorbetegek, stroke-on átesett betegek, onkológiai betegségre gyanús panaszokkal kivizsgálásra jelentkező betegek, akik a következő hónapokban megfelelő ellátás híján meg fognak halni, vajon beszámíthatók lesznek-e a COVID-19 statisztikáiba?

Vagy egy külön rovatot kell nyitni a KSH-ban:

a kormányzati dilettantizmus és hatalomvágy miatt meghalt emberek, akiket egy normális egészségügyi rendszerben meg lehetett volna gyógyítani…”

Pikó András polgármester kérdez: bújtatott államosítás?

“Ma az Auróra utca rendelőintézet vezetőjével közölte a kormányhivatal vezetője, hogy bár kialakítottak 7 oltópontot, nem kell oltaniuk, esetleg majd ha lesz elegendő vakcina. A nemrég nyilvánosságra került rendelet szerint a területileg illetékes kórház igazgatója rendelkezik innentől a rendelőintézetünk munkatársi állományával, akik átvezényelhetők lesznek bárhová. Csakúgy, mint az egyéb szakvizsgával rendelkező házirovosaink is.

Minderről semmilyen előzetes tájékoztatást senki sem kapott, így aztán nem tudom megmondani, holnaptól kik rendelnek, gyógyítanak a rendelőben, mely háziorvos lesz elérhető a betegei számára.

Őszintén remélni tudom csak, hogy mindez egy átgondolt és tervezett lépés, azonban az oltás állami megszervezése mindennek tűnik, csak nem átgondoltnak és megtervezettnek.

(Nyitott kérdés, hogy visszakapják-e a helyi járóbetegellátást az önkormányzatok, vagy mindez egy bújtatott államosítás valójában?)

Az önkormányzat, amint új információk birtokába jut, a hivatalos felületein megosztja azokat az ellátásra váró józsefvárosiakkal.”

Hirdetés
átver

Egy hozzászólás itt: “Már készül a közlöny róla! A kórházak irányítása alá kerülnek az önkormányzati szakrendelők!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.