Máig nem ismerhetők a kórházi fertőzések adatai – petíciót indít a TASZ

Petíciót indít és kórházak elé települ ki a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ), hogy betegjogokkal kapcsolatban tájékoztassa a polgárokat.  A jogvédő szervezet azután döntött így, hogy a jogszabályban meghatározott határidőhöz képest október 1-jére már egy egész hónapos csúszásba került a kórházi fertőzésekről szóló jelentés nyilvánosságra hozatala.

petíciót azért indítják, hogy az egészségügyet tegyék a betegek számára is érthetővé, és azért, hogy a kormány fejezze be a titkolózást, és tegye közzé az egészségügy egyik legsúlyosabb problémájáról, a kórházi fertőzésekről szóló adatokat.

Az emberi erőforrások minisztere idén nyáron – a probléma létét is tagadó elődjével szemben – komolyan kezdett beszélni a kórházi fertőzésekről. Egy rendelettervezetben kifejezetten a kórházi fertőzések elleni külön intézkedéseket sorolta. Ezzel szemben sok kritikát fogalmaztak meg a szakértők a, TASZ álláspontja például itt érhető el. A szervezet hiányolta a konkrét lépéseket, és úgy vélte: a rendszerszintű problémák átfogó kezelése nem egy rendelet következtében fog megtörténni. A kritikák ellenére a rendelet október 1-jén az eredeti tervezethez képest változatlanul lépett hatályba, ennek új előírásait azóta már be kéne tartani.

Egyhónapos, jogellenes csúszás

A kórházi fertőzések elleni kormányzati nekibuzdulás azonban eddig még arra sem volt elég, hogy a jogszabályt betartva időben nyilvánosságra hozzák az előző évi jelentést. Jogszabály írja ugyanis elő, hogy minden év szeptember 1-jéig kell közzétenni az adatokat.

A TASZ közben várja, hogy a Kúria döntést hozzon az EMMI ellen indított – jogerősen már megnyert – perükben, ami arról szól, hogy kórházankénti bontásban is ki kell-e adni a kórházi fertőzéses adatokat.

Jogtudatosítás és petíció az ország számos pontján

A TASZ korábban már több száz történetet gyűjtött a kórházi fertőzésekről, most pedig helyszíni jogtudatosító akciókba kezd. Budapesten és vidéki városokban kórházak bejáratai előtt jogi szakértőik válaszolnak az állampolgárok egészségüggyel kapcsolatos, betegjogi kérdéseire, és segítenek a panaszokra jogorvoslati utakat találni. Közben petíciót is indítanak, ami az egészségügy érthetővé tételéről szól.

“A TASZ ingyenes jogsegélyszolgálatára évi többezer megkeresés érkezik, amiknek a nagy többsége betegjogi, egészségügyi ellátással kapcsolatos kérdést érint – mondta Asbóth Márton, a TASZ Magánszféraprojektjének vezetője. – Ezekből világosan látjuk, hogy az állampolgárok nagy része számára nem érthető, mi és hogyan történik az egészségügyben, hova kell fordulniuk, vagy éppen milyen jogorvoslattal élhetnek. Most odavisszük a jogi tájékoztató, tudatosító tevékenységünket, ahol a legnagyobb szükség van rá: a kórházak bejárataihoz. Eközben az állami szervek, a kormány titkolózik. Bár már elismerik, hogy a kórházi fertőzések jelentik az egyik legnagyobb problémát az egészségügyben, nem tesznek hatékony intézkedéseket, miközben titkolják azokat az adatokat, amikből megérthetnénk a valódi helyzetet. Ez elfogadhatatlan, ezért petíciónkban az egészségügy érthetővé tételére szólítjuk fel az emberi erőforrások miniszterét – tette hozzá Asbóth Márton. – Aki egyetért ezzel a követeléssel, kitelepülős eseményeinken, és online is aláírhatja a petíciót.”

Kapcsolódó:

Figyelem! – a kórházi fertőzés adatai pánikkeltők, megtévesztők és félrevezetők? – Mi van itt?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük