Sorting by

×

Figyelem! Korlátozást vezet be a MOL a benzinkútjain – Jön a jegyrendszer?

A tömeges felvásárlások miatt korlátozza az AdBlue értékesítését a Mol – közölték az MTI-vel szerdán.

Az ellátásbiztonság érdekében egy tranzakción belül egy darab kannás terméket lehet vásárolni, a pisztolyos AdBlue-tankolásnál pedig legfeljebb 50 liter az alkalmanként kiadható mennyiség.

Akikre nem vonatkozik

A Mol töltőállomásain a közfeladatot ellátó szervek – a mentők, a tűzoltóság, a rendőrség – a készlet erejéig továbbra is korlátozások nélkül vásárolhatnak,

a MOL-LUB Kft. pedig teljesíti a szerződéses kötelezettségeit.

A dízelmotoros járművek adalékanyaga iránt néhány nap alatt a tízszeresére-húszszorosára nőtt a kereslet

A részben már nyerészkedési célú felvásárlás felborította a piacot, noha a lakossági igényeket a Mol továbbra is ki tudná elégíteni

– indokolták a korlátozást.

A közlemény szerint a gáz drágulása miatt egész Európában hiánycikk az AdBlue. A Mol bízik a helyzet gyors rendeződésében, ám addig is gondoskodik a készletei rendszeres feltöltéséről – tették hozzá.

Tudja, mi az a AdBlue?

Az Euro 6 szabvány bevezetése óta az újonnan gyártott haszongépjárműveket már kötelezően SCR rendszerrel látják el, Európában pedig rohamosan fogynak az AdBlue-készletek, mivel az adalék gyártását jóformán leállították. A modern dízelautók nem működnek AdBlue nélkül, ugyanis csak ezzel tudják teljesíteni a környezetvédelmi előírásokat, a kocsik hackelése pedig törvényellenes. Ez főként az árufuvarozóknak és a busztársaságoknak jelent hatalmas problémát, de a fogyasztók is meg fogják érezni a hatásait, hiszen amennyiben hiánycikk lesz, az AdBlue ára drasztikusan emelkedni fog, ami minden termék árába beépülhet, amelyet közúton szállítanak. Amennyiben pedig tényleg elfogy az AdBlue, leáll a teljes áruforgalom. A Mol közleménye pesszimista képet fest elénk:

A közép-európai műtrágyagyárak az elszálló földgázárak hatására erősen korlátozzák, több esetben le is állították már a gyártásukat. A visszafogott termelés következtében az elmúlt hetekben AdBlue ellátási problémák tapasztalhatóak a piacon és a helyzet várhatóan tovább fog romlani.

A cégnek sincs érdemi készlete, mert eddig stabilan jött az import az országba, és bíznak benne, hogy idővel majd stabilizálódik a piac. (Forrás)

Kapcsolódó

Forrás

 

Figyelem! Korlátozást vezet be a MOL a benzinkútjain - Jön a jegyrendszer?

átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.