Kormányinfó: megvannak a különadó részletei, péntektől pedig csak a magyar rendszámú autók tankolhatnak árstoppal - Városi Kurír

Sorting by

×

Kormányinfó: megvannak a különadó részletei, péntektől pedig csak a magyar rendszámú autók tankolhatnak árstoppal

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón elmondta, már két ülést is tartott az új kormány, az elsőn a veszélyhelyzet bevezetéséről döntöttek, a másodikon pedig a különadókról. Nagy Márton gazdaságfejlesztésért felelős miniszter ad tájékoztatást a bankokra és a multicégekre kivetett különadóról. Gulyás Gergely bejelentette, átütemezik az állami beruházásokat.

Hirdetés

Arról döntöttek az emberek április 3-án,

hogy kimaradjunk a háborúból, válságállóvá tegyük a magyar gazdaságot, és minél több biztos kapaszkodót találjunk az elmúlt évek eredményeinek megvédésére – mondta. A rezsicsökkentés fenntartása a kormány legnehezebb vállalása, de most háborús veszélyhelyzet van, a brüsszeli szankciós politika is felelős az árak emelkedéséért – mondta el megint.

A kormány olyan döntést hozott és olyan költségvetést fog benyújtani, amely az elmúlt évek eredményeit segít megőrizni

– mondta.

Úgy gondoljuk, hogy akik az árak emelkedéséből, a kamatok emelkedéséből részesülnek, járuljanak hozzá az ország megvédéséhez

– tette hozzá.

A többletnyereség megadóztatását méltányosan gondoljuk, a teljeset nem vonjuk el, de a jelentős részét igen

– mondta.

Azt, hogy a kormány különadót vet ki több ágazatban az úgynevezett extraprofitra, Orbán Viktor miniszterelnök jelentette be szerda kora este, a kormányülés után.

A költségvetés tervezetét a költségvetési tanácsnak a napokban átadja a kormány

– mondta Gulyás Gergely.

A 3,5 százalékos hiánycélt tűztük ki célul és reálisnak gondoljuk a 4,5 százalékos növekedést.

Sok a visszaélés a benzinárstopnál, így holnaptól a magyar rendszámú autók tankolhatnak csak

Dicsérte a kormányt, hogy itt van lehetőség 480 forintos benzinárra, amire Nyugaton nincs.

A növekvő bevételeket, amikre szükség van, főleg extraprofit-különadókból fogjuk finanszírozni

– mondta Nagy Márton. Arról is beszélt, hogy kiadáscsökkentés is lesz, ez két dologban ölt testet.

A minisztériumok költségvetését csökkenteni kell és a beruházásokat át kell, ütemezni. Ez 60 százalékban járul hozzá ahhoz, hogy idén 4,5, jövőre 3,5 százalék legyen a költségvetési hiány.

Gyors reakció

Lattmann Tamás közösségi oldalán kérdezett:

1. Ebből balhé lesz uniós szinten megint.
2. Nem hatosági áriasított üzemanyagot azért tankolhat a külföldi rendszám?
3. Bayer Zsolt szegény hogy fog igy tankolni? Vagy mar levette a szlovák rendszámot a luxusautójáról?

Különadók: itt vannak a részletek

Gulyás szerint

mivel nem a teljes profitot vonják el, így nem gondolják, hogy áthárítanák az emberekre ennek a költségét.

Nyolc területet érint az extraprofit-különadó, mely a jelenleg érvényes különadókon felül lesznek kivetve – mondta. Az első ágazat a bankszektor, ahol kibővítik a tranzakciós bevételt, 50 milliárddal növelik évente, 300 milliárdra az eddigi 250-et.

A biztosítói szektorból 50 milliárdot, az energiaszektorból (főként Mol) 300 milliárdot, a kiskereskedemi szektorból 60, a telekommunikációsból 40, a légitársaságoktól 30, a gyógyszerforgalmazói szektorból 20 milliárdot és végül újra bevezetjük a reklámadót 2023. január 1-től, 23 milliárd forintot remélünk ettől

– mondta. Indoklásul elhangzott, hogy

az elhalasztott utazások miatt a légitársaságok elérik újra a 2019-es szintet. A gyógyszerértékesítés nagyon jelentősen megemelkedett, ami mind a forgalmazók zsebét növelte. A telekom szektor jelentős profitot termelt, mivel a koronavírus miatt sokat voltak otthon az emberek. A reklámadó összefügg a tévézéssel és a reklámozással.

De miért extraprofit?

A biztosítói szektorban azért lett szerinte extraprofit, mert nőtt az öngondoskodás igénye. Az energiaszektorban pedig azért, mert olcsón jutnak nyersanyaghoz, miközben a benzin drága. Gyakorlatilag megadóztatják azt, hogy a Mol olcsón veszi az orosz olajat.

Az élelmiszerek ára drágult, itt ezért vonnak el extrapfrofitot. A telekomszektort azért terhelik, mert többen maradtak otthon, többen roamingoztak (ami ellentmond az előző állításnak). A légiközlekedést azért terhelik, mert elkezdett visszajönni a forgalom. A gyógyszerértékesítés nagyon megemelkedett a koronavírus-járvány miatt is. A reklámadó pedig Nagy szerint a tévézéssel függ össze, ami valójában csak egy mondat, nem indok arra, hogy miért kell innen extraprofitot elvonni.

Gulyás szerint egy dolgot nem tettek volna meg a háborús helyzet nélkül A befektetések elhalasztását, de ebből jövőre 800 milliárd forint megtakarítást várnak.

Az ártstopok meghosszabbításáról külön hoznak döntést

Gulyás szerint ezek az árstopok öt százalékkal csökkentették az inflációt. Az extraprofit-adók mindegyikét beszedik idén, kivéve a reklámadót, amelyet csak 2023-ban fognak.

A cikket bővítjük!

 

Hirdetés
átver

3 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.