Zsebbe vág! Szünetelhet a nyugdíja, ha nem figyel! - Városi Kurír

Sorting by

×

Zsebbe vág! Szünetelhet a nyugdíja, ha nem figyel!

Célszerű nagy gondosságot fordítani a nyugdíjasoknak az adategyeztetés határidőben történő, pontos teljesítésére, mert ennek elmulasztása az ellátás folyósításának szüneteltetéséhez vezet. Az így ki nem fizetett összeg nem vész el, a jogosultság későbbi igazolása esetén az ellátás legfeljebb öt évre visszamenőleg kiutalásra kerül – hívja fel a figyelmet Molnárné Balogh Márta tb-szakértő az ado.hu portálon.

Hirdetés

Adategyeztetés…

Nyugdíjszabályaink szerint, minden év márciusában kerül sor az 1997. évi LXXXI. törvény végrehajtási rendeletének (Tny vhr.) 76.§-ában előírtak és a nyugdíjtörvény végrehajtási rendeletében előírtak szerint az évenkénti adategyeztetési eljárás lefolytatására a külföldön élő, vagy tartózkodó nyugdíjasokkal. A nyugellátást folyósító szerv, a Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatósága az érintett nyugdíjasok részére adategyeztetési nyomtatványt küld, melyet kitöltve, aláírva kell visszaküldeni a folyósító szerv részére egy hónapon belül.

Fontos érvényességi követelmény, hogy a jogosult saját kezű aláírását hitelesíttetni kell bíróság, közjegyző, nyugdíjbiztosítási szerv, más külföldi hatóság, nyugdíjpénztár, pénzforgalmi szolgáltató vagy Magyarország külképviseleti szerve által. Ha a nyugellátásban részesülő személy egészségi állapota, vagy szociális helyzete miatt egészségügyi intézményben, vagy szociális intézményben tartózkodik, vagy ilyen intézménytől ellátásban részesül, az intézmény vezetője vagy annak orvosa hitelesítése is elfogadható.

Határidő….

Célszerű nagy gondosságot fordítani az adategyeztetés határidőben történő, pontos teljesítésére, mert

ha a visszaküldendő adatlap az előírt egy hónapon belül nem érkezik vissza, vagy nem megfelelően került kitöltésre, amely miatt a jogosultság fennállása nem állapítható meg, az ellátás folyósítása szüneteltetésre kerül.

Természetesen a folyósítás szüneteltetése miatt ki nem fizetett összeg nem vész el, a jogosultság későbbi igazolása esetén az ellátás legfeljebb öt évre visszamenőleg kiutalásra kerül.

Kapcsolódó

Hirdetés
átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.