Csütörtök reggelre tovább gyengült a forint - Emlékezzünk Kósa 2010-es "szárnyalásának" eredményére! - Városi Kurír

Sorting by

×

Csütörtök reggelre tovább gyengült a forint – Emlékezzünk Kósa 2010-es “szárnyalásának” eredményére!

Ahogy arról szerdán este beszámoltunk, Orbán kinyilatkoztatásának hatására bedőlt a forint. Csütörtök reggelre kiderült, ez csak a kezdet volt.

Hirdetés

A szerdai zuhanást követően csütörtökön is egyre romlik a forint

A szerda késő délután 388,26 forintos eurójegyzés csütörtök reggel hét órára 1,1 százalékkal 392,52 forintra emelkedett. A jegyzés 393,02 forintál is járt. A forint 1,8 százaléknyira áll az idén március 7-én 399,77-es eurójegyzésen elért leggyengébb árfolyamától

– tudósít az MTI. A dollár jegyzése a szerda esti 364,20 forintról 367,47 forintra emelkedett, a svájci frank jegyzése pedig 378,08-ról 381,57 forintra,

egyformán 0,9 százalékkal erősödtek a forinttal szemben.

A dollár és a svájci frank jegyzése 2,3 és 4,4 százaléknyira áll a forint leggyengébb árfolyamától.

Csütörtök reggeli jegyzésén

a forint az euróval szemben 2,1 százalékkal áll gyengébben a hét eleji kezdéshez képest, 1,1 százalékkal gyengébben a dollárral és 2,4 százalékkal gyengébben a svájci frankkal szemben.

A hónap eleje óta a forint ugyanebben a sorrendben 3,7 százalékkal, 2,5 százalékkal és 3,6 százalékkal gyengült az említett devizákkal szemben.

2010-ben történt….

Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke egy konferencián azt mondta:

kicsin múlik, hogy nincs államcsőd, s hazánk könnyen Görögország sorsára juthat.

Kósa kijelentéseiről néhány órán belül már angolul tudósított több internetes szaklap, s

lejtőre került a forint a devizapiacon. Piaci vélemény szerint az árfolyamesést minden bizonnyal Kósa kijelentési válthatták ki

– írta akkor az Origo. Érdemes az árfolyamra is figyelni:

Csütörtök délután jelentősen esett a forint árfolyama, az euró jegyzése 273,50 forintról kora délután 277,50 forintra ment fel, azaz 4 forinttal drágult a közös deviza. Este 6 óra után már 281 forint közelében járt az árfolyam.

A tudósítás szerint Kósa hozzátette:

Mivel süllyed a hajó, bármi áron azonnali lépéseket kell tenni. Általános válságkezelést nem lehet alkalmazni, teljesen új alapokra kell helyezni a gazdaságpolitikát Kósa szerint a kényszerhelyzet miatt bizonyos gazdasági alkotmányossági szabályok felfüggesztésére is sor kerülhet átmenetileg.

Az akkori Origo munkatársa elérte Kósát Lajost, aki azzal hárította el érdeklődést, hogy

a telefonszámot, amelyen hívták a debreceni ügyekkel kapcsolatos megkeresésekre tartja fenn…

Szigorúan 2010-ben…., vagy?

Csajbók Róbert, az ING devizakereskedője az [origo]-nak azt mondta: hiba volt Görögországot említeni, a nemzetközi piacon ugyanis mostanság ez a szitokszó,

a görögök említése azt az üzenetet hordozza, hogy nagy baj van az államháztartással.

Kósa szavai után nem csak a forintot került lejtőre, hanem az állampapírpiacokon és a tőzsdén is eladási hullám indult. A magyar államkötvények hozama jelentősen, 30-40 bázisponttal emelkedett és a kora délutánig még erősödő BUX pedig több mint 1 százalékos mínuszba került. (Ha az államkötvények hozama emelkedik, akkor csökken az árfolyamuk, hozamcsökkenés esetén pedig nő az értékük.)

Nemzetközi internetes szaklapokban a magyar nyelvű hír megjelenése után néhány órával megjelentek angol nyelvű összefoglalók, elemzések. A New York-i The Street nevű üzleti szaklap

“Ki a következő Görögország? Hát Magyarország!”

címmel jelentetett meg cikket. Ebben arról írnak, hogy elképzelhető, Kósa beszédében túlzott, az viszont tény, hogy a magyar gazdaság alapjai rendkívül gyengék. A szaklap azt jósolja, hogy a forint rosszul fog teljesíteni a következő időszakban. A tekintélyes Bloomberg gazdasági hírügynökség kezében lévő Businessweek híre már a forint árfolyamának hirtelen esését magyarázza Kósa kijelentéseivel. A lap a UBS bank londoni piaci szakértőjét, Manik Naraint idézi, aki szerint a görög példa emlegetése egyértelműen “megrémisztette” a piacokat.

“Badarság azt gondolni, hogy egyes nyilatkozatok miatt elmozdulnak tőzsdeindexek, ez a valóság leegyszerűsítése”

– mondta Szijjártó Péter, Orbán Viktor szóvivője a köztévé Este című műsorában csütörtökön.

“A következő gazdaságpolitikai lépések attól függenek milyen állapotban van a magyar gazdaság, de az biztos, hogy nem olyanban, mint amit a előző kormány mond. A 3,8 százalékos hiányról mindenki azt állítja, hogy ennél magasabb lesz, legalább 1 százalékkal, most arról zajlik a konzultáció, hogy mennyivel”

– tette hozzá akkor a mai külügyér.

Kapcsolódó

Hirdetés
átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.