Koronavírus: legfeljebb 6-an egy lakásban, otthon is ajánlott a maszkviselés

Giuseppe Conte olasz miniszterelnök hétfőn éjszaka írta alá az új intézkedéscsomagot a járvány ismételt erősödésének megfékezésére. A fertőzöttségi adatok az utóbbi egy hét alatt megkétszereződtek, a járvány országosan terjed, a dél-olaszországi kórházak megteltek.

Célszerű, hogy egyszerre legfeljebb hat személy tartózkodjon egy lakásban

A kormány újabb szigorítása a járványgörbe további erőteljes emelkedésének megelőzését szolgálja. Giuseppe Conte úgy nyilatkozott, hogy

minden eszközzel el akarják kerülni az ország újbóli lezárását és a gazdaság leállását.

Az “erősen tanácsolt” óvintézkedések

A harminc napra érvényes kormányrendelet most első ízben a kötelező érvényű korlátozások mellett, “erősen tanácsolt” óvintézkedéseket is tartalmaz. Utóbbiak között szorgalmazza, hogy az olaszok

otthonaikban is viseljenek szájmaszkot, ha nem a velük élő, vendégségbe érkezett családtagokkal, barátokkal vannak együtt, vagy esetleg takarítónő dolgozik az otthonukban.

A rendelet szerint célszerű, hogy egyszerre legfeljebb hat személy tartózkodjon egy lakásban. Így kívánják korlátozni a lakásokban rendezett összejöveteleket, házibulikon részt vevők számát.

A rendelet megerősítette a kötelező szájmaszk használatát zárt helyiségekben

és szabadtéren is hatéves kortól. A szájmaszkot nem viselőket vagy nem helyesen használókat négyszáztól ezer euróig terjedő bírsággal sújtják.

szájmaszkban nyilatkoznak a politikusok is, szájmaszkban tudósítanak szabadtérről a televíziós újságírók is.

Az új korlátozáscsomag szerint a vendéglátóhelyek közül az éttermeknek éjfélkor, a bároknak és lokáloknak este kilenckor kell bezárniuk. Esküvőkön legfeljebb harmincan, stadionokban legfeljebb ezren lehetnek jelen. Az amatőr csapatsportokat felfüggesztették. Az edzőtermek nyitva maradnak, a parkokban a kocogás csak egyénileg engedélyezett, és ebben az esetben nem kell maszkot viselni.

Forrás

fincsi

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük