Közlöny van róla: éles a kata-törvény, avagy Kata aláírta katát!

Miután a köztársasági elnök semmi kivetnivalót nem talált, Novák Katalin aláírta és tüstént megjelent a Magyar Közlönyben az új kata-törvény.

Indoklás is van….

a kiegyensúlyozott gazdasági növekedés záloga és egyben a társadalmi jólét forrása az értékteremtő munka, ugyanakkor elismerve annak fontosságát, hogy indokolt a legkisebb gazdasági teljesítményű, saját termékeikkel, szolgáltatásaikkal közvetlenül a lakosságot kiszolgáló egyéni vállalkozások adózási feltételeinek javítása az igazságos közteherviselés követelményeinek megfelelően,

szükség volt a módosításra.

Aki jogosult….

A törvény szerinti adóalanyiság bejelentésére vonatkozó nyilatkozat 2022. augusztus 1-jétől tehető meg a 4. §-ban foglalt szabályok szerint. Az adóalanyiság bejelentésére vonatkozóan 2022. szeptember 25-éig megtett nyilatkozat alapján az adóalanyiság a 4. § (1) bekezdésétől eltérően 2022. szeptember 1-jétől jön létre.

Aki nem jogosult…

Aki a törvény szerinti adóalanyiság választására nem jogosult, 2022. augusztus 31-én a kisadózó vállalkozások tételes adóját alkalmazó egyéni vállalkozó az Szja tv. 50–56. §-a szerinti átalányadózás választását a 2022. adóévre vonatkozóan 2022. október 31-éig jelentheti be. A bejelentés módját és formáját az állami adó-és vámhatóság honlapján 2022. augusztus 15-éig közzé teszi.

Akik értik a csíziót….

A Magyar Könyvelők Országos Egyesülete hétfő este közleményt adott ki arról, hogy szerintük durva hiba maradt az új kata-törvényben. Mint közleményükben írták,

Az új kata-törvény szerint az átalányadózásra való áttérés nem választható 2022. szeptember elsejével! A MKOE szerint a jogi problémát az átalányadózás választásáról szóló részben az „adóév” kifejezés okozza, ráadásul a a törvény indoklása még egyértelműbbé teszi a kormányzati kommunikációval ellentétes jogalkotási hibát, mert ott már nem is adóévre, hanem 2022. évre vonatkozna az átalányadó visszamenőleges választása.

Hozzátették, hogy az észrevételt már szombat éjjel eljuttatták emailben a Sándor-palotában, de nem kaptak választ.

Emlékeztetőül, hogy tudjuk, mire számíthatunk….

„Megválasztásom esetén nem lennék a kormány törvényalkotási lendületének gátja, sőt motorja lennék annak.”

(Schmitt Pál, 2010. június 24.)

„Helyes, ha ebben a helyzetben az államfő nem gördít akadályt az Országgyűlés döntésének érvényesülése elé.”

(Novák Katalin, 2022. július 18.)

Kapcsolódó

Friss híreink….!

One thought on “Közlöny van róla: éles a kata-törvény, avagy Kata aláírta katát!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük