Krisztus a jövőnk – jelmondattal, logóval és részletes programmal várja Magyarország Ferenc pápát

A Vatikán hétfőn jelentette be, hogy Ferenc pápa április 28-30 között Magyarországra látogat. Erdő Péter bíboros, Veres András győri megyés püspök és Sebő Balázs, az MKPK sajtóosztályának vezetője  sajtótájékoztatón ismertették a 3 nap programját március 1-én a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) fővárosi székházában.

Külsőségek

Veres András győri megyés püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke ismertette:

a logón a Lánchíd rajza látható.

A főváros jelképe Ferenc pápa gondolatára is utal, hogy a keresztények sajátos feladata hidakká válni a világban.

A hidat bal oldalról a vatikáni színek, a sárga és a fehér, jobbról a nemzeti trikolór színei keretezik. Mögötte egy kör látható, amely egyrészt jelenti az Eucharisztiát, a „köztünk élő Krisztust”, de a földkerekséget is. A kereszt a glóbuszon jelzi, hogy Krisztus az egész világot megváltotta

– mondta Veres András.

A látogatás jelmondata: Krisztus a jövőnk.

Ferenc pápa 41. nemzetközi útja

Erdő Péter bíboros elmondta, hogy természetesen egy ilyen látogatásnak része a világi vezetőkkel való találkozás is, ahogy ez mindjárt itt tartózkodása első délelőttjén, pénteken megtörténik majd.

A pápa látogatásának további programjai szimbolikusak, egy-egy közösségnek szólnak.

Péntek délután a Szent István-bazilikában találkozik a magyar püspökökkel, papokkal, szerzetesekkel, diakónusokkal, hitoktatókkal, kifejezve összetartozását a magyar katolikus közösséggel.

A találkozót a téren kivetítőről lehet majd követni.

Erdő Péter különösen szimbolikusnak nevezte a találkozó helyszínét, hiszen

a bazilikában őrizzük a Szent Jobbot, annak a királyunknak az ereklyéjét, aki a történelmi hagyomány szerint elsőként felajánlotta Magyarországot Szűz Máriának.

Erdő Péter kiemelte: Ferenc pápa szombat délelőtti látogatása a vak és mozgássérült fiatalokat gondozó Boldog Batthyány-Strattmann László Otthonban jelzi a Szentatya szeretetét és szolidaritását e fiatalok iránt. A Rózsák terei Szent Erzsébet-templomban a szegényekkel, hajléktalanokkal, menekültekkel akar találkozni. Ez a találkozó is követhető lesz kivetítőről a templom előtti térről.

Az egyházfő szombat este a Papp László Sportarénában fiatalokkal találkozik. Ferenc pápa háromnegyed-egy órát tölt majd a fiatalokkal, de a programnak része lesz koncert és közös imádság is

– tette hozzá a bíboros.

A vasárnapi szentmisére a Kossuth téren várnak mindenkit határon innen és túlról, és a Szentatya várja a testvéregyházak képviselőit is.

A repülőtérre menet Ferenc pápa a Pázmány Péter Katolikus Egyetem oktatóival és a tudományos és kulturális élet képviselőivel találkozik

– mondta Erdő Péter. Michael Wallace Banach apostoli nuncius a sajtótájékoztatón kiemelte:

Magyarország az első, ahova Ferenc pápa kétszer is ellátogat.

Apostoli útja nemcsak tovább erősíti a Szentszék és Magyarország kapcsolatát, hanem tanúságtétel is arról, hogy a kereszténységet tovább lehet adni a következő nemzedékeknek.