Külföldön akar dolgozni az orvostanhallgatók 40 százaléka

Egy friss kutatás szerint a külföldre kívánkozó orvostanhallgatók túlnyomó többsége csak akkor jönne haza, ha komoly változások lennének az egészségügyben. A következő években is komoly orvoshiány lesz itthon.

Míg tíz évvel ezelőtt a hazai orvosok hét százaléka, addig néhány évvel később már 12 százalékuk dolgozott külföldön. Jelenleg is 2-3 ezer gyógyító hiányzik az ellátóhelyekről, ennyi nagyjából tíz megyei kórház orvosszükséglete.

A Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének munkatársai a 2016/2017-es tanévben négy hazai orvosegyetem hallgatóit szondázták online kérdőívekkel. A tervez-e külföldi munkavállalást kérdésre 57,8 százalékuk egyértelmű nemmel felelt, további 38,1 százalékuk pedig határozottan igennel. Minden 25. hallgató pedig biztos abban, hogy nem orvosként képzeli el a jövőjét – idézi a lap a felmérést. Az országot elhagyni kívánó orvostanhallgatók kétharmada az orvosi munka- és életkörülményeket, valamint a bérezést jelölte meg döntése fő okaként.

A külföldi munkát tervezők közül a legtöbben minimum kettő-öt évre tervezik a távollétüket. Harmaduk állítja, hogy néhány hónap vagy év múlva biztosan visszajön, felük abban sem biztos, hogy valaha hazatér, a válaszadók tizede pedig nem is akar visszajönni Magyarországra.

(Forrás: Népszava)

Kapcsolódó:

Cser Ágnes: akinek nem tetszik az egészségügyi helyzet, továbbállhat!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük