Kunetz doktor: ez nem egészségügyi reform, ez egy trágyadomb, ahol a lótetűk élősködnek!

A sürgősségi betegellátóhely a sürgősségi ellátás fantomja, avagy Ajkán semmi nincs rendben és máshol sem lesz. Az ajkai sürgősségi betegellátó osztály egyetlen nap alatt történt technikai megszűntetése és betegfogadóhellyé átminősítése körül kialakult zavar rávilágít arra, hogy a mindennapi betegellátási tevékenység mennyire nem illeszthető össze a rendeleti szabályozásokkal – jelezte a Magyar Orvosi Kamara (MOK) egy sürgősségi osztály bezárása kapcsán. Dr. Kunetz Zsombor is kifejtette véleményét….

Miért nem értjük, hogy párthovatartozás nélkül az életünkről van szó?

Az egészségügyi minimumfeltételekről szóló 60/2003. ESzCsM rendelet sürgősségi betegfogadóhely létrehozásra kötelezi mindazon egészségügyi szolgáltatókat, akik nem tervezett felvételre jelentkező vagy előzetes szakorvosi vizsgálat nélkül jelentkező, vagy beszállított beteg fogadására fekvőbeteg-ellátásra engedéllyel rendelkeznek, de nem felelnek meg a sürgősségi osztály működtetéséről szóló minimum feltételeknek. A betegfogadóhely számára hordozható képernyős EKG-t, hordozható defibrillátort, vércukormérőt, gyermek és felnőtt ambu ballont, szabad légutak biztosításának eszközeit, motoros vagy központi szívót, palackos vagy központi oxigént és egy telefont ír elő minimum feltételként.

Összességében ez a felszerelés egy OMSZ esetkocsi eszköztárának felel meg. Személyi feltételeket meg sem határoz a rendelet.

Az ajkai sürgősségi osztály leminősítése napján kiadott 04045-7/2023/EÜIG határozatában a 4602-es (sürgősségi betegellátó egységben szervezett szakellátás) szakma kódját a kórháztól megvonta és veszprémi Csolnoky Ferenc Kórházat jelölte ki az I-es progresszivitású szinten nyújtott sürgősségi szakellátás tekintetében.

Megszűnt-e ezzel a sürgősségi ellátás Ajkán? A válasz erre egyértelmű igen

-vázolta fel a MOK a helyzetet. A határozat életbe lépése után már

az ide érkező betegeket a kórház számítógépes rendszerében jogszerűen nem lehet regisztrálni sehova, számukra nincs olyan, a kórház működési engedélyében szereplő ambuláns szakma, melynek a kódja alatt bármiféle vizsgálat is kérhető vagy az NNK felé elszámolható lenne. Még gyógyszer kerete sincs. A betegfogadóhely minimum feltételei között nem szerepel számítógép sem, csak egy telefon.

Mire jó a betegfogadóhely? Nagyon úgy tűnik semmire, az oda előírt műszerek tárolásán kívül

Ajkán tehát valójában megszűnt a sürgősségi betegellátás, és valójában minden olyan helyen meg fog, ahol ugyanez a forgatókönyv.

Létrejött helyette egy meghatározatlan feladatú, személyi feltételek és NEAK elszámolás és finanszírozás nélküli műszerraktár. Ezt okozta az NNK határozat és a jelenleg érvényben lévő jogszabályok összessége.

A mentők azonban így is érkeznek, mert számukra az az utasítás, hogy a földrajzilag legközelebbi helyen kell a beteget átadniuk ellátásra.

Számukra pedig eddig is Ajka volt az az intézmény, melyben a beteg leggyorsabban juthatott hozzá a sürgősségi ellátáshoz, ezért jelenleg is úgy hozzák a betegeket, mintha semmi sem változott volna. A betegfogadóhely azonban nem ellátó hely. Az előírt műszerezettsége erre nem alkalmas és mint korábban említettem nem is tud vizsgálatokat végezni finanszírozottan. A mentőnek meg sem szabadna állnia Ajkán. További részleteket a témában ide kattintva olvashat!

Nagyjából lépésről, lépésre így nyírják ki a sürgősségi osztályokat, lehetetlenítik el az ellátást – véli Kunetz doktor

„Mit jelent ez:

  • A így is túlterhelt Veszprémi Kórház – annak megerősítése nem történt meg – sürgősségi ellátása beáll.
  • Az Ajkai Kórház sürgősségi ellátó osztályok nélkül a betegeket vagy hazaküldik, vagy tovább Veszprémbe, vagy a saját osztályaikon próbálják meg ellátni.
  • Ezzel a saját – eddig is leterhelt – osztályaikat még tovább terhelik, kapacitást von el a sok beáramló beteg, így a várólisták, hossza az egekben lesz, és a diagnosztika is elmarad.
  • Ugyanez játszódik le a Veszprémi Kórházban, amely sem plusz személyzettel, sem plusz diagnosztikai egységgel, sem plusz ágyszámmal nem erősödött. Beáll ez is, mint a mézben a kanál.
  • Végsősoron ez ismét későn felfedezett, kezelt, megoperált betegeket, fog jelenteni, aki ezen ellátások hiányában jóval korábban halnak majd meg, mint 200 kilométerrel nyugatabbra.

Ez nem egészségügyi reform, ez egy trágyadomb, ahol a lótetűk élősködnek!

U.i.: Tegyük ezt tisztába! Azzal nincsen baj, ha megfelelő adatok birtokában megfelelő kórházakat bezárnak, azok valamiféle helyettesítésével. Hiszen ennyi kórház fenntarthatatlan Magyarországon. Azzal sincs baj, ha ezt úgy teszik, hogy létrehozott erős alapellátási rendszerre épül a szakrendelés és az egynapos ellátás. Azzal viszont komoly baj van, hogy ezt a véletlenre bízzák!”