Le Monde: az Európai Néppárt sajnálná Orbánt kizárni

A francia balközép napilap elemzése szerint az Európai Néppártban (EPP) a többség “nehéz” tagnak gondolja Orbán Viktort, de egyelőre taktikus okok miatt szóba se jön a kizárása. Az európai jobboldal ugyanis a magyar miniszterelnöktől “reméli a populisták feltartóztatását, akinek pedig modellként szolgál”.

A cikkszerző Cécile Ducourtieux szerint a látszat ellenére az Európai Néppárt törékennyé és megosztottá vált “a szélsőjobboldali populista erők kelet-európai és olaszországi megerősödése miatt”. Az EPP-nek mindeddig sikerült az Európai Parlamentben a vezető helyét megőriznie, de amióta Mariano Rajoy elvesztette miniszterelnöki tisztét Spanyolországban, pánik lett úrrá. Alain Lamassoure, a francia jobbközép Köztársaságiak képviselője a lapnak elmondta: a jövő évi európai parlamenti választásokon nem valószínű, hogy több francia jobboldali jelölt nyer mandátumot, mint fideszes.

Orbán Viktor az európai szélsőjobboldal vezető figurájává vált

A cikkszerző úgy látja, hogy Orbán Viktor “az európai szélsőjobboldal vezető figurájává” vált, akire Matteo Salvini, az olasz Liga és Marine Le Pen, a francia Nemzeti Összefogás (korábbi Nemzeti Front) elnöke, vagy Steve Bannon volt amerikai elnöki főtanácsadó példaként tekint.

A németek azért akarják Orbánt bent tartani a Le Monde szerint, mert számukra ez a “Kelet és Nyugat közötti összetartozás” biztosítéka.

(Forrás: MTI)

Kapcsolódó:

A holland konzervatívok is kitennék a Fideszt az Európai Néppártból

Orbánt lehagyták az Európai Néppárt csoportképéről

Üzent az Európai Néppárt: Ha Orbán nem tiszteli az értékeinket, nincs helye köztünk

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük