Kard ki, kard! -Egy majdnem vita természetrajza

Nagy a gond abban az országban, ahol újságírók egymással kell foglalkozzanak, hát még ott, ahol az érvek helyett csak címkézgetnek, lejáratnak, hazudoznak.  Hol élünk?

Az újságíró két legfontosabb feladata

Kötelező:

  1. a mindenkori hatalom ellenőrzése
  2. nyilvánosság lehetőségének megadása azoknak, akik nem hallathatják hangjukat

Tilos:

  1. hazudni, tényeket elferdíteni
  2. állampolgárokat, vagy bármilyen társadalmi csoportot tudatosan sértegetni, alázni
  3. kárt okozni, gyűlöletet kelteni
  4. végül nem használhatja a sajtófelületet saját ügyeinek elintézésére

Ezeket a szabályokat egy mezei átlagpolgár nem ismeri. De egy újságírónak tisztában kell lennie velük. Sajnos a kormány bértollnokai rendre megszegik ezeket.

Február 1.-én Dévényi István, a Heti Válasz újságírója reagált Jurák írására, amiben a diáktüntetőket minősíti. Jurák szerint a gyerekek ok nélkül mentek ki az utcára. Dévényi a facebook oldalára a következőket írta:

„Mekkora mázli már, hogy az én szüleim nem Jurák Katák voltak, így elmehettem a betiltott Erdély-tüntetésre, és 1989 őszén beléphettem a Fideszbe”

Ebből az ironikus  bejegyzésből hatalmas paláver kerekedett, miután Jurák Kata is megjelent a poszt alatt, és  közölte, hogy mindenki tüntikézhet szabadon, csak legyen mögötte tartalom.

Jurák Kata felkötheti az alsót – egy diák válasza pikírt cikkére

Engedély megadva, köszönjük!

Vitának nem nevezném, ami pár perc alatt lezajlott, mert Katának egyrészt nem igazán voltak érvei, inkább a sikerpropagandát nyomta, másrészt Dévényi felajánlását, hogy beszélgessenek normális hangnemben, elutasította.

Majd eltűnt és írt egy izét. Csak így lehet nevezni. Mert az minden, csak nem cikk.

Azt fejtegeti, hogy a Heti Válasz újságírója véleményével belekötött a Magyar Idők újságírójába. Valamint, hogy a diáktüntetést az 1988-as Erdélyi tüntetéssel hasonlítja össze, ahol több 100 ezren vettek részt.

Hűha! Itt mutatkozik meg Jurák teljes tájékozatlansága. S az, hogy fogalma nincs arról, milyen korszak volt hazánkban az 1980-as évek végén.

Abban az időben az emberek nem mentek ki tüntetni. Ez a demonstráció – amit hozzáteszem – be is tiltottak, kuriózum volt. Abból a szempontból is, hogy a tiltás ellenére kb. 2-3 ezren vonultak kint. De semmiképp sem 100 ezren! Ekkor történt az is, hogy a rendőr-motorosok belehajtottak a tömegbe.

Jurák Kata a többi kormányszócső és mikrofonállvány szerepét boldogan vállaló bértollnokkal együtt a tévhitek megerősítésén dolgozik. Ők azok, akik minden megszólalásukban felvonultatják a szokásos – aki nem Fideszes az libsi, bolsevik vagy hazaáruló stb. – arzenált.

Minősítgetés, címkézés, mások alázása – ez nem újságírás.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük