Tegnap közöltük Kemény szavak és gondolatok címmel “rm” monogramú, másik orgánumnál dolgozó kollégánk posztját, amit Lendvai Ildikónak címzett. Megérkezett szerkesztőségünkbe a politikus-közíró válasza.


Kedves Margit!

Köszönöm, hogy erre a fontos kérdésre felhívtad a figyelmet. Sokak hasznára válhat, hiszen ellenzéki delegáltból egyáltalán nem olyan kevés lesz, mint most az időközi híradások nyomán sokan vélik. A nagyobb pártok csak a határidő lejártának napján, tehát pénteken 4-ig adják le az általuk küldött szavazóköri tagok névsorát, egy csomagban. (Addig se nézegesse az adataikat senki.)
De a lényeg: Nagyon igazad van, az ellenzéki (és bármelyik) delegált valóban nem külső megfigyelő, ellenőr, hanem teljes jogú tagja a bizottságnak. Persze az is fontos, hogy köznapi értelemben “megfigyelje”, “ellenőrizze”, minden törvényesen folyik-e. De mint teljes jogú tagnak, részt lehet és kell vállalnia a feladatokból, kifogásait jegyzőkönyveztetnie kell és lehet, de gyakran az is segít, ha ott helyben figyelmezteti a többieket a szabályokra.

Hadd hozzak nem szakemberként is néhány példát a szavazóköri delegált tag feladataira

A végén kezdem. Aláírásával ő is hitelesíti az eredményt rögzítő jegyzőkönyvet. Részt vesz a kezdéskor az urna ürességének ellenőrzésében és az urna lezárásában, a szavazásnál, ahogy írod, az igazolványok ellenőrzésében, a titkosság biztosításában, a mozgóurnázásban, az érvénytelen szavazat megállapításában stb.
Ügyeljen arra, hogy senki se tegyen egyetlen befolyásoló megjegyzést sem a választóknak, hívja fel a figyelmüket -ha az nem is kötelező- a fülke használatára. A többnyire idősek, betegek által igénybe vett mozgó urnánál különösen vigyázzon, hogy családtagok, intézeti gondozók ne erőltethessék rá véleményüket a választóra, és ő is titkosan, saját meggyőződése szerint szavazhasson.

A delegált tag a többiekhez hasonlóan részt vesz a szavazatok összeszámlálásában. az érvénytelen szavazólapok megjelölésében, a hátlapon az érvénytelenség okának feltüntetésében,(ez gyakran vita tárgya!), a fel nem használt vagy rontott szavazólapok külön csomagolásában. Ő is aláírja és ezzel hitelesíti az érvényes szavazólapok csomagját, rajta a szavazatszámmal. Ha utólag gyanú támad benne, vagy nem vették figyelembe észrevételét, informálja a delegáló pártot, hogy az 3 napon belül hivatalos kifogást tehessen.

A pártok igyekeznek felkészíteni azokat, akik először jelentkeznek erre a nagyon komoly és nehéz munkára. Hogy milyen embert próbáló feladat, ezt Te pontosan tudod, hiszen kipróbáltad. Sajnos a közvélemény (még a baráti sem) sincs ezzel mindig tisztában, ezért sem értik, miért nem sikerül mindig mindenhová delegáltakat küldeni, pláne nem sikerült akkor, amikor az ellenzéki pártok ebből a szempontból még nem fogtak össze.

A legnagyobb hiány azokban a falvakban van, ahol a polgármester a teljhatalmú úr, és könnyen kieshet a kegyeiből az, aki felvállalja, hogy egy ellenzéki pártot képvisel

Gyakori az a tapasztalat, hogy a kevésbé informált lelkes jelentkezők jelentős része visszamondja (a körülményei miatt vissza kell mondania) a vállalását, amikor megtudja, hogy reggel fél 6-ra, nyitás előtt oda kell érnie, és legalább este 9-ig van dolga, ételt-italt ott az önkormányzattól nem kap, díjazást pláne nem. Ráadásul az önkormányzat által megadott időpontban a választás előtt egy másik napon meg kell jelennie eskütételre is, erre nincs pótidőpont, tehát ha akkor épp nem ér rá, nem lehet delegált, és akkor már nem is delegálhatnak új embert helyette.

Az is probléma, hogy a pártok nem tudnak 3000 település 10.000 körzetébe odaszállítani mindenkit (nincs hozzá járművük és pénzük), és ritka, hogy valakinek a közvetlen közelében legyen betöltetlen hely a bizottságban. A legnagyobb hiány azokban a falvakban van, ahol a polgármester a teljhatalmú úr, és könnyen kieshet a kegyeiből az, aki felvállalja, hogy egy ellenzéki pártot képvisel.

Te kitapasztalhattad azt is, hogy a fideszes vezetésű helyeken a bizottságban olykor negatív megjegyzések, kellemetlen légkör várja a mi delegáltjainkat. Éppen ezért le a kalappal a hozzád hasonlók előtt! Nagy szükség van rátok, rájuk, ők az ellenzéki választók szemei-fülei-követei, a tisztesség őrei. Tisztelet nekik, neked, mindnyájunk nevében!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét