Lovász László: ha sérül a kutatói szabadság, elgondolkodom a lemondásomon

Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke a kutatóintézetek tervezett átalakításával kapcsolatban megfogalmazta, minden változáshoz idő kell, minden szereplőnek át kell gondolnia a várható következményeket, az érdemi döntéseket hatásvizsgálatnak kell megelőznie. Tavaly mindössze 54 percet kaptak arra, hogy véleményezzék az akadémiai törvény módosítását.

“….megdöbbentő, amikor tavaly nyáron kész helyzet elé állítottak bennünket…”

Ez eddig nem történt meg, de megtörténhet:

“….megdöbbentő, amikor tavaly nyáron kész helyzet elé állítottak bennünket az akadémiai törvény módosításával: 54 percet kaptunk a tervezet véleményezésére. Ez méltatlan bánásmód a 192 éve alapított intézménnyel. Azt is hozzá kell tenni, hogy a tagadhatatlan fejlesztések ellenére Magyarországon továbbra is alacsony a tudomány támogatása.”

“…megértettük a kormány szándékát, de nem értünk egyet vele…”

Kitért arra, hogy a március 8-án aláírt szándéknyilatkozat oldotta a feszültséget, közelebb hozta egymáshoz a feleket. Hozzátette, ugyanakkor ez a dokumentum tág kereteket biztosít. Nagyon sok részletről kell egyeztetni a következő hetekben:

“…megértettük a kormány szándékát, de nem értünk egyet vele, hiszen nem kaptunk ennek alátámasztására érveket, terveket, hatástanulmányokat. Az sem tisztázott, hogy mit jelent az Akadémia szervezetén kívüli működés. Meg-győződésünk, hogy a kutatóintézet-hálózat szakmai felügyeletét az MTA-nak kell ellátnia. Nehéz elképzelni a hálózat tőlünk független működését, hiszen az MTA a hazai tudományosság legfőbb letéteményese.”

Lovász László: az akadémiának keményen kell érvelnie a kutatói függetlenség mellett

Az Akadémia vezetője kijelentette, a világon mindenütt az a gyakorlat, hogy a kutatásokat irányító testületek nagy többségben tudósokból állnak, hiszen az irányításhoz nagyfokú szakértelem kell. Nem ért egyet azzal, hogy az MTA működésében több évtizede nem történt változás:

“..,2012-ben az akkori elnök, Pálinkás József mélyrehatóan átszervezte az MTA-t. Kutatóintézeteket vont össze, csökkentette az adminisztrációt, hatékonyabbá tette a tudományos munkát. Azt elfogadom, hogy a kutatóintézet-hálózatot a jelenleginél aktívabb, nagyobb felelősségű testület ellenőrizze, többek között az innovációval való kapcsolatok fejlesztése végett, de ez nem járhat a kutatói szabadság korlátozásával.”

Nem írja alá….

Nem írja alá azt a kritikát, hogy az Akadémiánál nem hasznosulnak hatékonyan a források. De azt sem mondja, hogy nem lehet hatékonyabb a működésük:

“A Lendület-csoportvezetők egyébként nagyon aktívan részt vesznek a közös gondolkodásban: kidolgoztak egy alapos szakmai anyagot az intézethálózat modernizálására, amelyet a tárgyalásoknál figyelembe veszünk.”

Szerintem most indokoltan mondhatnám, hogy “a k@rva anyátokkal szórakozzatok”, de az olyan illetlen lenne

“A huszonévesek nem ilyen toleránsak, közülük sokan jelezték, hogy elmennek az országból….”

Kiemelte, hogy a negyvenes éveik elején járó kutatók hasznos tanácsokkal segítették munkájukat, javaslataikkal nyílt levélben Orbán Viktor miniszterelnökhöz is fordultak:

“A huszonévesek nem ilyen toleránsak, közülük sokan jelezték, hogy elmennek az országból. Nekik nemzetközi presztízst jelentett, hogy akadémiai kutatóintézetben dolgozhattak. Ha erre nem lesz mód, mert a jövőben valamelyik minisztériumhoz tartoznának majd, váltanak. Ez a folyamat súlyosan veszélyezteti a jövőnket, ezért mindent meg kell tennünk, hogy a fiatalok itt találják meg a tudományos kutatási lehetőségeiket. A magyar kutatói közösség több mint kilencven százaléka az általunk képviselt koncep¬ciót támogatja.”

Az MTA elnöke beszélt arról is, hogy tavaly nyáron felvetődött benne a lemondás gondolata, de most úgy gondolja, végigviszi az elnökségéből hátralévő egy évet:

“Ha egyben marad a kutatóhálózat és megmarad a kutatói szabadság, illetve ezt hosszú távon tudjuk biztosítani, maradok. Ha ezt nem tudom megtenni, elgondolkodom a jövőmön. Hiszem, hogy az előttünk álló időszak konstruktívabb lesz a mögöttünk hagyottnál. Mérsékelten optimista vagyok.”

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük