Ma még, “nagy esők jönnek”, de holnaptól…

Csütörtökön általában borult lesz felettünk az ég, délelőtt bárhol előfordulhat  eső, délután inkább északon és keleten várható csapadék. Nyugaton, délnyugaton ekkor már csökken a felhőzet, és kisüt a nap.

Gyenge szél

Éjszaka tovább csökken a felhőzet, a Dunántúlon csillagfényes, csapadékmentes idő ígérkezik, néhol ködfoltokkal, míg az ország keleti, északkeleti felén továbbra is borult marad az ég, és újabb esőre lehet számítani. Ködfoltok itt is kialakulhatnak.

Pénteken változóan felhős, a délután második felében borongós idő várható. Kisebb eső, zápor elsősorban északon, északkeleten alakulhat ki. Jelentősebb csapadék azonban már nem valószínű. Megélénkül, nyugaton meg is erősödik a déli szél, és ezzel együtt jelentős melegedés kezdődik.

Éjszaka csapadék már sehol nem hullik, mindenütt vékonyodik, szakadozik a felhőzet. Délkeleten tovább erősödik a szél.

A hőmérséklet jellemző átlaga (oC):

csütörtök délután 13 – 18, délnyugaton 21,

péntek reggel 8 – 13,

péntek délután északon 18, délen 24,

szombat reggel 10 – 16 fok körül alakul. Napközben erős, időnként viharos lökésekkel is kísért déli széllel további, jelentős melegedés várható. Emellett napos, illetve mérsékelten felhős időre van kilátás. Eső estig nem valószínű. Éjjel, nyugat, délnyugat felől egy gyors mozgású ciklon érkezése körvonalazódik heves záporokkal, esőkkel, zivatarokkal, viharos széllökésekkel.

 Vasárnap a keleti országrészben kell felhősebb időre, és záporokra, zivatarokra számítani, másutt napos, csapadékmentes idő valószínű, élénk, északnyugaton erős déli széllel.

Hétfőn változóan napos-felhős időre van kilátás, néhol egy-egy záporesővel, zivatarral. Marad a megszokottnál enyhébb idő.

Kedden – még jelentős előrejelzési bizonytalansággal – egy hidegfront érkezése valószínű, többfelé esővel, záporokkal, keleten zivatarokkal, és némi lehűléssel.

Orvosmeteorológia

Csütörtökön,  hidegfronti hatás lesz jellemző hazánk térségében. A frontra érzékenyeknél levertség, fáradékonyság, fejfájás és a krónikus betegségek tüneteinek erősödése jelentkezhet. A Dunántúlon az élénk, erős szél fokozza az ingerlékenységet, míg az északkeleti térségben a tartós eső miatt fájdalom jelentkezhet a korábbi műtétek, valamint csonttörések helyein, a beteg ízületekben. A kellemetlen időjárás a hangulatunkat negatívan befolyásolhatja, a depressziós tünetek fokozódhatnak, de ott, ahol kisüt a nap, ezt némileg ellensúlyozhatja. Hűvös lesz, öltözzünk rétegesen! Az időről-időre eleredő eső miatt ajánlott esernyét, esőkabátot is bekészíteni.

Pénteken, melegfront éri el térségünket, élénkülő déli széllel. Változóan felhős lesz az ég, északon és északkeleten kisebb esővel. Ott esernyőt érdemes magunkkal vinni. A melegfrontra érzékenyek fáradtságot tapasztalhatnak, a szokásosnál álmosabbak lehetünk. Egy-egy kávé, vagy egyéb koffein tartalmú ital elfogyasztása javasolt a frissességünk javítása érdekében. Fejfájás jelentkezhet, illetve az egyéb, ilyenkor megjelenő panaszok nehezíthetik a napunkat. Általában 20 fok fölé emelkedik a hőmérséklet, csak északon, északkeleten marad kevéssel alatta. Öltözzünk ennek megfelelően.

Forrás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük