Emlékszenek még arra, amikor a Fidesz-rezsim a 2826,1 milliárd forintos magánnyugdíjpénztári megtakarításokat einstandolta, mondván jobb helyen lesz náluk? Selmeczi Gabriella bőszen bizonygatta, hogy mindenki nyugodjon meg, egyéni számlákon tartják majd nyilván és amikor kell, megkapja jogos tulajdonosa.
[mnky_ads id=”3808″]

Volt, nincs, tényleg nem bánjuk?

Az MSZP-s Korózs Lajos szerint az állam összesen 2826,1 milliárd forinttal tartozik a volt magánnyugdíjpénztári tagoknak, akiknek az állami rendszerbe átterelésekor attól volt hangos a sajtó, hogy a számláikon felgyülemlett pénzt majd az állami egyéni számlákon tartják nyilván. Ez persze nem történt meg.

A magánnyugdíjpénztári pénzeknek annyi! – elismerten lenyúlták
fotó: internet

A politikus felhívja a figyelmet arra, hogy a Magyar Nemzeti Banknak az államháztartás pénzügyi vagyonáról szóló legutóbbi jelentése szerint az államháztartásnak 2826,1 milliárd forint kötelezettsége van, amely a nyugdíjpénztári átlépések miatti tartozásokból ered.

Korózs levelet írt a Nemzetgazdasági Minisztériumnak, hogy válaszoljon egyértelműen, az állam elismeri, hogy tartozik ezzel az összeggel az állampolgároknak, hiszen ezen a jogcímen tartják nyilván. Amennyiben nem, akkor ezt hozzák nyilvánosságra.

A Nemzetgazdasági Minisztérium válaszában azt írta, hogy bár valóban a

“nyugdíjpénztári átlépések miatti tartozás”

soron tartják nyilván a szóban forgó összeget,

„ez a megnevezés egy statisztikai kategória, amely kimutatott kötelezettségként azt jelenti, hogy a társadalombiztosítás a magánnyugdíjpénztáraktól átvett vagyont a társadalombiztosítási rendszerbe átlépők számára a társadalombiztosítás nyugdíjfizetése keretében, annak jogosultsági idejében és összege szerint használja.”

Az NGM szerint pedig azért szerepel ez kötelezettségként,

“hogy bevételi forrásként akkortól lehessen folyamatosan számításba venni, amikor az érintett állampolgári kör nyugdíjjogosulttá válik”.

Az persze érdekes problémát vet fel, hogy mivel nem készültek egyéni számlák, honnan fogják tudni, hogy kinek mennyi jár?

Az NGM válasza kitér arra is, hogy a magánnyugdíjpénztáraknál felhalmozott és az állami rendszerbe átvett egyéni pénzeket valóban nem tartják számon:

„a társadalombiztosítási jogdíjra szereztek jogosultságot, a magánnyugdíjpénztárban felhalmozott névre szóló vagyon a társadalombiztosítási rendszerben direkt módon, névre szólóan kifizetendő összegként jogilag nem értelmezhető, az államnak ilyen visszafizetési kötelezettsége nem áll fenn.”

Hozzáteszik, az államnak társadalombiztosítási nyugdíjfizetési kötelezettsége keletkezik, amelynek összege és esedékessége egyébként független attól, hogy a nyugdíjra jogosult volt-e magánnyugdíj-pénztári tag vagy sem, magyarul már teljesen mindegy, hogy ki mennyi pénzt halmozott fel a magánnyugdíjpénztáránál.
[mnky_ads id=”3808″]
(forrás: hvg)

1 hozzászólás

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét