A magyar gazdaság elbújhat a száz legnagyobb német cég mögött

A száz legnagyobb német cég akkora nyereségre tett szert az első háromnegyed évben, mint az egész magyar gazdaság egyéves teljesítménye. És ez csak a nyereségük, az összforgalmuk ugyanis a magyar GDP több mint tizenegyszerese. 
[mnky_ads id=”4674″]
[mnky_ads id=”4668″]
A száz legnagyobb német részvénytársaság adatait tekintette át az EY nemzetközi tanácsadó, és szintén úgy látja: rekordévet tudhatnak maguk mögött a német vállalatok. Az idei év első kilenc hónapjában a száz legnagyobb vállalat 21 százalékkal növelte nyereségét a tavalyi év hasonló időszakához képest.

Ezzel 109 milliárd euróra, vagyis 33 800 milliárd forintra nőtt a nyereségük, amely lényegében a magyar bruttó hazai terméknek (GDP) felel meg, vagyis a száz legnagyobb német cég akkora nyereségre tett szert az első háromnegyed évben, mint az egész magyar gazdaság egyéves teljesítménye. És ez csak a nyereségük, az összforgalmuk ugyanis 1,25 billió euró, ami a magyar GDP több mint tizenegyszerese.

Jó hír hazánk szempontjából, hogy a feldolgozóipari cégek dobogós helyen végeztek, ezek nagy része Magyarországon is megtelepedett, és jelentős részt vállal a hazai gazdasági növekedésben. A száz legnagyobb német cég közül arányaiban a Volkswagen, a Daimler és a BMW gyűjtötte be a legnagyobb nyereséget, de szorosan követi őket a Deutsche Telekom telekommunikációs vállalat is.

A társaságok 76 százaléka számolt be nyeresége emelkedéséről, és 84 százaléka tudta növelni összbevételeit. Az EY elemzése alapján a nagyvállalatok jelentős része már a kapacitása határán van, annak ellenére, hogy csak idén 3,5 százalékkal növelték a munkavállalói létszámot. Jövőre folytatódik a konjunktúra, a nagyvállalatok további fejlesztésekre és újabb munkahelyek létrehozására készülnek.

(Forrás: Magyar Nemzet)
[mnky_ads id=”3806″]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük