Magyar György: Nem kellene megalapozatlan feltételezésekre alapozva nyomozást elrendelni

Egy fotó alapján nemigen lehetne büntetőeljárást folytatni – szögezte le Magyar György a VIII. kerületi állítólagos választási visszaélések kapcsán. Mellesleg szinte példa nélküli, hogy egy újságcikkre hivatkozva tett feljelentés alapján a rendőrség már másnap nyomozást rendel el.

„Csalásra építheti kampányát Budapesten az ellenzék”

– ezzel a címmel jelent meg szeptember 9-én egy írás a Magyar Nemzetben. A cikk szerint feltételezhető, hogy csalással, törvénytelen eszközök igénybevételével készül az önkormányzati választásokra a fővárosi ellenzék. A józsefvárosi összefogás kampánycsapata az ajánlószelvényeken szereplő adatokat ugyanis számítógépes adatbázis építésére használhatta, ez pedig tilos.

„Bizonyítékként” egy fotót tettek közzé,

és jelezték: a lap birtokába került dokumentumok alapján felvetődik a gyanú, hogy az ellenzék üzemszerűen rögzíti számítógépre az ajánlóíveken szereplő személyek adatait. Annak a vaskos dossziénak a tartalmáról, amelyet állítólag

„a fővárosi ellenzék kampánycsapatának egy csalódott tagja”

juttatott el az újsághoz, viszont nem árultak el semmit.

Mindössze Udvarhelyi Tessza, Pikó András józsefvárosi polgármesterjelölt kampányfőnöke Facebook-bejegyzésére hivatkoztak, amelyben köszönetet mondott mindazoknak, akik közreműködtek az ajánlóívek feldolgozásában. A Magyar Nemzet szerint azonban nincs azon mit feldolgozni, de ez nyilvánvaló ostobaság.

A legkevesebb ugyanis, hogy az íveket meg kell számolni,

mert ha a választási iroda által kiadott nyomtatványok közül hiányzik valamennyi, laponként ezer forint büntetést kell fizetni. Másfelől teljesen érthető, ha megnézik, hogy az íveket a formai követelményeknek megfelelően töltötték-e ki, mert ha a szükséges adatok közül bármelyik hiányzik, az ajánlás érvénytelen.

Na, ezekre alapozva még szeptember 9-én feljelentést tett Rimán Edina jegyző, a helyi választási iroda vezetője, s másnap a VIII. kerületi ellenzék ajánlóívekkel kapcsolatos adatkezelése miatt választás, népszavazás és európai polgári kezdeményezés rendje elleni bűncselekmény, valamint személyes adattal visszaélés gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen nyomozás indult. Szeptember 11-én pedig már házkutatást tartottak Pikó kampánystábjának helyiségeiben, s mindjárt lefoglaltak két laptopot is.

Vélelmekre, feltételezésekre alapozva nyomozást elrendelni nem lehet,

mert egy fotó nem bizonyít semmit, hipotézisekre pedig nem lehet büntetőeljárást alapozni – jelentette ki Magyar György ügyvéd az ATV Egyenes beszéd című műsorában csütörtök este. Szerinte ennek a rapid eljárásnak leginkább politikai üzenete van: figyelmeztetés az ellenzéknek, hogy senki ne ugráljon.

Álláspontja egyébként az, hogy az ügyben először a helyi választási bizottságnak kellett volna döntenie. Ugyanezt fogalmazta meg az adásban Komlódi Gábor ügyvéd is, hozzátéve: ha bűncselekmény gyanúja merül fel, a bizottságnak amúgy is hivatalból az illetékes hatósághoz kell fordulnia. Ám most nem ez történt, hiszen a józsefvárosi jegyző feljelentést tett, így a választási bizottság már csak arról határozhatott, hogy az Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál is bejelentést tesznek.

Ugyanakkor mindkét ügyvéd szóvá tette,

hogy nem túl szerencsés, ha politikusok elvárásokat fogalmaznak meg a nyomozóhatósággal szemben (ezúttal a fideszes Kocsis Máté volt kerületi polgármester „üzent”). Magyar György megjegyezte: ha legalább azok kiabálnának, akik feddhetetlenek, az még csak-csak rendben lenne, de éppen a Fidesz él vissza a választók adataival.

Az ügyvéd emlékeztetett arra, hogy korábban volt olyan ügyfele, akit a kormánypárt emberei azzal gyanúsítottak, hogy árulja a Kubatov-listán szereplő adatokat. Ezért kényszerítették rá, hogy lépjen ki a Fideszből, s még meg is verték. Emiatt három személyt jogerősen elítéltek. Megjegyezte, ezúttal bagoly mondja verébnek, hogy nagyfejű.

Forrás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Pin It on Pinterest