Majomhimlő! - Az USA-ban elkezdték teríteni a vakcinát - A szomszédba már megérkezett a fertőzés - Városi Kurír

Sorting by

×

Majomhimlő! – Az USA-ban elkezdték teríteni a vakcinát – A szomszédba már megérkezett a fertőzés

A majomhimlő  elleni  oltóanyagot olyan személyeknek szánják, akik szoros kapcsolatban álltak olyanokkal, akik igazoltan fertőzöttek,  illetve  egészségügyi dolgozók vagy különösen veszélyeztetetteknek.

Hirdetés

Indul a védekezés

Az Egyesült Államok megkezdi a majomhimlő elleni vakcina terjesztését. Hétfőn közölték, hogy több mint 1000 adag Jynneos gyógyszer volt raktáron . Ez a szám a következő hetekben valószínűleg jelentősen növekedni fog. Az illetékesek szerint az oltást olyan emberek kapják meg, akik szoros kapcsolatban álltak a fertőzöttekkel, valamint az egészségügyi dolgozók vagy a különösen veszélyeztetett személyek.

Több mint 100 millió adag van egy régebbi, ACAM2000 nevű himlőoltásból is. Ennek azonban jelentős mellékhatásai vannak. Az FDA webhelye szerint a Jynneos -t a Bavarian Nordic gyártja. Az Egyesült Államokban kezdetben egy megerősített majomhimlő-eset és négy gyanús eset volt.

Írta a Die Presse.

Már Ausztriát támadja a majomhimlő

Majomhimlő gyanújával szállítottak kórházba egy embert Ausztriában – jelentette az ORF osztrák közszolgálati televízió. A gyanú beigazoldódott, valóban elkapta a fertőzést. A tájékoztatás szerint a 35 éves bécsi férfit éjszaka vitték kórházba, miután enyhe lázat mutattak ki nála, az arcán pedig kiütések keletkeztek.

Mire figyeljen, ha rosszul érzi magát?

Az első tünetek majomhimlő eddig ismert eseteiben az amerikai járványügyi központ útmutatója szerint nagyjából olyanok, mint egy csúnyább megfázásnál.

A jellemzően 7-14 napos lappangási idő után láz, fejfájás, izomfájdalom, hátfájás, és a szokásosnál nagyobb kimerültség jelentkezik elsőként – ugyanez van amúgy sok Covid-fertőzöttnél is, első körben inkább arra érdemes gyanakodni.

A különbség az, hogy a majomhimlőnél nagyobb eséllyel duzzadnak meg a nyirokcsomók. Ez azonban még mindig jelenthet rengeteg más, sokkal kevésbé veszélyes betegséget is.

A sokkal gyanúsabb jel az, hogy általában 1-3 nappal az első tünetek után megjelennek a kiütések, elsőként általában az arcon, majd onnan továbbterjednek a test többi részére, ezzel egy időben pedig a legtöbben be is lázasodnak.

A betegek döntő többsége ez után 2-4 hét alatt gyógyul meg, ha jó kórházi kezelést kap-írtuk meg a napokban.

Hirdetés
átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.