Marosi hozzájárulása kell a plágium-vizsgálathoz – véli a Kodolányi János Egyetem

Hogy ez egy újabb hungarikum, vagy bevett eljárás ilyen ügyekben, az nem derül ki a Kodolányi János Egyetem (KJE) reakciójából, de egy biztos: lezárták a szakdolgozat vizsgálatát. Most Marosi Beatrixon a “világ szeme”: ha hozzájárul, van esélye lemosni magáról a plágium-vádat, ha nem, egyértelmű a döntése háttere.

Egyetemi indoklás

A Kodolányi János Egyetem (KJE) lezárta Marosi Beatrix szakdolgozatának vizsgálatát, és az eljárás végén megállapította, hogy az egyetemnek nincs joga hivatalosan felülvizsgálni a plágiumgyanút, és az online elérhető dolgozat nem pontosan egyezik a náluk található diplomamunkával.

Mindenképpen Marosi hozzájárulására lenne szükség a dolgozat további vizsgálatához

– derül ki a Telexnek elküldött dokumentumból.

Emlékeztetőül….

Egy hónapja még senki nem tudta, hogy ki Marosi Beatrix, mára azonban a fővárosi Kölcsey Ferenc Gimnáziumból elküldött pedagógusok kapcsán és Hadházy Ákos plágiumvádja okán ez a helyzet megváltozott. Múlt hét szerdán írtuk meg, hogy plágiumgyanú miatt vizsgálja a Kodolányi János Egyetem Marosi Beatrix szakdolgozatát. Ennek az volt az oka, hogy kiderült, több helyen szó szerint átmásolt, de nem hivatkozott mondatok vannak a diplomamunkájában. Ezt először Ujlaki Tibor, a fővárosi Fazekas Mihály Gyakorló Gimnázium egyik tanára elemezte egy Facebook-posztban. Majd igazán nagy nyilvánosságot akkor kapott a történet, amikor Hadházy Ákos parlamenti képviselő a Facebookon azt írta: a tankerületi vezető diplomamunkája

„a copy-paste módszerrel szabálytalanul bemásolt szövegrészekből áll”.

budapesti gimnázium magyartanára úgy döntött, hogy a hivatalosan neki (is) elküldött figyelmeztető papírost, amelyben munkaviszonya megszüntetését helyezte kilátásba a Belső-Pesti Tankerület szakmai vezetője, amiért polgári engedetlenségből nem vette fel a munkát, mint egy dolgozatot, kijavítja és az eredményt közszemlére bocsájtja Facebook oldalán. Jegyet nem adott rá, de ha gondolja, Ön megteheti!

Plágium, nem plágium? Kiderülhet?

A Telexnek elküldött dokumentum alapján a hivatalos egyetemi vizsgálat eredményei a következők:

  • Marosi Beatrix a Kodolányi János Egyetemen 2013-ban Erkölcstan, Etika szakos pedagógus szakirányú továbbképzési szakon szerzett diplomát, amely korábbi Tanár szakos diplomájára épült. Tanári képesítést tehát korábbi végzettségével szerzett.
  • A KJE belső eljárása megállapította, hogy a jelenlegi jogszabályi keretek miatt a közel tíz évvel ezelőtt kiadott diploma tartalmi felülvizsgálatára az egyetemnek nincs joga. A hatályos jogszabályok alapján, az elévülési időre tekintettel, valamint a személyiségi jogok miatt a felsőoktatási intézménynek nincs hatásköre ilyen vizsgálatot lefolytatni. A szakdolgozat szerzői jogi védelem alatt álló mű, egy olyan „ügyirat”, amelyet a hallgató és az intézmény közötti kapcsolat szerint a polgári jog véd.
  • A sajtóban megjelent esetleges szerzői jogi jogsértéssel kapcsolatban a Kodolányi János Egyetem megállapította, hogy az internetre feltöltött szakdolgozat – annak megjelent részei – nem azonos a KJE könyvtárában található, és egyben hivatalosnak tekinthető szakdolgozattal.
  • A Hang.hu oldalon megjelent cikk állításával szemben a szakdolgozat nem a KJE rektorának korábbi cikkéből idéz. Itt csak véletlen névazonosság áll fenn a két személy között.

A Telexnek elküldött vizsgálati anyagban

az egyetem nem részletezi, pontosan milyen különbségek vannak Marosi egyetemi könyvtárban megőrzött eredeti szakdolgozata és a dolgozat online elérhető verziója között, és nem írnak arról sem, mi lehet az oka a két verzió közötti eltérésnek.

Konklúzió

Az egyetem úgy ítéli meg, hogy két út lehetséges az ügy tisztázására:

  • vagy az érintett írásban hozzájárulását adja az egyetemnek a szakdolgozata teljes átvizsgálásához,
  • vagy a szerzői jogok megsértése miatt indul hatósági eljárás, de ilyet kizárólag a jogosultak (azaz a plagizált szerzők) indíthatnak.

„A Kodolányi János Egyetem felkér minden érintetettet, hogy az esetleges plágiumgyanúval kapcsolatban a szerzői jogaik megsértése miatt forduljanak bíróságon keresztül a Szerző Jogi Szakértői Testülethez. Az Egyetem – kizárólag az érintett hozzájárulásával – kész segíteni bármilyen további vizsgálatot”

– írták. A portál a cikk megjelenése előtt írásban kérdezte Marosi Beatrixot, hogy hozzájárulását adja-e az egyetemnek a szakdolgozata alaposabb átvizsgálásához, illetve több érintett szerzőt is kerestünk, hogy élnek-e a plágium-gyanú kivizsgálása érdekében jogi eszközökkel. Választ egyelőre nem kaptak….

Egy vélemény a Facebook-ról….

“….Ilyen senkik, mint marosibeatrix, a havi egymillás fizetésért rúgdosnak ki becsületes pedagógusokat? Hát ki ez, hogy egy egész intézmény védi, feláldozva eddig sem túl jó hírét?! Schmitt Pali bácsit a köztársasági elnöki pozícióból ki lehetett paterolni egy ilyen botránnyal. Ki tehát ez a lúd, hogy fontosabb a posztja, mint a köztársasági elnöké? Ilyen szenny kerül döntési pozíciókba?! Menjetek már oda, ahova gondolom! És ezek után mondja a tanár, a szülő a gyerekének, hogy tanulj, hogy vidd valamire? Nem! Legyél fideszes, gerinctelen parazita, és akkor viszed valamire! Ha ezt előbb tudom, lóf@szt járok én hajnalban szigorlatozni, rettegek a vizsgák előtt! Üdvözlöm az anyátokat! Hogy szégyellhet benneteket! Pfujj!…” (A teljes bejegyzés ide kattintva olvasható.)

..és még egy: Gábor György filozófusé

“Teljes tévedés azt gondolni, hogy a Kodolányi János Egyetem vezetősége saját tisztességtelenségéről, mérhetetlen gyávaságáról, feltűnő jogi inkompetenciájáról és alkalmatlanságáról állított ki bizonyítványt, midőn egy erősen plágiumgyanús diplomamunkával kapcsolatosan azt állapította meg, hogy az egyetemnek nincs joga kivizsgálni a plágiumgyanút, csak abban az esetben, ha a szerző, Marosi Beatrix, a Belső-Pesti Tankerületi Központ igazgatója hozzájárul dolgozatának további vizsgálatához. A Kodolányi János Egyetem vezetőségének döntéséhez szívből gratulálok! Ugyanis az Egyetem vezetőségének határozatát messze nem a gyávaság, a tisztességtelenség és a jogi inkompetencia jellemzi, hanem annak nagyszerű és példamutató felismerése, hogy miután Marosi Beatrix 2013-ban erkölcstan, etika szakon szerzett diplomát, ezért az Egyetem most ország-világ előtt egyértelművé kívánja tenni, hogy a KJE-n szerzett erkölcstan, etika diploma milyen mélyen megalapozott, mennyire hiteles, és az egyetem érintett oktatóinak köszönhetően a végzett diákok – kiváltképp erkölcstan, etika szakon – a tanult elméleteket a maguk teljességében mennyire mélyen és szervesen képesek a mindennapi gyakorlatba átültetni.

Ennek különösen így kell lenni egy olyan személy esetében, aki a pályáját az oktatás területén teljesíti ki, akit hivatása és mindennapi munkája oktatási intézményekhez, diákokhoz és tanárokhoz köt, következésképp minden tette, cselekedete és gondolkodásmódja példaértékű a jövő nemzedéke számára.

Vagyis a sok rosszindulatú és rosszszándékú kritikussal szemben (akikről látszik, hogy nem végeztek a KJE erkölcstan, etika szakán) hamarosan mindenki megtapasztalhatja majd, hogy Marosi Beatrix, a Belső-Pesti Tankerületi Központ igazgatója, ahogy az egy volt KJE-s erkölcstan, etika szakostól teljes joggal elvárható, mindenki megnyugtatására, s a Tankerülethez tartozó iskolák tanárainak és diákjainak erkölcstanból, etikából példát statuálva, maga fogja kérni a vizsgálatot önmagával szemben. Hiszen, ha nem így cselekedne, részben önmagát tenné hiteltelenné épp az érintett tanárok, diákok és szülők, valamint főnökei és beosztottjai előtt, ezzel a Nemzeti Együttműködés oktatási rendszerének hitelességén is csorbát ejtve, részben óhatatlanul kimondaná a KJE által kiadott diplomáról, hogy az a diploma csalás és szélhámosság, jókora humbuk, semmi más.”

Pin It on Pinterest