Szél Bernadett: alapvető, hogy az ország kormányfője tudjon késsel-villával enni

Megfelelő megélhetést kell biztosítani a családoknak – ezt tekinti első számú feladatának kormányra kerülése esetén az LMP, amelynek miniszterelnök-jelöltje szerint a családok kétharmada szegénységben él.

Igazságosabbá tennék a családtámogatási rendszert

Szél Bernadett szerdai budapesti sajtótájékoztatóján programjuk elemei közül elsőként ismertette pártja családpolitikáját, hangsúlyozva: ahol nem lehet megélni a bérből, ott gyermekek sem születnek.

Közölte: általános béremelést hajtanának végre a progresszív adózás bevezetésével, amelynek eredményeként a minimálbért keresők 26, az átlagbért kapók 36 ezer forinttal több pénzt vinnének haza havonta. A közszférában dolgozók jövedelmét is növelnék – tette hozzá.

Kijelentette azt is: igazságosabbá tennék a családtámogatási rendszert. Az adókedvezmény jelenlegi vívmányait meghagynák, de bővítenék is azt; az egygyermekesek kedvezményét megkétszereznék, mert még mindig a második gyermekekért küzd az ország. A családi pótlék és a gyes összegét 30 százalékkal emelnék, a családtámogatásokat pedig továbbtanuló gyermekek esetén 24 éves korig biztosítanák.

300 ezer család vár megfizethető bérlakásra

Növelnék a bölcsődei férőhelyek számát, amit a kormány lecsökkentett, és több forrást biztosítanának ehhez az ellátáshoz.

Célzottan segítenék az egyszülős családokat, családi pótlékukat 45 százalékkal emelnék, de rendeznék a tartásdíjak kérdését is, és lehetővé tennék, hogy a bölcsődei ellátás a munkaidőhöz igazodjon.

A párt emellett bérlakás-programot indítana. A társelnök azt mondta, 300 ezer család vár megfizethető bérlakásra. Hozzátette, megtiltanák a családok elhelyezés nélküli kilakoltatását.

A politikus kérdésre elmondta: a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) egy részét – a felújításra és bővítésre nyújtott támogatást – megtartanák, új lakások építését azonban nem finanszíroznák ebből. Kijelentette: a támogatás jelenleg nem a rászorulókhoz jut, hanem inkább az építőipart támogatja, ezért a forrást szociális bérlakás-programra fordítanák.

Szél Bernadett szerint a Fidesz családellenes programot hajt végre, mert azzal az átlagbér alatt keresők, vagyis az emberek háromnegyede rosszabbul jár. Szerinte ezt bizonyítja az is, hogy nem értek el demográfiai változásokat.

Orbán Viktor diplomáciai habitusa lökte mélypontra az ausztriai tárgyalásokat

A politikus kérdésre – a Fidesz legújabb választási plakátjáról, valamint a határkerítés esetleges lebontásáról – azt mondta: jelenleg olyan helyzet van az országban és a világban, hogy nem bontható le a kerítés, a gyűlöletkampány azonban szerinte nem folytatható. „A Fidesz csak rettegtetni tud, de kíváncsian várom a programját” – fűzte hozzá, ám megjegyezte azt is: a Fidesz szüntette meg a határőrséget, amelyre azonban szükség van, amelyet vissza kell állítani.

A felülről nyitott kvótát nem támogatják – ismételte meg.

A miniszterelnök ausztriai látogatásán történtekre úgy reagált: az LMP kiáll azért, hogy az ottani magyarok megtarthassák kedvezményeiket. Szerinte azonban Orbán Viktor diplomáciai habitusa lökte mélypontra a tárgyalásokat, mára pedig kiderült, nem csak neki vannak kemény eszközei az unióban. Kijelentette: az alapvető kérdés, hogy „olyan kormányfője legyen az országnak, aki képes késsel-villával enni”.

Arra a felvetésre, hogy a korábban az LMP-t kritizáló Vágó Gábor jelenleg a párt egyéni képviselőjelöltje, Szél Bernadett azt mondta: Vágó Gábor kritikai megjegyzései mindig is hasznosak lesznek az LMP számára.

(Forrás: MTI)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük