Megint egy zsebre menő ígéret, amit nem tartott be a kormány

Orbán Viktor miniszterelnök a választási kampány hevében, március 7-én jelentette be, hogy jön a téli rezsicsökkentés, 12 ezer forintot írhat jóvá minden család a gáz- vagy távhőszámlájából. Azoknak pedig, akik hagyományos módon fűtenek, azaz szenet vagy fát használnak, megnövelik az erre szolgáló szociális pénzügyi keretet egymilliárd (pontosabban 1 005 406 930) forinttal.

Vannak olyan, fával, szénnel fűtő háztartások, amelyek nem kapnak egy fillért sem

Aztán, ahogy a sajtó feszegette, a kancelláriát vezető Lázár János elismerte, hogy nem mindenkinek jár a téli rezsicsökkentés. Például az elektromosan fűtőknek sem, és a szenes-fás háztartásoknak sem feltétlenül. Ennek az az oka, hogy a mintegy 3200 településből csak 2255 pályázott és nyert a tűzifa- és széntámogatáson. Cirka ezer településen nem elérhető ez a kiegészítés. A kormány így a téli rezsicsökkentés kiterjesztése mellett döntött.

Be is jelentette Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke, egykori rezsibiztos, hogy

minden magyar háztartást érint a téli rezsicsökkentés.

Konkrétan azt ígérte, hogy azon a 298 településen, ahol nincs bevezetve sem a gáz, sem a távhő, egyszeri utalással küldik majd el a családoknak a 12 ezer forintot. A szabályozási javaslat kidolgozásával még az április 8-i választás előtt a belügy-, a nemzetgazdasági és a fejlesztési minisztert bízta meg Orbán Viktor. A célra 345,7 millió forintot különítettek el a költségvetésből.

A kormányrendeletben az állt, hogy a pénzt az önkormányzatok fogják megkapni és szétosztani a lakott ingatlanok száma alapján, a támogatást pedig legkésőbb idén szeptember 30-ig kell felhasználni.

Csakhogy így is maradtak olyan háztartások, ahol – bár fával, szénnel fűtenek – nem kapnak semmit a téli rezsicsökkentésből.

Ennek oka:

a város nem pályázott (nem is pályázhatott, mert ötezernél többen laknak ott) tűzifa-támogatásra, és a városban van vezetékes gáz, tehát a március végén, április elején kiterjesztett tűzifa-támogatás sem adható.

Ha számolunk, az derül ki, hogy ilyenformán

majdnem 650 olyan település lehet, ahol a fával és szénnel fűtők hiába várják a mindenkinek beígért 12 ezer forintot.

A Belügyminisztérium a könnyebb utat választotta: hallgat

A 24. hu kérdezte az illetékes Belügyminisztériumot, hogy mi lesz ezzel a körrel, kapnak-e kompenzációt, vagy sem, de lassan egy hónapja nem válaszolnak.

A rezsicsökkentés 2013-ban indult, a gáz és áram díját mérsékelte, rögzítette a kormány. Ami kétségbe vonja, hogy valóban jól jártunk-e vele, hogy az időközben végbement világpiaci árcsökkenést már nem érvényesítették:

A KSH jelentése szerint 2013-ban 100 kilogramm egységes fűrészelt tűzifa 2310 forintba került, idén márciusban pedig 3650 forintba. Ez 58 százalékos drágulást jelent.

Ugyanebben az időszakban 100 kilogramm brikett 4440 forintról 8000 forintra drágult, azaz kicsivel több, mint 80 százalékkal.

Szintén a statisztikai hivatal adatai szerint ma Magyarországon minden ötödik lakást fűtenek kizárólag fával. Ők meg a szenesek biztosan nem áldják a rezsicsökkentést. De valószínűleg az állami tűzifa-támogatás sem osztatlan siker.

A legszegényebbeknek jut a legkisebb támogatás

A Habitat for Humanity Magyarország nemrégiben elemezte az állami tüzelőanyag-támogatás eredményeit, és megállapította, hogy a támogatás sok háztartást ér el, ám annak összege az igényekhez képest igen alacsony.A támogatás központi elosztása nem veszi kellő súllyal figyelembe a településen élő rászorulók számát, ezért a legszegényebb településeken a legalacsonyabb az egy háztartásra jutó támogatás – derült ki a tanulmányukból.

(Forrás: 24.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük