Megvezeti az embereket a debreceni lakájmédia?

Január 5-én, szombaton este – a sűrű hóesésben – a Mi vagyunk Debrecen mozgalom felhívására ötszáznál jóval többet tüntettek a rabszolgatörvény ellen, egyúttal követelték Kósa Lajos távozását a közéletből. Az utóbbi évek legnagyobb debreceni ellenzéki megmozdulása békésen, igaz hangosan zajlott le.

A tüntetők hangjukat nem kímélve skandálták:

“Mocskos Fidesz”, “Orbán takarodj” és ” Elegünk van”

Nem kímélték a részvevők a város volt polgármesterét sem, aki a városban korábban Mr. 20-százalékként híresült el. A tüntetők követelték, Kósa távozzon a közéletből, szégyent hoz a városra, itt az ideje, hogy végre diplomát szerezzen.

 

Az utóbbi évek legnagyobb debreceni ellenzéki megmozdulásán valamennyi ellenzéki párt képviseltette magát. Az egyik civil szónok meg is jegyezte, hogy sohasem gondolta, örülni fog annak, hogy az MSZP és a Jobbik zászlaját egy eseményen látja.

Az ellenzéki demonstrációról

a fideszes kötődésű Hajdú-Bihari Napló és a közpénzből működő dehir.hu igencsak szűkszavúan, helyenként a valóságot eltorzítva tudósított. Mindez persze nem meglepő, hisz’ az ellenzéki pártok korábbi rendezvényeiről egyáltalán nem, vagy úgy tudósítottak, hogy a Fidesz valamelyik megyei helytartója szó áradatát mellé tették, többnyire dupla terjedelemben.

Ellenzéki pártok vezetőivel beszélgetve, egyikőjük sem emlékezett arra, hogy a naplóban megjelent vagy éppen a Debrecen város Televíziójában elhangzott fideszes rágalmakra, a független és valós tájékoztatás jegyében, a véleményüket kérték volna. Ezt különösen a DTV esetében tartják felháborítónak, hiszen a televízió a közpénzéből terjeszti a Fidesz propagandát. Hajdú-Bihar megyében a pártsemleges tájékoztatás ismeretlen, aki a megyei lapból, netán a városi televízióból tájékozódik, azt érzékelheti, hogy a megyébe beköszöntött a Kánaán, Orbán olyan a népnek, mint az igazságos Mátyás király.

A szombat esti erőt sugárzó, ellenzéki rendezvényről

a mi pénzünkből fenntartott internetes portál főcímként azt emelte ki, hogy

“Hógolyóval és patronokkal dobálóztak a tüntetők Debrecenben”.

Ezzel azt sugallva, hogy egy csőcselék ment ki az utcára, akiknek csak a randalírozás volt a céljuk. Azzal, hogy a résztvevők számát enyhén szólva is alábecsülték, az a bocsánatos bűnök közé tartozik. Ha hűek akarunk lenni a tényekhez, nem sokkal voltunk kevesebben, mint a 15 milliárdért felhúzott, 20 ezres stadionban rendezett legutolsó bajnoki találkozón, a fizető nézők száma.

A demonstrációt szervező civil szervezet joggal háborodott fel ezen, a Debrecenben megszokott gyakorlaton. Közleményükben azt írják:

“Elkeserítő, hogy ismét a kormányzati média ferdítéseivel kell szembesülni a debreceni polgároknak. Az általunk szervezett demonstráció teljesen békés keretek között folyt, nem történt sem vagyon, sem személy elleni sérelem sem. A résztvevők közül páran, megközelítőleg három hógolyó eldobását és egy teljesen ártalmatlan füstgránát földön való használatát „követték el”, amely tevékenységek nem jelentenek biztonsági kockázatot. “

 

A közlemény írói megdöbbentőnek tartják,

hogy a helyi fideszes média egyáltalán nem számolt be a felszólalók mondanivalójáról. A napló hétfői kiadásában, a 3.oldalon pár sorban, a szónokok nevét felsorolva számolt be az eseményről, majd hosszasan idéznek a Fidesz helyi szervezetének a reagálásából. Ebből többek között megtudhatta a lap olvasója,

“az ellenzék és a Soros-hálózat a hatalmat akarja megszerezni, ahogy az Gyurcsány Ferenc be is jelentette.”

Joggal írják a szervezők:

“Nem adtak tudósítást munkavállalói jogok melletti kiállásról, nem számoltak be a korrupció elleni felszólalásokról vagy arról, hogy számos felszólaló rendszerváltást szorgalmazott az ország 2002 óta zajló esztelen kiszolgáltatása ellen. Elképesztőnek találjuk, hogy egy több száz fős rendezvényről megközelítőleg 174 szó terjedelemben számolt be a helyi „média”, miközben a Fidesz közleményét megközelítőleg 419 szóban, teljes terjedelemben közölték.

Hiszünk abban, hogy egy városi médiaterméknek, függetlennek és objektívnak kell lenni. Elítéljük, hogy amíg a kormánypárti kommunikáció teljes kiszolgálását végrehajtják, addig egy ellenzéki csoportok és civilek által szervezett demonstráción, szinte minden tartalmi elemről hallgatnak.”

Mindezek ismeretében nem véletlen,

hogy a közösségi oldalon létrejött a

“Bojkottáljuk a megyei napilapokat”

csoport, amely azt kezdeményezi, hogy akik nem ülnek fel a Fidesz hazugságainak, mondják le a megyei lapok előfizetését, amelyekben– talán a halotti hirdetéseken kívül–, a legtöbb írásnak köze sincs a valósághoz. Néhány ellenzéki vezető szerint érdemes lenne fontolóra venni, hogy a rendezvényeikre a napló és a városi televízió stábját ne hívják meg. Tudósításaiknak sok haszna nincs, információ éréke nulla, jelenlétük inkább árt, mint használ a most formálódó ellenzéki ellenállásnak, a Stop Orbán akciósorozatnak.

Az internet világában egyébként azokhoz akikhez akarunk, úgyis elérünk, mondta az egyik párt prominense.
A fentiek alapján talán nem véletlen, hogy a debreceni tüntetők a hivatalos rendezvény utáni sétájukat, a napló székházánál fejezték be, ahol zúgott a “Hazudik a sajtó!”, “Lakájmédia”.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük