Kiemelt hírekKerítésen túl

Frissítve!!! Mindenkit kihoztak a barlangból!

A thai haditengerészet mentésben részt vevő különleges egysége megerősítette: a 12 fős focicsapat és az edzőjük is biztonságban kijutott a barlangból.

Az újabb, harmadik mentőakció reggel megkezdődött.

A helyszínen éjszaka esett az eső, de egyelőre nem kritikus a helyzet. 19 búvár vett részt a még bent maradt négy gyerek és egy felnőtt mentésében.

Narongsak Osatanakorn, a mentés vezetője reggel úgy nyilatkozott: az öt embert együtt mentik ki. Hozzátette, várhatóan ma gyorsabban folyik majd a mentés, mint az utóbbi két napban, amikor összesen nyolc fiút tudtak a felszínre hozni. Az első nap 11, a második nap 7 órán át tartott a beavatkozás.

A tervek szerint az az orvos és azok a haditengerészek is  felszínre jöhetnek, akik a barlangban maradtak a fiúkkal. Az orvos és a thaiföldi haditengerészeti kommandó három tagja azóta vannak a csoporttal, hogy felfedezték őket a múlt hét elején.

Legalább egy hétig kórházban maradnak a thaiföldi barlangból kimentett fiúk

A már kimentett nyolc gyerek jó fizikai és szellemi állapotban van, de két fiút antibiotikummal kezelnek, mindegyik kimentett gyerek pedig napszemüveget visel, mert szemük elszokott a fénytől.

A további teszteredményekre még néhány napot várni kell. Ha ezek igazolják, hogy semmilyen gyulladás vagy fertőzés nincs a szervezetükben, találkozhatnak családtagjaikkal.

Az ifjúsági futballcsapat 12 tagja és az edző június 23-án rekedt  a Tham Luang barlangban, miután a kifelé vezető járatokat a heves esőzések miatt elárasztotta a víz.

Denevérek terjesztette fertőző betegségek miatt kell a karantén

Denevérek terjesztette fertőző betegségek miatt szükséges kórházban kivizsgálni és egy időre karanténban tartani a thaiföldi Tham Luang barlangrendszerből kimentett fiúkat – járt utána a LiveScience tudományos portál.

A thaiföldi barlangból kimentett fiúkat kórházba viszik mielőtt hazamehetnének, az orvosoknak meg kell bizonyosodniuk arról, nem kaptak-e el fertőző betegségeket, amíg a föld alatt voltak.

A barlangok ugyanis a baktériumok és vírusok “Petri-csészéi” – mondta el a lapnak Amesh Adalja, a baltimore-i Johns Hopkins egészségügyi központ kutatója.

“A legtöbb aggodalomra a barlangban élő denevérek adnak okot, amelyek sok fertőző betegséget, többek között veszettséget közvetítenek. Nemcsak maguk az állatok veszélyesek, hanem az ürülékük is, ami barlangszerte megtalálható” – magyarázta.

Nem tudni, voltak-e denevérek ott, ahol a 12 fiú és edzőjük tartózkodott, bár a legtöbb barlangban élnek kisebb-nagyobb kolóniák. Ha azonban az orvosokban él a gyanú, hogy kapcsolatba kerültek a szárnyas emlősökkel, akkor valószínűleg védőoltást kapnak, hogy a veszettség kialakulását megakadályozzák.

“Vannak gombák is, amelyek előszeretettel tenyésznek denevérürülékben. Spóráik belélegzése gombás tüdőgyulladást, hisztoplazmózist okozhat” – tette hozzá.

Lehet, hogy a gombás fertőzés tünetei nem jelentkeznek a kórházban, csak a gyerekek későbbi élete során. “Vannak esetek, amikor hónapokig, évekig lappang a kór és nem betegíti meg az embert, hacsak immunrendszeri problémája nem adódik” – mondta Adalja.

Aggodalomra adhat okot a leptospirózis nevű bakteriális fertőzés is, ami tüdővérzést és agyhártyagyulladást is okozhat.

A kutató szerint azonban kevésbé egzotikus gondok is adódhatnak: lehetnek gyomor-bélrendszeri problémák a barlangi higiéniás körülmények miatt, a bőrsérüléseik szintén elfertőződhetnek.

Hollywood máris lecsapott a sztorira

Két amerikai producer állítólag máris a thaiföldi mentés helyszínére utazott, hogy egy esetleges gyerekmentésről szóló filmet előkészítsen.

A Pure Flix amerikai, főként vallási tematikájú filmeket és műsorkat gyártó cég két tulajdonosa, Michael Scott és Adam Smith máris Tham Luangban vannak, figyelik a barlangban rekedt gyerekek mentését, és közben helyiekkel interjúznak, mivel állítólag filmet szeretnének forgatni az eseményekből.

Többen megkérdezték tőlük, hogy nem érzik-e tolakodónak a jelenlétet, mire Smith állítólag azt felelte, hogy több hollywoodi gyártó cég is helyszínre készül, így igen gyorsnak kell lenniük.

(Forrás: Index, 24.hu, hvg.hu)

Kapcsolódó:

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

http://varosikurir.hu/buvarok-folytatjak-mentest/

About Author

Szólj hozzá!