Frissítve!!! Már csak négy fiú és az edző maradt a barlang foglya

Újabb embert mentettek ki a thaiföldi Tham Luang barlangrendszerből hétfőn, azt egyelőre nem tudni, hogy gyerekről vagy felnőttről, azaz a fiatal edzőről van-e szó. Már a helyi kórházba szállították.

A búvárok – az előkészületek miatt szükséges több órás kihagyás után – már újra bementek a barlangba. Még nyolc gyerek és edzőjük volt bent.

Magyar idő szerint hétfőn délelőtt újraindult a barlangban rekedt thai gyerekek mentése, mondta több thai tisztviselő is a Reutersnek és a CNN-nek. A barlangban még nyolc gyerek és az edzőjük volt lent. A barlang bejáratánál mentők várakoznak.

A CNN-nek egy thai tisztviselő azt mondta, hogy ugyanazok a búvárok mentek le a következő csoport gyerekért, akik vasárnap már kihoztak négy fiatalt. A megmentett négy gyereket már kórházban vizsgálják.

Vasárnap a mentés a vártnál gyorsabban haladt, mert jobbak voltak a körülmények, kevesebb helyen kellett úszni. A mentőakció viszont több mint fél napig szünetelt, addig tartott előkészíteni a következő fázist.

Többek között elhasználtak minden levegőpalackot, ezeket pótolni kell az útvonal mentén, és a mentőbúvároknak is pihenniük kellett.

Az idő sürgeti a mentőcsapatokat, mert újabb esőzések várhatók, amik megemelnék a barlangban a vízszintet.

Hamarosan találkoznak a barlangból kimentett thai gyerekek a családtagjaikkal, de egymáshoz se érhetnek

A gyerekek a Guardian szerint hamarosan találkozhatnak családtagjaikkal is, de a tesztek eredményéig tilos ölelkezni, puszilkodni. Az orvosok vizsgálják, nem kaptak-e el a fiúk valami komolyabb, ragályos fertőzést, illetve gondot okozhat a visszatáplálás, tartós alultápláltság esetén ez viszonylag gyakran problémás. Egyébként a gyerekek a körülményekhez képest jó általános egészségi állapotban vannak.

Ez történt ma a thai barlangnál

Erre azért van szükség, hogy a barlangban a mentés során lecsökkent oxigénszint helyreálljon.

Nagyon sikeres volt a hétfői mentés, ezek történtek:

  • A vasárnap kimentett gyerekek kórházban vannak, jól vannak, thai bazsalikomos csirkét kértek, és hétfő délután találkozhatnak családtagjaikkal is, meg viszont egyelőre – a karantén miatt – nem érinthetik őket.
  • Hétfőn magyar idő szerint reggel hatkor kezdődött meg a mentés, és az esőzések ellenére sem aggódott a művelet parancsnoka. A gyerekeket egyenként hozzák ki. A kimenekítés útvonalán főleg gyalogosan lehet közlekedni, de még mindig vannak olyan szűk járatok, amelyeket elöntött a víz, itt minden gyereket két búvár segít az áthaladásban.
  • Szijjártó Péter remek időzítéssel ajánlotta fel Magyarország segítségét a mentéshez.
  • Magyar idő szerint még délelőtt mentették ki az első gyereket, a vasárnapiakkal együtt ő már az ötödik túlélő.
  • Nem sokkal később kihozták a hatodik, majd a hetedik és nyolcadik gyereket is, így már csak négy fiú és az edző maradt a barlang foglya. Őket várhatóan kedden mentik ki.
  • A helyszínre látogatott a thai miniszterelnök is, de mivel éppen akkor hozták ki az egyik fiút, inkább a közeli településen maradt, hogy ne zavarja a műveletet.
  • A thai közösségi oldalakon nagyon népszerű lett egy rajz, amely tulajdonképpen a nemzetközi összefogásról szól.

(Forrás: Index, 444, 24.hu)

Kapcsolódó:

Frissítve! Sorra mentik ki a gyerekeket a thaiföldi barlangból

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük