Frissítve!!! Már csak négy fiú és az edző maradt a barlang foglya

buvarok folytatják a gyerekek mentését

Újabb embert mentettek ki a thaiföldi Tham Luang barlangrendszerből hétfőn, azt egyelőre nem tudni, hogy gyerekről vagy felnőttről, azaz a fiatal edzőről van-e szó. Már a helyi kórházba szállították.

A búvárok – az előkészületek miatt szükséges több órás kihagyás után – már újra bementek a barlangba. Még nyolc gyerek és edzőjük volt bent.

Magyar idő szerint hétfőn délelőtt újraindult a barlangban rekedt thai gyerekek mentése, mondta több thai tisztviselő is a Reutersnek és a CNN-nek. A barlangban még nyolc gyerek és az edzőjük volt lent. A barlang bejáratánál mentők várakoznak.

A CNN-nek egy thai tisztviselő azt mondta, hogy ugyanazok a búvárok mentek le a következő csoport gyerekért, akik vasárnap már kihoztak négy fiatalt. A megmentett négy gyereket már kórházban vizsgálják.

Vasárnap a mentés a vártnál gyorsabban haladt, mert jobbak voltak a körülmények, kevesebb helyen kellett úszni. A mentőakció viszont több mint fél napig szünetelt, addig tartott előkészíteni a következő fázist.

Többek között elhasználtak minden levegőpalackot, ezeket pótolni kell az útvonal mentén, és a mentőbúvároknak is pihenniük kellett.

Az idő sürgeti a mentőcsapatokat, mert újabb esőzések várhatók, amik megemelnék a barlangban a vízszintet.

Hamarosan találkoznak a barlangból kimentett thai gyerekek a családtagjaikkal, de egymáshoz se érhetnek

A gyerekek a Guardian szerint hamarosan találkozhatnak családtagjaikkal is, de a tesztek eredményéig tilos ölelkezni, puszilkodni. Az orvosok vizsgálják, nem kaptak-e el a fiúk valami komolyabb, ragályos fertőzést, illetve gondot okozhat a visszatáplálás, tartós alultápláltság esetén ez viszonylag gyakran problémás. Egyébként a gyerekek a körülményekhez képest jó általános egészségi állapotban vannak.

Ez történt ma a thai barlangnál

Erre azért van szükség, hogy a barlangban a mentés során lecsökkent oxigénszint helyreálljon.

Nagyon sikeres volt a hétfői mentés, ezek történtek:

  • A vasárnap kimentett gyerekek kórházban vannak, jól vannak, thai bazsalikomos csirkét kértek, és hétfő délután találkozhatnak családtagjaikkal is, meg viszont egyelőre – a karantén miatt – nem érinthetik őket.
  • Hétfőn magyar idő szerint reggel hatkor kezdődött meg a mentés, és az esőzések ellenére sem aggódott a művelet parancsnoka. A gyerekeket egyenként hozzák ki. A kimenekítés útvonalán főleg gyalogosan lehet közlekedni, de még mindig vannak olyan szűk járatok, amelyeket elöntött a víz, itt minden gyereket két búvár segít az áthaladásban.
  • Szijjártó Péter remek időzítéssel ajánlotta fel Magyarország segítségét a mentéshez.
  • Magyar idő szerint még délelőtt mentették ki az első gyereket, a vasárnapiakkal együtt ő már az ötödik túlélő.
  • Nem sokkal később kihozták a hatodik, majd a hetedik és nyolcadik gyereket is, így már csak négy fiú és az edző maradt a barlang foglya. Őket várhatóan kedden mentik ki.
  • A helyszínre látogatott a thai miniszterelnök is, de mivel éppen akkor hozták ki az egyik fiút, inkább a közeli településen maradt, hogy ne zavarja a műveletet.
  • A thai közösségi oldalakon nagyon népszerű lett egy rajz, amely tulajdonképpen a nemzetközi összefogásról szól.

(Forrás: Index, 444, 24.hu)

Kapcsolódó:

Frissítve! Sorra mentik ki a gyerekeket a thaiföldi barlangból

Korábbi cikkekKövetkező cikk

Megosztás

További cikkek
Orbán nem áll le, újabb "védvonallal" erősít
Orbán nem áll le, újabb “védvonallal” erősít

Hiába van vasárnap, amikor az Úr is megpihent, ezt Magyarország önmaga által felkent ura nem tartja maga számára mérvadónak. Újabb...

Toronyugrás, lánccal

Gyerekkoromban többször emlegették az öregek, ha valami nagyra vágytunk, ha valami olyan dologról álmodoztunk, ami elérhetetlen volt, hogy mit szeretnénk...

Aranyérmes a magyar férfi váltó!

A Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor, Knoch Viktor, Burján Csaba összeállítású négyes megszerezte Magyarország történetének első téli olimpiai aranyérmét a...

Bezár