Mérgezett a „tormának látszó” cucc – a Húsvét sötét oldala….

Soha nem lankadhat a figyelem! Nagyszombaton történt, hogy a húsvéti ünnepi asztalra szerettek volna tormát tenni egy Bartók Béla utcai családi házban. Ahol a korábbi években mindig tormát találtak, most kiástak egy megszólalásig ahhoz hasonló növényi gyökeret.

Nem minden az, aminek látszik!

A fiatal férj és anyósa ettek belőle. Két óra elteltével elsőként az idősebb hölgy lett rosszul, majd hamarosan a férfi is. Mindkettőjüknél heveny hányás és hasmenés jelentkezett. Azonnal értesítették a helyi orvosi ügyeletet, megsejtve a mérgezést, amit a kiérkező orvos is igazolt.

Dr. Mihályi Zsuzsanna ügyeletes orvos szerint

„ilyen esetben nagyon fontos, hogy orvoshoz forduljunk, hiszen a méregtől a hányással, hasmenéssel nem szabadul meg a szervezet – bár sokan talán ezt gondolják. A mérgek egy része gyorsan felszívódhatott, ami további, komoly tüneteket is okozhat”.

A két személyt a mosonmagyaróvári kórházba szállították, ahol jelenleg is figyelik, nem jelentkeznek-e további tünetek.A gyökerében a tormához hasonlító növény felhasználása mindenképpen könnyelműség volt, véli az orvos: hiába a saját konyhakertünkből való, ha valamiben nem vagyunk biztosak, inkább tartózkodjunk a használatától, hiszen számos virág, gyom hordoz mérgező anyagokat.

Bár a növény gyökere valamennyire hasonlít a tormához, ám illata, íze nem.

Már ez gyanús volt a családnak is, így szerencsére sokat nem fogyasztottak belőle. A doktornő hozzátette, a mérgező növény meghatározásában sokan siettek a segítségére, de a Péterffy Sándor utcai kórház toxikológiai ügyeletéről is megerősítették a gyanút.

Az amerikai alkörmös elterjedt dísznövény, de városi kertekben inkább gyomként tekintenek rá. Azonban a növény minden része erősen mérgező: fitolakka-toxint, szaponin-glikozidot és fitolakkasavat tartalmaz. Bogyóinak nagy a betocián festékanyag-tartalma, ezért régebben borok színezésére is használták – ami mára tilos.

Forrás

Kapcsolódó

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük