Mi az igazság a Néprajzi Múzeum megnyitása körül

Bár a Városliget Zrt. váltig állítja, hogy a liget szélén található Néprajzi Múzeum kivitelezése az ütemtervnek megfelelően halad és jövő év tavaszán megnyitja kapuit a nagyközönség előtt, a kivitelezői szerződés műszaki tartalmát októberben módosították, pontosabban visszavették- írtuk meg „Épül a NER Patyomkin múzeuma – fékezett habzású Néprajzi Múzeum” című cikkünkben alig két héttel ez elött.

Ezzel szemben a miniszteri biztos ma:

Világszínvonalú épületben kap új otthont a Liget Budapest projekt keretében a Néprajzi Múzeum, amely 2022 márciusában nyílik meg a nagyközönség számára az 56-osok terén – mondta el az MTI-nek szerdán a projekt miniszteri biztosa.

Baán László emlékeztetett: a Néprajzi Múzeumnak 1872-es alapítása óta soha nem volt eleve múzeum célra készült épülete, folyamatosan különböző, eredetileg más célt szolgáló helyszíneken helyezték el a gyűjteményt.
A Városligethez azonban erősen kötődik a gyűjtemény – tette hozzá, hiszen az a millenniumi kiállítás Néprajzi falujában mutatkozott be először a nagyközönség számára, majd a szintén városligeti nagy Iparcsarnokban kapott otthont. A Néprajzi Múzeum székhelye az elmúlt évtizedekben a Kossuth téri Igazságügyi Palota volt, amely azonban kimondottan alkalmatlannak bizonyult múzeumi célokra – jegyezte meg.

„Történetében először, alapításának 150. évfordulójára az egyik legfontosabb nemzeti közgyűjteményünk végre olyan épületet kap, amelyet saját igényei szerint terveztek és valósítottak meg”

– hangsúlyozta.

Összesen 7000 m2-es kiállítási alapterület áll majd rendelkezésre

Az egykor itt található sétányrendszert az 1950-es évek elején felszámolták, és 50 ezer négyzetméternyi terület lebetonozásával kialakították a Felvonulási teret, amely 1990 után parkolóhelyül szolgált. Ezt a környezetterhelő funkciót a Liget Budapest projekt egy – a Néprajzi Múzeumot is kiszolgáló – mélygarázzsal helyettesítette, amely fölött ismét parkosított promenád létesült.
Baán László hozzátette, az új Néprajzi Múzeumban az intézmény korábbi, Kossuth téri épületéhez képest több mint háromszor nagyobb, összesen 7000 m2-es kiállítási alapterület áll majd rendelkezésre.
Az épület tavasszal több látványos kiállítással nyílik meg. A Megérkeztünk című tárlat a gyűjtemény 150 válogatott főművét mutatja majd be, több mint 1000 m2-en. Ekkor nyílik meg a látványos ZOOM tér is, amely egészen egyedi perspektívából, új összefüggéseket teremtve ismerteti meg a gyűjtemény több száz tárgyát, köztük a Néprajzi Múzeum legrégebbi, 1673-as székelykapuját, a múzeum fogadóterének pedig központi látványeleme lesz a több ezer tárgyat bemutató Kerámiatér – számolt be a miniszteri biztos..
Baán László emlékeztetett arra is, hogy még a Néprajzi Múzeum megnyitása előtt, 2022 januárjában átadják a közönségnek a Liget Budapest projekt másik emblematikus épületét, a Magyar Zene Házát, a környező, mintegy 10000 m2-nyi megújított parkfelülettel együtt.

„Ez a két, kiemelkedő minőségű épület is nagyszerűen fogja bizonyítani, hogy a 10 évvel ezelőtt indult Liget Budapest projekt az egykori Felvonulás téri parkoló, illetve a Hungexpo-irodaházak helyén világszínvonalú kortárs intézményekkel gazdagította a fővárost és az országot”

Sajnos a már említett cikkünkben megfogalmazott gondokat nem oszlatta el a miniszteri biztos, ennek ellenér, továbbra is fenntartva, hogy nem ott kellene állniuk, ahol most vannak, de ez egy másik történet,  szorítunk a két múzeumnak, hogy valóban sikeres évek évtizedek álljanak elfőttük és előttünk.

Néprajzi Múzeum

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Pin It on Pinterest