Budapesti hétköznapokKiemelt hírek

Épül a NER Patyomkin múzeuma – fékezett habzású Néprajzi Múzeum

Néprajzi Múzeum

Bár a Városliget Zrt. váltig állítja, hogy a liget szélén található Néprajzi Múzeum kivitelezése az ütemtervnek megfelelően halad és jövő év tavaszán megnyitja kapuit a nagyközönség előtt, a kivitelezői szerződés műszaki tartalmát októberben módosították, pontosabban visszavették.

Csalódott muzeológusok

A Néprajzi Múzeum nyáron még azzal számolt, hogy jövő tavasszal egy, a múzeum hazatérését bemutató látványos időszaki kiállítással nyitnak és ezt követően megnyílik a három részből álló állandó tárlat. Ennek egyik eleme a páratlan gyűjteményi anyagból felépülő Kerámiatér, ahol több ezer kerámia tárgyat mutatnak be. Különálló térben kap majd helyet a „Zoom”, ami egészen más perspektívából tekint a múzeumi gyűjteményre. Itt az értelmezés helyett elsősorban a látvány kap hangsúlyos szerepet, ennek keretében állítják ki a Néprajzi Múzeumban őrzött legrégebbi megmaradt 1673-as székelykaput és az egy egyetlen fatörzsből faragott, 7 méteres bödönhajót is. Az ifjúsági kiállítás a játékos és élményszerű tanulás színtere lesz.

A Népszava információi szerint mindebből a megnyitás után jó ideig csak a kerámiák lesznek láthatóak. A többi kiállítás megnyitójának idejét még megjósolni se lehet. Minderről természetesen a Néprajzi Múzeumot is megkérdeztük, de lapzártánkig nem kaptunk választ.

A szerződés módosítását egyébként a műszaki tartalom változtatásával indokolták októberben, amely a megrendelő Városliget Zrt. tájékoztatása szerint az ifjúsági tárlat törlése ellenére többlet tervezési feladatokat jelent. A munka ellenértéke ezért nettó 76,5 millió forinttal nőtt, amellyel együtt immáron 617,4 millió forint a végső ár.

Na és a Magyar Zene Háza?

Bár a Magyar Zene Háza építése a „tervezett ütemben zajlik”, az épület átadását csak jövő év elejére ígéri a Városliget Zrt, holott Gyorgyevics Benedek, a Liget Zrt. vezérigazgatója március elején még azt mondta, hogy a 2018 óta épülő Magyar Zene Háza 2021 végén megnyitja kapuit. Vélhetőleg üresen, hiszen az épületben nyíló kiállítás berendezését előzetesen cirka 11 hónapra becsülték. A Szabolcs utcai raktározási központot is úgy adta át Orbán Viktor miniszterelnök az önkormányzati választások előtt, hogy még hónapokig nem lehetett használni -derül ki ugyanebből a cikkből.

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

Előzmény

Karácsony „kapitális baromságnak” tartja az új épületek felépítését a Városligetben

Néprajzi Múzeum

 

Comments (1)

  1. […] szerződés műszaki tartalmát októberben módosították, pontosabban visszavették- írtuk meg “Épül a NER Patyomkin múzeuma – fékezett habzású Néprajzi Múzeum” című cikkünkben alig két héttel ez […]

Szólj hozzá!