Connect with us

Budapesti hétköznapok

A celebbé tett büfé teszt-közelből, avagy: eszi, nem eszi….

Ókovács haditerve: akinek ez az ajánlat nem tetszik, az nyugodtan sarkon fordulat és elmehet
Megosztás

Mostanság Ókovács Szilveszter „jóvoltából” a különlegesen jól sikerült operaházi előadások helyett a Sugár úti palota neve hallatán legtöbbünknek az ott üzemelő büfék jutnak az eszünkbe. A Telex újságírója jóvoltából testközelből olvashat róla, aki nem jár arra.

Büfémustra

Pár napja derült ki, hogy Ókovács Szilveszter főigazgató arra adott utasítást, hogy a Carmina Burana öt éve futó produkciójába mostantól egy félórás szünetet iktassanak be, mégpedig azért, hogy a büfé bevételeiből is az Operaház forrásait növeljék. A közvélemény zúgolódására reagálva Ókovács először több tiszteletet kért Carl Orffnak, majd néhány operai találós kérdést intézett a kommentelőkhöz és az újságírókhoz,

„akiket még sosem látott a nézőtéren”.

„Szóval kedden 34 700 forintért jegyet váltottunk Pjotr Iljics Csajkovszkij Pikk dáma című, orosz nyelven előadott operájára, ami azért is volt jó választás, mert a háromfelvonásos darab során három alkalommal is letesztelhettük az épület jelenleg legtöbb figyelmet kapó részét: a büfét. Csajkovszkij zenéje helyett tehát ezúttal a gasztroélményekre fókuszáltunk – kezdte élménybeszámolóját Patakfalvi Dóra.

„A” Feszty Bár

  • Az előadás kezdete előtt gyorsan beugrottam a bárba, ami négy-öt lézengő nézőtől eltekintve ekkor teljesen üres volt. Rendeltem egy ásványvizet, a 0,33-as üvegért 1300 forintot kért az udvarias büfés fiú.
  • Az első szünetben teljesen megtelt a Feszty Bár hatalmas terme. Az italsor elég impozáns: Moët & Chandonok és Sauskák jégen hűtve, Rémy Martin, Hendrick’s és Opera gin. Az ételkínálat ezzel szemben lehangolóan szerény: a pultokon semmi más nem volt, mint néhány szendvics és perec.

„Egy Camembert-es fantázianéven futó szendvicset választottam, ami a maga műfajában kifejezetten kellemes volt: friss péksütemény, a közepén meghúzódó kevés áfonyadzsemmel és pár szem dióval, és a camembert-en kívül még kétféle sajttal. Az erősen nemzetközi közönség alapitala, a pezsgő helyett pedig inkább egy pohár Sauska rozét rendeltem. A két tételért mindössze 4000 forintot fizettem, ami az ásványvizes kör után egészen barátinak tűnt.”

  • A második szünetben látványosan megcsappantak a vendégek, nagyjából negyedannyian voltak, mint az előző szünetben. Ennél is különösebb volt, hogy velük együtt elfogytak az ételek is, szendvicsből egy darab sem maradt, perecből is csak egy-kettő.

Konklúzió

Ókovács Szilveszter maga is azt mondta, hogy az operaélményhez a kulturált büfészolgáltatás is hozzátartozik, ezért is érthetetlen, hogy a mangó mousse és a sajtos szendvics között húzódó ívbe miért nem visznek kicsivel több fantáziát?

Csak úgy….

A Magyar Állami Operaház büféjét jelenleg az Operaház üzemelteti, miután a Zsidai Csoporttal a tavalyi felújítás után szerződést bontott az intézmény. Zsidaiék 2015 óta vitték az Opera Cafét és a ház büféit, majd miután a 2030-ig szóló, közbeszerzésen elnyert szerződést Ókovácsék felbontották, a cég perre vitte az ügyet, és 100 milliós tartozást követelnek. A felmondás óta az Opera Café ki sem nyitott.

Szerző