Connect with us

Budapesti hétköznapok

Karácsony és Lázár dűlőre jutott – Marad a Budapest-bérlet

Megosztás

Lázár János minden bizonnyal nem piros betűvel írja majd be ezt a napot az agendájába: beletört a bicskája a Volán szakszervezetbe csak úgy, mint a beharangozott bérletmegvonásba. Az utóbbiról közös közleményt adtak ki Budapest főpolgármesterével.

Karácsony és Lázár dűlőre jutott - Marad a Budapest-bérlet
Megosztás

Lázár János minden bizonnyal nem piros betűvel írja majd be ezt a napot az agendájába: beletört a bicskája a Volán szakszervezetbe csak úgy, mint a beharangozott bérletmegvonásba. Az utóbbiról közös közleményt adtak ki Budapest főpolgármesterével.

Az utasok járnak legjobban a miniszter és a főpolgármester megállapodásával – Lázár János és Karácsony Gergely közös közleménye

Az építési és közlekedési miniszter és a főpolgármester a mai találkozóján -2024. 01. 29.- egy teljesen új, átfogó megállapodást kötött a budapesti és az agglomerációs közösségi közlekedés viszonyának rendezéséről.

A megállapodás utasok százezrei számára teszi olcsóbbá és egyszerűbbé a közösségi közlekedés használatát.

A megállapodás értelmében a Budapest-bérlet változatlanul érvényes marad a főváros egész területén a BKK mellett a MÁV, a Volán és a HÉV járatain is.

A Pest vármegyére váltott havi bérletet, illetve a havi országbérletet 2024. március 1-től a BKK járatain is elfogadják. Mindegyik bérletet mindkét fél árusítani fogja minden értékesítési csatornáján.

Az eddigi, számos vitára okot adó költségalapú elszámolás helyett a felek abban állapodtak meg, hogy a Budapest-bérletből, a Pest vármegyei bérletből és az országbérletből származó bevételt és az ahhoz kapcsolódó menetdíjkiegészítést – az adott érvényességi terület sajátosságaihoz igazodóan – teljesítményarányosan osztják meg.

A miniszter és a főpolgármester egyetértett

abban is, hogy

az eddig a Fővárosi Önkormányzatot illető évi 12 milliárd forint normatív költségvetési támogatás helyett 2024-től a felek egy olyan rendszert alakítanak ki, amely egyaránt szolgálja a budapesti és az agglomerációs közösségi közlekedés bevétellel nem fedezett költségeinek megtérülését.

A minisztérium és a főváros lezárja a tavaly év végén megszűnt korábbi agglomerációs megállapodással kapcsolatos elszámolási vitákat is. Az új, átfogó megállapodás eredményeként a Fővárosi Önkormányzat agglomerációs költségtérítés 2022-2023-as elszámolásként 5,57 milliárd forintot fizet a MÁV-nak. A megállapodás technikai részleteit a minisztérium és az önkormányzat a közlekedési vállalatok bevonásával dolgozza ki úgy, hogy az

2024. március 1-jén hatályba léphessen.

felhívás

Szerző