Mi történt Józsefvárosban?

A tegnapi, mai nap szomorú híre a nyolcvan éves Magyar Nemzet napilap megszüntetése. Képzavarral élve ez már a sokadik tőrdöfés a sajtószabadság szívébe. Józsefváros persze egészen más ott dübörög a szabadság, mert tudják a kollégák(?) mit szabad.

De vannak egyéb furcsaságok is a magyar médiapiacon. Azt mindenki tapasztalta, hogy a Fideszes többségű önkormányzatok kiadásában lévő helyi (városi, kerületi) lapok szinte kivétel nélkül a választási kampány hajrájában beálltak kormánypárti szócsőnek.

Csepeltől Óbudáig elárasztották a kerületi lapokat a bújtatott fideszes kampánycikkek, PR-riportok. Egy-egy jelölt fényképe esetenként tucatnyi alkalommal jelent meg egy-egy kerületi lapban, de arra is volt példa, hogy Tarlós István “cikkét” nyomtatták ki.

Természetesen a VIII. kerület ingyenes lapja nagy terjedelemben számol be az országgyűlési választásokról. A 3. oldalon ott a diadalittas jelentés:

Kocsis Máté, a Fidesz-KDNP jelöltje győzött a budapesti 6. számú – Józsefváros és Ferencváros egy részét érintő – választókerületben az április 8-ai országgyűlési választáson. A voksok 98,8 százalékos feldolgozottsága szerint a kerület jelenlegi polgármestere a szavazatok mintegy 41 százalékát szerezte meg. Kocsis Máté a következő négy évben az Országgyűlésben képviseli Józsefvárost, a politikus elmondta: Budapesten Józsefvárosban és Ferencvárosban aratták a kormánypártok a legnagyobb győzelmet.

Csakhogy a józsefvárosi és ferencvárosi  “legnagyobb kormánypárti győzelem” nem igaz. Ha megnézzük a Budapest 6. OEVK eredményét, akkor látjuk, hogy a fővárosban a hat kormánypárti nyertes közül Kocsis Máté érte el a legkisebb arányú (40,83%) sikert. Ha az Együtt, az LMP és a Momentum nem ragaszkodott volna ennyire a jelöltjéhez, akkor a DK-s Ara-Kovács Attila még Dúró Dóra (Jobbik) mellett is le tudta volna győzni a regnáló polgármestert, akinek minden eszköz: pénz, paripa, fegyver a kezében volt Józsefvárosban.

Kocsis Máté 17 600 szavazatot kapott, míg a négy ellenzéki jelölt (DK, LMP, Együtt, Momentum) összesen 18 603 voksot szedett össze. Itt tehát elég egyértelmű, hogy visszalépésekkel Ara-Kovács Attila alaposan megszorongathatta, vagy akár le is győzhette volna a polgármestert.

Itt álljunk is meg egy szóra, az összeférhetetlenség miatt Kocsis Máté országgyűlési eskütételét követő 30 napban Józsefvárosban ki kell írni az időközi polgármester-választást. A Fidesz már évek óta építgeti Sára Botond jelenlegi alpolgármester politikai karrierjét, így nagy valószínűséggel ő lesz a kormánypárt jelöltje.

Az ellenzéknek azonban elő kell venni a hódmezővásárhelyi modellt és közös megállapodással egyetlen – akár nem pártpolitikus – jelöltet kell kiállítani, aki a 17-18 ezer Fidesz-szavazó ellen össze tudja gyűjteni a várható 23-24 ezer ellenzéki voksot. (Persze egy időközi választáson kisebb az aktivitás, így még fontosabb lesz az ellenzéki mozgósítás)

A cikk még azt is állítja, hogy

Több szavazatot kapott a Fidesz, mint a parlamenti teljes ellenzék

“A Nézőpont Intézet elemzése szerint az adatok összesítése alapján elmondható, hogy a Fidesz-KDNP listája egyedül több szavazatot szerzett, mint parlamenti ellenzéke összesen.”

Ami még a határon túlról a Fideszre leadott 96 938 szavazat hozzáadásával sem igaz, ugyanis az országos listán a kormánypártra így végül 2 603 547 szavazatot adtak. le, míg az ellenzék (Jobbik, MSZP-P, LMP, DK, Momentum, MKKP, Együtt) a kamupártok nélkül 2 617 033 voksot ért el.

Persze, ahogy a fideszes médiától és a függetlennek látszó intézetektől már megszokhattuk itt is van egy kis turpisság, hiszen a Nézőpont Intézet állítása szigorúan véve igaz. Ugyanis ők azt állítják, hogy a Fidesz listájára többen szavaztak, mint a Parlamentbe bejutott ellenzéki pártokra összesen. Ezzel a kitétellel a matematika szabálya szerint sikerül igazolni a tételt, hiszen így a Fidesz ellen csak a Jobbikra, az MSZP-P-re és a DK-ra leadott listás szavazatokat kell figyelembe venni.

Voilá, a Momentumra, az MKKP-re és az Együttre leadott összesen 273 761 listás szavazat levonásával máris igaza lesz a Nézőpont Intézetnek. Ha így nézzük valóban több szavazatot kapott a Fidesz. Teljesen elképesztő manipuláció!

Természetesen a Józsefváros újság hátoldalán ott virít Kocsis Máté képe a “Köszönjük!” felirattal.

A lap szélén pedig ez éktelenkedik:

“Fidesz – Magyar Polgári Szövetség (1062 Budapest, Lendvay u. 28.) Felelős kiadó és felelős szerkesztő: Kubatov Gábor, pártigazgató”

Még szerencse, hogy – értelmezésünk szerint – ez csak az utolsó oldalra vonatkozik.

Minden esetre Kubatov remekül végezte a dolgát, olyannyira, hogy Orbán Viktor bokros teendői mellett kedden beugrott a Fradi Népligeti Sportközpontjába.

“Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke megköszönte az elmúlt hetekben nemzeti ügyekben nyújtott támogatást a Ferencvárosi Torna Club vezetőinek, valamint korábbi és jelenlegi játékosainak. Kubatov Gábor, a Ferencvárosi Torna Club elnöke apró figyelmességgel lepte meg a kormányfőt.”

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük