Connect with us

Kerítésen innen

Miklósa Erika: nem a büfének van Operaháza – Bálint Natália: az Operaház első igazgatója Erkel Ferenc volt. A második Gustav Mahler. Ma meg ez az utolsó…

Odáig rendben volt, hogy mi fizettük, a gond a hozzáadott "egyszerű-aggyal" volt - Az Orbán-lány és az MTÜ közös lebőgése
Megosztás

Ókovács Szilveszter főigazgatói utasítása szerint a Carmina Burana előadást kettévágva, fél órás szünetet kell tartani, az Operaház büféjének bevétele növelése érdekében – fakadt ki az előadást rendező és vezénylő Bogányi Tibor. Ókovács ostoba, NER-válaszát újabb bejegyzések követték.

Kezdjük az elején….

Az Átrium azonnal reagált

„A Kultúrbrigád ezúton tájékoztatja tisztelt közönségét, hogy a mai naptól kezdve az Átriumban a büfé bevételeit növelendő a kitűzött kezdési időpontban egy húszperces uzsonnaszünetet tartunk.

  • A szünet nélküli előadásokat a huszonötödik és az ötvenedik percben egy-egy félórás vacsoraszünettel szakítjuk meg.
  • A kétfelvonásosok közben negyvenperces estetízóraiszünetet rendezünk, de a felvonások felénél is beiktatunk egy-egy falatozószünetet.
  • A továbbiakban az előadásközi szüneteknél a vécé zárva lesz, hogy ne rontsa a büfé forgalmát, tehát csak előadás előtt és után lehet pisilni.
  • A ruhatár a megfizetendő ruhatári díjon felül ruhadarabonként egy minyon megvásárlása után használható. (Csak a bisztróban vásárolt minyonok számítanak, spáros, aldis, lidlös, cébéás, ronis, cukrászdai és egyéb minyonok nem!)
  • A Jurányiban tartott előadásaink közben a 123-as labor sarkában elhelyezett mobilpultnál az előadás alatt perec vásárlása kötelező!

Köszönjük megértésüket! (Bár a mi társulatunk nem kap többmilliárdos állami támogatást – őszintén szólva egy fillért sem kap –, ez valójában csak vicc, szünetet a továbbiakban is az előadások rendezésével összhangban tartunk, sőt a vécét sem zárjuk be.)

Miklósa Erika Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend kitüntetettje szerint…

A Blikknek sikerült utolérni a darabban éneklő Miklósa Erikát, aki szintén felháborodott a döntésen, ami szerinte méltatlan az alkotókkal és a művészekkel szemben.

„Végtelenül elszomorít a döntés, hogy a hetvenperces Carmina Burana öt éve futó – sikeres, telt házas – előadását „kettévágják” egy szünettel a Magyar Állami Operaházban egy főigazgatói utasításra. Az nem szakmai indok, hogy a büfé bevételét növelni kell a szünetben.

Nem a büfének van Operaháza. Ez méltatlan az alkotókkal, a közönséggel, méltatlan a Carmina Burana szellemiségével szemben.

Bogányi Tibor karmester-rendezőt tisztelem, fantasztikus előadást képzelt el, hozott létre, és tisztelem a döntését, hogy ilyen körülmények között nem vesz részt a produkcióban. Bízom benne, hogy a főigazgató visszavonja ezt az utasítását”

Bálint Natália szerint….

„…Az Operaház első igazgatója Erkel Ferenc volt. A második Gustav Mahler. Ma meg ez az utolsó… Kb. mint a Kossuth-díj Kodálytól Nagy Feróig……”

Gábor György filozófus:

„Már dolgozik a zeneszerző, aki arra kapott megbízást, hogy Bartók A kékszakállú herceg vára c. operájának hét ajtaja mellé megkomponálja a büfébe vezető nyolcadik ajtó zenéjét.”

Konok Péter történész:

„Amúgy szerintem is hangulatos, ha egy kricsmiben van élő zene.”

Ez alatt Csák János kulturális és innovációs miniszter….

„Mohamed Ayman Ashour egyiptomi felsőoktatásért és tudományos kutatásért felelős miniszter úrral együttműködésünk elmélyítéséről tárgyaltunk. A legfontosabb, hogy minél több egyiptomi ismerje meg a magyar világot, vegyen részt a magyar felsőoktatásban akár hallgatóként, akár oktatóként vagy kutatóként és ugyanezt szorgalmazzuk magyar részről is….”

Csak úgy….

Júniusban írtuk: Eddig csak „folyosói pletyka” alapján lehetett jólértesült, aki azt állította, hogy az Operaház főigazgatói pályázatával kapcsolatban valami nincs rendben, hiszen nem az eddig a posztot betöltő Ókovács Szilveszter volt a zsűri befutója. Most már papír van róla, hogy igaz volt a szóbeszéd. Csák János kulturális és innovációs miniszter a bizottsági szavazatokkal kapcsolatban a sajtóban megjelenteket zömében spekulációnak nevezte, Ókovács Szilveszter pedig találgatásnak minősítette az általunk leírtakat:

„Pusztán mert egy lap írt valamit, nem sietnék azt valóságnak venni”

– mondta. Aztán hétfőre virradóra robbant a hír:

a szakmai bizottság -akikkel titoktartási szerződést írattak alá- egyhangú szavazattal – köztük a minisztériumi vezetők voksaival – az Operából időközben elbocsájtott Kesselyák Gergelyt találta a legalkalmasabbnak a főigazgatói posztra.

Bár a Kulturális Innovációs Minisztérium (KIM) honlapján továbbra is csak egy szűkszavú közlemény szerepel Ókovács Szilveszter kinevezéséről, minisztériumi fejléces papíron hivatalos dokumentum jutott el az Indexhez Csák János egyik munkatársától, amelyben a tárcavezető döntésének indoklása és a szakmai bizottság pályázatonkénti összegző véleménye is szerepel. A minisztérium ezzel eleget tett törvényi kötelezettségének. A hivatalos dokumentumot, amelynek címe „Csák János miniszter úr döntése”, az Index -és nyomán mi is- változtatás nélkül közli:

„Miniszter Úr döntésének megfelelően a Magyar Állami Operaház főigazgatói munkakörére kiírt pályázat nyertese: Ókovács Szilveszter

Indokolás

A miniszteri döntés két alapvető szempontja a művészeti szakmai beágyazottság, valamint egy nagy szervezet vezetésében szerzett komoly tapasztalat volt. Miniszter Úr mindkét szempontból valamennyi jelölt közül Ókovács Szilvesztert találta a legalkalmasabbnak az Operaház főigazgatói tisztségére további öt évre.

A szakmai bizottság szavazásának részletes eredménye

Nem kapott támogatást: Aczél András, Boldoghy-Kummert Péter, Molnár Levente

  • 1 támogatást kapott: Rost Andrea
  • 2 támogatást kapott: Ertüngealp Alpaslan, Győriványi Ráth György, Horváth Ádám Zsolt, Ókovács Szilveszter
  • 5 támogató javaslatot kapott: Dr. Vadász Dániel
  • 6 támogató javaslatot kapott: Miklósa Erika
  • 9 támogató javaslatot kapott: Kesselyák Gergely

Ehhez képest Csák János az összesen két szavazott kapott Ókovács Szilvesztert nevezte ki,

aki az Operaház vezetésére kiírt előző pályázaton is indult: ezt a pályázatot a miniszter eredménytelennek nyilvánította, a második pályázat alkalmával pedig a szakmai bizottság egyáltalán nem támogatta Ókovács pályázatát. Ehhez – a vonatkozó kormányrendelet alapján – a szakmai grémium többségének szavazatát kellett volna megszereznie.

Szerző