Connect with us

Kerítésen innen

Zürich: Megkéseltek egy ortodox zsidót

Zürich
Megosztás

 A rendőrség megerősítette a biztonsági intézkedéseket a zürichi zsidó objektumok körül, miután az éjszaka folyamán súlyos késeléses támadás történt, melynek áldozata egy ortodox zsidó férfi volt– közölte vasárnap a helyi rendőrség.

Tini késelő

Szombat este letartóztattak egy 15 éves svájci fiatalt, aki „életveszélyes” sérüléseket okozott egy 50 éves zsidó férfinak Zürich központjában.
A zürichi rendőrség közleménye szerint nem világos, mi váltotta ki a támadást, de a vizsgálatok

„kifejezetten tartalmazzák az antiszemitizmus által motivált bűncselekmény lehetőségét”.

Megerősített védelem

A támadás hatására megerősítették a zsidó objektumok védelmét , mondta a rendőrség a helyi zsidó szervezetekkel folytatott megbeszéléseket követően. További részleteket nem közöltek.
Jonathan Kreutner, a Svájci Zsidó Hitközségek Szövetségének (SIG) főtitkára a svájci televíziónak azt mondta, hogy az országban ritkák a zsidók elleni támadások.

„Egy ilyen eset valóban új dimenziót jelent”

– mondta.

Forrás: Reuters.

Még mindig Svájc és még mindig antiszemitizmus

A svájci rendőrség vizsgálatot indított egy síkölcsönző ügyében is, amely a kirakatába kihelyezett táblán jelentettebe, hogy a továbbiakban nem szolgál ki zsidólat, akik így nem bérelhetnek náluk, síléceket, szánkókat. , be, hogy  szerint a továbbiakban nem bérel sílécet és szánkót zsidó vásárlóknak.  A híres Davos üdülőhelyen található üzlet most visszavonta döntését és levette a héberre nyelvre is lefordított táblákat,

Sokan azonban azzal érveltek, hogy az eset egyértelműen megsérti a diszkriminációt és a faji vagy vallási gyűlöletre uszítást tiltó svájci törvényeket. A Svájci Zsidó Hitközségek Szövetsége saját jogi eljárást indított, és egyértelműen diszkriminatívnak ítélte a táblákat, amelyken szó szerint az állt, hogy az elszaporodó lopások miatt,

 „már nem kölcsönzünk sportszereket zsidó testvéreinknek”. 

Mivel az október 7-i Hamász által Izrael ellen elkövetett támadások és a gázai háború nyomán Európa-szerte egyre gyakoribb az antiszemitizmus megnyilvánulása, a síkölcsönző tette sokak szemében nem c egyszerűen ostoba, de rasszista is.

Forrás: BBC.

Ez már nem Svájc, hanem…

Zürich,

Szerző