Milliárdos pályázatokon tarol egy borsodi család

Csaknem kétmilliárd forint értékben nyert el uniós forrásokat egy baráti-családi kapcsolatokra épített cégcsoport Rudabánya térségben. A Veres családhoz köthető Kft-k egymással is versenyeztek a pályázatokon, bár több közülük ugyanoda van bejelentve.

A Népszava újságírói Borsodba mentek, hogy megismerjük a siker titkát – ez pedig egy rejtélyes vállalkozóhoz vezetett.

Több mint furcsa céges összefonódást fedeztek fel a Közbeszerzési Értesítő honlapján: az észak-magyarországi cégcsoport tagjai legalább 1,8 milliárd forint értékben hirdettek vagy nyertek meg uniós pályázatokat úgy, hogy a cégvezetőket és tulajdonosokat egyértelmű rokoni, ismerői szálak kötik egymáshoz. A Kft.-k jó része szinte mindig együtt indul a tendereken – többnyire versenytársak, de alkalomadtán egymásnak is adnak megbízásokat.

A klánjellegű hálózatba egy átlagosnak tűnő közbeszerzési eljárás miatt futottak bele. Egy kis vállalkozás, a Pannon Turisztika Kft. pályázatot írt ki egy váraszói parasztház szálláshellyé alakítására, amit a Stone Mining Zrt. nyert meg. A különös az volt, hogy a pályázat kiírója és nyertese azonos címre, a Rudabánya Sport utca 15. alá volt bejelentve.

Ahogy kutakodni kezdtek a tenderen résztvevő Kft-k (a nyertes mellett a Bódvavölgy Bau, Szinva House Invest, Biodisposal, Myko Industrial) háttere után, egyre többször bukkant fel ugyanaz a telephely. Gyakran találkoztak Veres Richárd, illetve a Veres család nevével is, akiknek így vagy úgy, de a legtöbb Kft-hez köze volt.

Veres Richárd fogadta az újságírókat

Szerinte a Sport utcai irodaépület egyfajta inkubátorházként működik, ahol több Kft. bérel helyiségeket, és használja a közös tárgyalót. Az üzletember abban sem lát problémát, hogy ugyanezek a cégek rendszeresen együtt indulnak az uniós forrásokért, sőt tulajdonosi hátterük között is átfedés van: a törvényesség egyértelmű bizonyítékának látja, hogy a közbeszerzési hatóságtól mindig megkapják a szabályossági tanúsítványt, a kivitelező cégek pedig a tenderelőírásoknak megfelelően járnak el, és elvégzik a vállalt munkát.

Veresnek volt magyarázata arra is, hogy miért mindig csak ez a pár cég indult a kérdéses pályázatokon. „Azt láttuk, hogy a nyílt tenderek iránt nem volt nagy érdeklődés, a megyei vállalkozók tele vannak munkával. Volt, hogy hiába kerestünk alvállalkozót egy projekthez, mert az is csak félév múlva tudta volna vállalni, aki nem utasított minket vissza. Az ide bejelentett cégek viszont nem dobják el a munkát; mivel beszélnek egymással, azt is tudják, hogy ki mennyire van leterhelve, és nem mindig csak a Stone Mining indul és nyer a tendereken” – mondta.

A Pannon Turisztika Kft. és a Stone Mining mellett a rudabányai, Sport utcai telephelyen üzemel a  Veres és Fiai Kft is. – ezt Veres Richárd húga, Vivien vezeti. A tendereken rendszeresen szereplő a Biodisposal Kft pár hónapig szintén a Sport utcában működött, és több mint két évig Veres Richárd is ügyvezetője volt.

Összegezve, a feltárt tendereken szereplő cégek rendszeresen indultak egymás ellen, vagy éppen egymás közbeszerzési pályázatain – úgy, hogy közülük öt is ugyanarra a címre volt vagy van bejegyezve. Egyes vállalkozások tulajdonosi háttere között nyilvánvaló átfedés fedezhető fel, a felsorolt tendereken pedig mintegy 1,8 milliárd forintnyi uniós támogatás sorsa dőlt el.

(Forrás: Népszava)

Kapcsolódó:

A borsodi földeket is lenyúlták a fideszes haverok

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük