Minden, amit az első hazai fejlesztésű Covid-tesztről tudni lehet

Elkészült az első hazai fejlesztésű Covid-teszt prototípusa, amely lényegesen pontosabb az eddig ismert gyorsteszteknél – jelentette be a múlt héten az emberi erőforrások minisztere Budapesten.

De mit lehet tudni erről a tesztről?

Kásler Miklós a múlt csütörtökön közölte, ez a fejlesztési eredmény azt is jelenti, hogy egy olyan módszer áll rendelkezésre, amely alapja lehet egy szintén hazai oltóanyag kifejlesztésének. A miniszter felidézte, hogy többirányú kutatás indult el a kormány támogatásával, amelynek célja, hogy Magyarország minél előbb önellátó legyen az új koronavírus ellen kifejlesztett vakcina gyártásában. Ennek első lépéseként kötött együttműködési megállapodást a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) és a Debreceni Egyetem egy nemzeti oltóanyaggyár létrehozására – emlékeztetett.

A koronavírus-fertőzés elleni védekezésben, így a hatásos oltóanyag-fejlesztésben, valamint a betegség eredményes kezelésében alapvető fontosságú, hogy megismerhető legyen a vírusfertőzésen átesett magyar betegek immunológiai válasza, mérni lehessen a szervezetben a fertőzésre adott ellenanyag mennyiségét és “dinamikáját”.

A teszt kifejlesztésében résztvevők a kutatásaikat saját költségvetésből fedezték,

azonban a magyar államnak a kötelezettsége, hogy ezeket a kutatásokat a továbbiakban felkarolja és messzemenően támogassa – mondta Kásler.

Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta, a koronavírus sikeres izolálása és szaporítsa után elkezdődött annak genetikai vizsgálata, beazonosítva azokat a vírustörzseket, amelyek a hazai megbetegedéseket okozták.

Jelentős lépésnek nevezte a teszt kifejlesztését

a teszt által mutatott pontos ellenanyagszint meghatározása fontos, mert ez lényeges vizsgálati anyag lesz a vakcinára adott immunválasznál is.

A teszt kifejlesztésében az NNK, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet, valamint a CMC Déli Klinika szakemberei vettek részt.

Bogos Krisztina, a Korányi intézet orvosigazgatója elmondta, az intézet jelentős szerepet játszott a koronavírus-fertőzöttek ellátásban, és szívesen vettek részt egy, a magyar betegekre validált teszt kifejlesztésében.

A vírus kettős klinikai természetű, hiszen egyes betegeknél nem jelentkeztek tünetek, vagy azok enyhék voltak, míg mások súlyos állapotba kerültek, és így az immunválasz is különböző

– magyarázta. Az oltóanyagfejlesztésben alapvető igény, hogy megismerjék a súlyos esetek immunológiai státuszát.

Balázs Anna, a CMC Déli Klinika vezérigazgatója elmondta,

a teszt alapanyagai a magyar piacról beszerezhetők és a tervezett gyártókapacitás is hazai körülmények között elérhető. A teszthez vénás vérvétel szükséges, az eredmény néhány órán belül megvan, a gyorsteszt gyártása heteken belül elkezdődhet

A CMC Déli Klinika

Dr. Jankovics Istvánnak a WHO Nemzeti Influenza Laboratórium Emeritus vezetőjének a szakmai irányításával alakította ki azt az egyedi fejlesztésű immunológiai diagnosztikát, amellyel április elejétől elkezdtük a tünetmentesen, vagy enyhe-középsúlyos tünetekkel koronavírus fertőzésen átesett páciensek ellenanyag termelésének a pontos (kvantitatív, számszerű) méréseit – tette hozzá a vezérigazgató.

Minőségbiztosított vizsgálatainkat a WHO nemzetközi protokollja alapján egy személyre szabott rizikófelméréssel is kiegészítjük annak érdekében, hogy minél több információ álljon rendelkezésre az egyéni rizikófaktorok, a kórelőzmény és a vírus fertőzéssel kapcsolatban kialakuló ellenanyag termelés mennyisége, dinamikája kapcsán

– mondta Balázs Anna.

A vállalati partnereink számára kidolgozott

komplex, pandémiás intézkedési terv programunkkal pedig igyekszünk elősegíteni a vállalati fertőzés veszély minimalizálását és a munkavállalói rizikófelmérések alapján javasolt koronavírus szűrővizsgálatok költséghatékony elvégzését – tette hozzá a CMC Déli Klinika vezérigazgatója.

„Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központtal és az Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézettel szoros együttműködésben kifejleszthettük a magyar páciensekre validált új koronavírus elleni ellenanyagot (IgG) kimutató teszt (ELISA kit) prototípusát, amelynek az alapanyagai a hazai piacról beszerezhetőek és a tervezett gyártó kapacitás is hazai körülmények között elérhető. Az ellenanyagok pontos meghatározását lehetővé tevő, költséghatékony immunológiai teszt ipari méretű gyártásának a megszervezése folyamatban van, jelenlegi kilátásaink szerint a második hullám előtt már elérhető lesz versenyképes áron a hazai kórházak, laboratóriumok számára” – zárta szavait Balázs Anna.

Forrás

Egy hozzászólás itt: “Minden, amit az első hazai fejlesztésű Covid-tesztről tudni lehet

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük