Sorting by

×

Kunetz doktor: mindenki Müller Cecíliája betereli a COVID gyanús betegeket a háziorvosi rendelőkbe – Frissítés!

Valószínűleg a Mentőszolgálat képtelen már ellátni a mintavétellel járó feladatokat, másfél év pedig nem volt elég arra, hogy kialakítsanak egy népegészségügyhöz tartozó mobil mintavételi egységeket, illetve közforgalmú helyeken mintavételi központokat állítsanak fel. Így most a háziorvosi rendelőben adogathatják át ezt vidáman egymásnak a betegek – hívta fel a figyelmet Dr. Kunetz Zsombor az áldatlan és kivitelezhetetlen Müller-ötletet olvasva.

“Az Operatív Törzs döntése alapján a nem fekvő betegek mintavétele, immár a háziorvosok feladata

Azzal nem lenne semmi baj, ha ez pusztán arról szólna, hogy a háziorvosokat ellátják szükség esetére megfelelő mintavételi eszközökkel. Azonban ez sokkal inkább további kötelezettségnek, mintsem segítségnek tűnik, amelyben a probléma éppen a vírus terjedése lesz.”

Tiltakoznak a háziorvosok az ellen, hogy az Operatív Törzs a háziorvosi rendelőket jelöli ki mintavételi helyekké

Az utasítás szerint a háziorvosoknak a jövő héttől kellene kezdeniük a hozzájuk érkező napi betegek gyorstesztelését, amelyhez teszteket és védőfelszerelésként plexi arcvédőt biztosítanak a számukra. Az aláírást kezdeményezők viszont úgy látják, hogy a feladathoz se eszközük, se megfelelő körülményeik nincsenek.

“Tisztelettel kérjük a 59715-1/2021/JIF iktatószámú levelükben foglalt, az Operatív Törzs döntése első pontjának visszavonását, mely szerint a háziorvosok, házi gyermekorvosok, a területükhöz tartozó, COVID-19 gyanús betegek antigén gyorsteszt vizsgálatát végezzék el!

Az alábbi okok miatt hibás és biztonságosan kivitelezhetetlen az utasítás:

  • A háziorvosi rendelők döntő többségében nincs lehetőség a fertőzésgyanús és nem fertőző betegek térben és időben történő elkülönítésére.
  • Maguk a rendelők is legtöbbször egylégterűek, így azokon belül sincs lehetőség elkülöníteni a fertőzésgyanús és nem fertőző eseteket.
  • A biztonságos mintavételhez, az előírt infekciókontroll szabályok betartásához egy plexi arcvédő nem nyújt önmagában védelmet. Az infekciókontroll szabályok betartásához komplett védőruházat felvétele szükséges, amihez sem a tárgyi és helyi feltételek nem adottak a háziorvosi, házi-gyermekorvosi praxisokban, sem idő nincs akár napjában többször a szabályos beöltözésre és kivetkőzésre a mellette párhuzamosan zajló normál betegellátás és oltások beadása (COVID, influenza) mellett.

A betegellátásban dolgozó személyzet biztosan részesült legalább egy komplett oltási sorozatban, azonban ez nem jelent 100%-os védelmet a fertőzéssel szemben (mint azt láthatjuk az utóbbi időszak megbetegedésiből is), így

ez a módszer jelentősen veszélyezteti az alapellátó személyzetet, valamint a nem fertőző betegség miatt, vagy szűrésen, oltáson megjelenteket, sőt az ellátó személyzet megbetegedése esetén egyáltalán az alapellátás biztosítását is.

  • Pozitív minta esetén a rendelő, sőt fentiek miatt a rendelők, akár az egész váró fertőtlenítését el kellene végezni, addig a további rendelésnek állnia kell. Ezzel sérül a többi, más panasszal jelentkező betegek ellátása.
  • A váróban, rendelőben keverednek a potenciálisan fertőző betegek, az egyéb panaszokkal jelentkezőkkel és akár egészséges, védőoltás beadására megjelentekkel, akik számának jelentős növekedésével kell számolni az influenza oltások megkezdésével.
  • Az utasítás alapján járóképes, de autóval nem rendelkező beteg pl. mindenképpen mozgásra kényszerül, gyakran tömegközlekedéssel, így növelve tovább a vírus terjedését.
  • Nem tisztázott az utasítás alapján mi történik azokkal a személyekkel, akik légúti panaszokkal jelentkeznek és az elvégzett gyorsteszt negatív eredményt ad. Ebben az esetben az érvényes eljárásrend szerint PCR vizsgálat elvégzése szükséges, amelyre az alapellátó praxisokban nincs lehetőség, csak az eddig megszokott eljárásrend szerint.
  • Javasoljuk, hogy a már bejáratott módszer szerint történjenek a COVID-tesztelések, mert ezzel csökkenthető az esélye annak, hogy COVID fertőzöttek, az egészségesek között mozogva tovább terjesszék a fertőzést. Az OMSZ által végzett tesztelések viszonylag olajozottan működtek már, inkább annak további egyszerűsítése lenne kívánatos, hogy a jelenlegi többlépcsős vizsgálatkérés helyett, egyszerűbben, egy felületen, vagy akár egyszerű beutalóval is igénybe vehető legyen a tesztelés arra alkalmas, felkészült, infekciókontroll szempontjából megfelelő helyen.
  • Ugyancsak javasoljuk, hogy maradjon meg a légúti betegek előzetes telefonos egyeztetési kötelezettsége, tehát ne hívjuk kifejezetten be a rendelőkbe a gyanús betegeket, hanem próbáljuk meg kiszűrni őket még az előtt, hogy bármilyen közösségbe mennének, ezzel ugyanis csökkenteni lehet annak a lehetőségét, hogy az alapellátó rendelőkben együtt várakozzanak potenciálisan COVID-s és egyéb páciensek.
  • Fentieken túl javasoljuk, hogy a fertőzés terjedésének esélyét növelő utasítás helyett ismét vezessék be a kötelező maszkhasználatot zárt terekben, illetve tömegközlekedési eszközökön, ezzel ugyanis jelentősen csökkenteni lehetne, nem csak a COVID-vírus, hanem az utasítás bevezetőjében szereplő egyéb vírusok terjedését is.

Bízunk benne, hogy jelzésünk alapján felülvizsgálják utasításukat és azt a biztonságos betegellátást megfelelőbben szolgáló szabályozással korrigálják.”

Olvasói vélemények a fentiekkel kapcsolatban

“Elérkeztünk oda ahol az orvosoknak valóban úgy kellene működni amire felesküdtek. Vannak akik elbuknak ezen a feladaton. A háziorvosi szolgálat egy időben kényelmes volt, most “helyzet” van.”

“Apa kezdődik”

“Döbbenet, a beteg emberek a járvány miatt szinte csak telefonon kereshetik meg a háziorvosukat, vagy megadott időpontban, most pedig ráengedik a fertőzött embereket a nem fertőzöttekre ? Félelmetes gondolat., a hatalmas , megterheló munkáról nem is beszélva, akkor minden bizonyítottan covidos után fertőtleníteni fognak ? Nálunk egy emeleten van 4 körzeti orvosi rendelő, a gyógytornász, masszázs, elektromos kezelések, így mi lesz ?”

“Bizonyára az operatív törzs elfelejtette, hogy Kásler Miklósunk a házi orvosokhoz írt levelében arra kérte az orvosokat, hogy térjenek vissza a hagyományos orvos+beteg találkozókra munkájuk során. Azonban a házi orvosok szeretnek telefonon gyógyítani, ha meg is lehet őket keresni időpontot foglalva,- ez a várakozás az udvaron,utcán történik a legtöbb helyen. Ez az újabb próbálkozás,hogy ezt a tesztelést próbálják a házi orvosokra terhelni, elveszi az egyéb betegséggel rendelkezők lehetőségét, hogy orvosukhoz forduljanak. Az orvosoknak a gyógyítás lenne a feladata. De már nem mindenki akar gyógyítani. Ez az egész orvoslás kezd olyan lenni mint a távoktatás. A betegeket ki akarják szorítani a TB ellátásból. Erre megy ki a játék…A házi orvosoknak rég ki kellett volna lépni ebből a sorozatból. Így az orvosi imagine-nak vége, mert nem azt csinálják amiért tanultak, nem azt amit szívük diktál(na), hanem amire kényszerítik őket. Költői kérdés,nem kell rá válaszolni, hogy miért mentek ebbe bele … Mi köze van a politikának az egészségügyhöz? Hiszen külön egészségügyi minisztérium sincs… Fölösleges terhelni az orvosokat a teszteléssel, ráadásul a teszt nem alkalmas kimutatni a fertőzést. Ezt a teszt feltalálója mondta,hogy nem erre találta fel. Hagyják dolgozni az orvosokat és térjen vissza a hagyományos orvos és beteg találkozó a gyógyítás érdekében.”

“Szívesen felkínálok cserét….csinálom a munkájukat, intenzívre jöhetnek lelegeztetni…”

“A szokásos fejetlenség, szervezetlenség, átgondolatlanság, mint minden területen!”

Frissítés!

Új eljárásrend jön, a háziorvosok dönthetik el, mikor szükséges, hogy antigén gyorstesztet végezzenek Covid-gyanús betegeknél.

„A háziorvosok dönthetik el, hogy a tüneteket mutató betegek közül kinél tartják indokoltnak a háziorvosi rendelőben végzendő gyorstesztet, illetve kinél tartják szükségesnek a továbbra is rendelkezésre álló statikus mintavételi pontokon történő PCR-teszt elvégzését a beteg tüneteit, oltottságát, fertőzésen való átesettségét és a járványügyi körülményeket szem előtt tartva. Ezt a hamarosan megjelenő új eljárásrend is tartalmazza”

– tudatta az atv.hu kérdésére a Koronavírus Sajtóközpont.

Kapcsolódó

 

Kunetz doktor: mindenki Müller Cecíliája betereli a COVID gyanús betegeket a háziorvosi rendelőkbe

átver
A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.