Sport

Mire jó a robot motoros

Mire jó a robot motoros

Egyelőre úgy néz ki, nincs különösebb félnivalója a motorsportnak a robotoktól.

Másoknak talán igen, de a minapi eredmény azt mutatja, hogy egyelőre a robotok finoman szólva sem lehetnek vetélytársai olyan nagyságoknak, mint Valentino Rossi. Mondjuk náluk kisebbeknek se nagyon. Viszont: már képesek versenymotort vezetni.

Az a helyzet, hogy a Yamaha már két-három éve fejleszti a Motobot nevű robotot, éspedig nem azért, hogy jobban vezessen, mint az emberi versenyzők, hanem sokkal inkább azért, hogy jobban megértsék a vezetés mechanizmusát, tudják modellezni a motorosok viselkedését. Nem kis munka lehet a Motobot fejlesztésében, hiszen a kezdetekkor még támasztókerekes motorral „tanították” vezetni. A készülék különben néhány apróságban eltér az átlag motorostól, például hat karja van, hogy minden kezelőszervet elérjen, ami azért nem mindenkire jellemző.

No, de eltelt két év, és most úgy érezték, hogy elérték a tökéletességet: a Motobot nevében versenyre hívták a MotoGP egyik legnagyobb alakját, Valentino Rossit. A helyszín a San Francisco közelében levő Thunderhill Raceway 3,2 kilométer hosszú pályaszakasza volt. Hát, az eredmény nem volt éppen káprázatos.

Rossi láthatóan különösebb erőlködés nélkül és finoman fogalmazva is ronggyá verte kihívóját. A köridejük több mint harminc másodperccel tért el, vagyis közük nem volt egymáshoz. Pedig a robot ráadásul még sokkal kisebb versenysúllyal és légellenállással indult, mint Rossi, hiszen karbonötvözetből van és nincs feje… Hát kérem, ezen még dolgozni kell egy kicsit.

Csak azt nem tudom, hogy minek. Ugyanis a vezetői viselkedést így is lehet tesztelni a karbon robottal, az pedig nem cél, hogy a mesterséges versenyzők legyőzzék az embereket. Miért is nem cél?

Mert kissé ráfizetéses volna.

Most tessék elképzelni, hogy a jövőben a Yamaha versenymotorokat gyárt, melyeket majd Yamaha gyártmányú robotok vásárolnak majd meg. Eladnák egyik terméküknek a másikat.

Ebben hol lenne az üzlet?

Szele Tamás

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

Sport Mindig

About Author

Szólj hozzá!