Mit igazolhat anyuka, és mit nem

Az általános, és középfokú tanítás alatt az egyik legrázósabb kérdés, amivel a szülő találkozik, hogy mit és hány nap hiányzást igazoljon, egyáltalán mennyit lehet. A kérdéskör szabályozott ugyan, de közel sem megfelelően állítja ezt a szülők és tanárok zöme. A problémákra talán a legösszeszedettebben az alábbi Facebook bejegyzés mutat rá.

Osztályfőnökként az egyik legnehezebb feladat az igazolások begyűjtése, kezelése

Mert a kamasz ugye néha beteg. Meg néha nem jön be egy napot, mert nem érzi jól magát, vagy pihenni akar. Vagy igazából bármi. Persze, aznap nem megy el orvoshoz, mert beteg. Másnap már jön suliba. Ekkor a szabályokat betartó ofő (én) kéri az igazolást. Ami persze nincs. Mert ha ma elmenne, akkor újabb hiányzás lenne az előző hiányzás igazolása. Holnap meg nincs az orvosa. Szóval így telnek a napok. Én kérem az igazolást, ő meg persze kitalál mindent. A szülő meg próbál szerezni egyet, több kevesebb sikerrel. Mert az orvosok sok esetben azzal töltik a munkaidejüket, hogy igazolásokat állítanak ki. Senkinek sem jó. Nekem sem, mert idegeskedek miatta, neki sem, mert felesleges. Mert három szülői igazolás van és passz. Van, ahol évente, jobb helyeken félévenként. Azaz hat. De az kell a szombati munkanapra, családi hétvégére, tartalékolni kell váratlan programra.

Ez sem jó senkinek. Nagyon nem

Nekem meg ezeket adminisztrálnom kell, sőt meg is kell őriznem, hisz ha ellenőrzés van, akkor fel kell tudnom mutatni, ki miért hiányzott és mivel igazolta. Miért ne lehetne a szülőnek joga és lehetőséget egynapos hiányzásokat igazolni? Hisz egy hasmenés többnyire, csak egy napig tart. Azzal meg nem fog ott ülni az orvosnál, hogy kapjon igazolást. Sok esetben pedig egynapos gyors betegség miatt elmegy a rendelőbe, majd ott elkap egy másikat. Ez sem jó senkinek. Nagyon nem.
Miért ne lehetne ezen javítani, lazítani. Szerintem a szülő igazolhasson több napot. Nem tudom mennyit, hisz nem tudom, mennyi lehet a még elfogadható egynapos betegség száma. Persze, ezzel vissza lehet élni, mondják a kétkedők. Ahogy most is vissza lehet élni az orvosi igazolással is, mert aki lógni akar, most is lóg, mondom erre én. És persze, ha túl sok az ilyen szülői igazolás, akkor lehetne jelezni egy jól működő gyermekvédelmi rendszernek, hogy ez már nem átlagos. Messzire vezet ez, nagyon messzire. De valahol el kellene kezdeni, mert sosem lesz változás. Pedig ebben is kell.
Szóval több igazolható napot a szülőknek, hogy ne terheljék ezzel az orvosi ellátórendszert, a pedagógusok idegeit, a szülők idejét… Szerintem ez kivitelezhető, és jó irányú változás lehetne. Nem?

(Forrás: Jocó bácsi világa)

Ez is tanügy

Szabad oktatást, esélyteremtő iskolarendszert

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük