Gyorshír

Meghalt az amerikai csók király

ikonikus

Egy férfi örömében szenvedélyesen öleli és csókolja partnernőjét: a XX. század egyik legismertebb, ikonikus fényképe 1945. augusztusában készült a londoni Times Square-n, amikor bejelentették, hogy véget ért a II. világháború.

A férfi, George Mendoza, egykori amerikai tengerész, a napokban halt meg, 95 éves korában

Hetvennégy éven keresztül azonban hiába bizonygatta a fényképet publikáló Life Magazin-nak, hogy ő volt a fotón szereplő férfi. A modern technika – arcfelismerés, kriminalisztikai szakértők – azonban kétséget kizárólag elismerte Mendoza igazát.

Lawrence Verria szakértő a képet és a férfi családtörténetét elemezve kijelentette, hogy Mendoza-nak igaza volt és

„nemzeti kincs”-ként jellemezte őt. A férfi az amerikai haditengerészetnél szolgált a II. világháború alatt, a Sullivans nevű hajó kormányosaként – a hajó nevét, a USS Juneau-n szolgált és a hajóval tengerbe veszett öt testvér emlékére nevezték el Sullivans-nek.

A háborús veterán Mendoza elmesélte a történetét kutató Verria-nak, miért is csókolta meg a fotón szereplő nőt. Egy amerikai hajót ért kamikaze támadást követően látta, ahogy a találatot kapott hajó oldala mentén húzza a Bountiful nevű kórház- hajót. Annak is szemtanúja volt, ahogy a nővérek segítenek a sebesült tengerészeknek.

Később éppen eltávozáson volt a Times Square-n, amikor bejelentették a háború végét.

„Ekkor meglátta azt a bizonyos nőt és nem bírt magával örömében – meséli a történetet Verria. A fehér ruhás nő jelképezte számára azokat a nővéreket, akiknek köszönhetően a sebesültek túlélték a világháborút. Megragadta és megcsókolta őt. Mindenki ölelkezett és csókolózott 1945. augusztus 14-én a Times Square-n. A csók után elváltak egymástól és hosszú évekig egyikük sem tudott az elkészült képről”.

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

Forrás

About Author

Szólj hozzá!