2019.04.24. Névnap: György

60 éves lesz a második világháború utáni első világkiállítás jelképe, az Atomium      0 200

Szilveszteri tűzijátékkal köszönti Brüsszel az egyik szimbólumának számító Atomiumot, amely jövőre lesz 60 éves.

A hagyományosan Brüsszel főterén rendezett nagyszabású, szilveszteri tűzijátékot idén az 1958-as világkiállításra épített belga pavilonnál tartják, ezzel veszi kezdetét az atomszerkezetet modellező, hatalmas acélépület 2018-ban esedékes születésnapja alkalmából tervezett rendezvénysorozat.

Az év utolsó napjának éjszakáján, rendkívüli biztonsági intézkedések mellett, szabadtéri táncos mulatsággal, színházi előadással egybekötött fényjáték várja az ünneplőket.

2018-ban lesz hatvan éve, hogy 1958. április 17-én megnyílt Brüsszelben a második világháború utáni első világkiállítás, amelynek jelképe, a vas atommag felépítését ábrázoló Atomium lett.

Az épület bevallottan a világ leghíresebb világkiállítási építményével, a párizsi Eiffel-toronnyal kívánt vetélkedni, jóllehet eredetileg csupán a hat hónapos kiállítási időszakra tervezték.

André Waterkeyn mérnök alkotása 165 milliárdszoros nagyításban pontos mása a vasatom magjának. A 102 méter magas építmény kilenc gömbje közül a legmagasabban lévőbe a világ egykori leggyorsabb liftje viszi fel a látogatókat, kevesebb mint 23 másodperc alatt.

A világkiállítások épületeit általában lebontják, vagy új funkciót kapnak, de az 1958-as brüsszeli világkiállításra készített Atomium ma is a belga főváros jelképe.

Az első világkiállítást 1851-ben Angliában rendezték, hogy az érdeklődők elé tárja a brit birodalom eredményeit, „mindazt, amit az emberiség teremteni és termelni tud, legyen az nyersanyag, gép, használati cikk, találmány vagy alkotás”.


(Forrás: MTI)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

kettő + tizennyolc =

Legfrissebb cikkeink

patkány

Megy a bruszt a fővárosi közgyűlésben, a politikai hovatartozás úgy tűnik feledteti a képviselőkkel a probléma súlyosságát. Pedig a patkány …

cica

Voltunk az Auchanban, mert ott van állatbolt, amit nem szeretek, de abban kapni kiscicákra is használható bolhairtó sprayt, hiszen nekik …

gyerek

Az egyik kép, 2002-ben készült. Egy – talán spanyol – kiskölök üvölti: „A jövő elkezdődött”. A kép amúgy lopott. Mondhatni, …

mindenkinek-sajatjat-dieta

Jó alak: tükrözi az erőfeszítést, az akarat erőt, a kitartást és azt a tényt hogy a szervezeted helyesen működik. Természetesen …

Megosztás

Szerintem ez érdekelhet téged: 60 éves lesz a második világháború utáni első világkiállítás jelképe, az Atomium     !
Kattints ide a cikkért: https://varosikurir.hu/8084-2/