Cigányozás? Buzizás? Zsidózás? Ez a Fidesznek smafu — Lapzsemle

Végigsöpört a még félszabad sajtón a zűrös edelényi polgármester visszatérésének híre (“Visszafogadta a Fidesz a cigányozó edelényi polgármestert“). Molnár Oszkár zavaros fejéhez méltó az újságírók zavara is annak kapcsán, hogy pontosan miért is tették ki őt a 2010-es választás előtt a Fideszből. Heti lapzsemle arról, hogy milyen is Oszkár, de még inkább, milyen a Fidesz.

Botrányok sorozata

A szerkesztők a hírekben röviden visszautalnak az előzményekre. Ilyenkor derül ki, mi is marad meg a közös emlékezetben egy-egy hajdani botrányról. A 2019-es őszi tudósítások kisebb részében arra emlékeztetnek, hogy Molnár Oszkár független jelöltként elindult a fideszesel szemben, ezért szakítottak (pl. RTL Híradó, augusztus 29.), a legtöbben viszont arra tippelnek, hogy emlékezetes “gumikalapácsos” szövege miatt vált elfogadhatatlanná a Fidesz számára (pl. hvg.hu, augusztus 27.).

Csakhogy egyik sem pontos. A helyzet a Fidesszel sokkal rosszabb volt, már 2009-ben is! A nagyszerű Németh Szilárd ugyan “provokálásnak” érzi, ha valaki mindezt firtatja, de bennünket ez ne zavarjon.

Oszkár szövegel

Molnár Oszkár gyakran szerepelt az edelényi helyi nyilvánosságban, és ott őszintén kimondott minden szörnyűséget, ami az ő környezetében “normálisnak” számít. Botrány akkor lett ebből, amikor a legdurvább szövegeiről készült felvételek az országos sajtóhoz is eljutottak.

Egy 2009-es, egy június végi önkormányzati testületi ülésen hangzottak el Molnár Oszkár következő szavai: “Most már tulajdonképpen nyílt titok, hogy a környező településeken, a cigányok által többségében lakott településeken, például Lakon, például Szendrőládon, terhesség ideje alatt szándékosan olyan gyógyszereket szednek, hogy bolond gyerek szülessen, hogy dupla családi pótlékot tudjanak lehívni. (…) A terhesség ideje alatt, ez most az új információ, utánajártam, és igaz, gumikalapáccsal veri a terhes nő a hasát, azért, hogy nyomorék gyereket szüljön.”

Hatalmas felháborodás követte a felvétel nyilvánosságra kerülését, tisztességes emberek és demokratákat képviselő szervezetek tömegesen tiltakoztak. Az utólagos emlékezettel ellentétben a Fidesz nem tartozott közéjük.

De jöttek egymás után a további felvételek is. A helyi tévének adott egyik interjújában többek között azt mondta: “szeretem Magyarországot, szeretem a magyar embereket, és én előtérbe helyezem a magyar érdekeket a globális pénztőke, ha úgy tetszik a zsidó nagytőkével szemben, ami be akarja kebelezni az egész világot és főleg Magyarországot”.
Az edelényi polgármester a melegekről is kifejtette az akkori Jobbik-propagandához és a Fidesz szélsőségeseihez hasonló véleményét. “Majd a börtönben megtudja Szetey Gábor, hogy milyen az, amikor a melegek házasságot kötnek” – utalt a polgármester a Gyurcsány-kormány egykori államtitkárára, aki nyíltan felvállalta másságát.

Csakhogy mindez legfeljebb kétértelmű nyilatkozatokat váltott ki a Fideszből, nem akaródzott nekik fellépni edelényi “jó emberükkel” szemben. A rasszizmus, homofóbia, nacionalista uszítás a fideszeseknek már 2009 előtt sok-sok évvel is “belefért”.

Kicsapott biztosíték

Molnár Oszkár ámokfutása csak akkor idegesítette fel a Fideszt, amikor az ő önjáró “nemzeti-konzervatív” edelényi emberük még a mindenható Pártközponttal is szemtelenkedni kezdett.

A Népszabadság birtokába 2009 októberében egy lakossági fórumon készült felvétel került, amelyen effélék hallhatók: “Én egy eléggé renitens képviselő vagyok, nem szavaztam meg az Európai Unióhoz való csatlakozást.”

Molnár ezután hozzátette:”egyetlen egy olyan országgyűlési határozatot sem szavaztam meg, amely bármilyen kapcsolatban volt az iraki beavatkozással (…) én a Fidesz engedélye nélkül nyújtottam be az új nemzeti vagyontörvényről szóló önálló javaslatomat. Ezzel annyira megsértettem a frakciófegyelmet, hogy nyugodtan kirúghattak volna a Fideszből. De nem tették, vagy nem merték megtenni” – hallható a videón.

Molnár ugyanezen a lakossági fórumon úgy fogalmazott: „Antall József azt mondta volt: tetszettek volna forradalmat csinálni. Erre én egyetlen dolgot tudok mondani, tessenek forradalmat csinálni, mert nincs más lehetőség…”

Molnár Oszkár fideszes országgyűlési képviselő, Edelény polgármestere mindezt azon a Népszabadság birtokába került videófelvételen magyarázta el, amely egy helyi lakossági fórumon készült. A politikus mondatait az a közönség jól hallható tapssal fogadta.

Ki a Fideszből, be a Fideszbe

A lomha “polgári” (ha-ha!) párt gépezete ezután indult be, hogy megfegyelmezze az elszabadult hajóágyút. Orbán akkori jobbkeze, Navracsics ugyan korábban “elbeszélgetésre” hívta Oszkárt, amiből egy “nesze semmi, fogd meg jól” állásfoglalás született, de miután az edelényi partizán az újabb felvétel szerint már a Fidesz vezetőinek hatalmát is piszkálgatta, Molnár helyzete megváltozott. Fideszék csak ezután döntöttek úgy, hogy 2010-ben nem ő lesz a képviselő-jelöltjük, hanem egy helyben ismert, népszerű orvos, Daher Pierre. Molnár Oszkár ezek után csak azért is elindult a Fidesz ellen (emiatt nyíltan is ki kellett rúgni), viszont ezután kétszer is függetlenként győzött.

Oszkár, a korszerű

2019-ben pedig már újra a Fidesz hivatalos embere. Lássuk be: Molnár Oszkár 2009-es nézetei “korszerűek” voltak, csak egy kicsit előre szaladt. Akkoriban a Fidesz még kettős beszéddel leplezte, mit képvisel valójában.

Tíz évvel később Orbán rezsimje már egyértelműen és nyíltan egy sötét szélsőjobboldali bűnözőcsoport önkényuralmát jelenti, amelynek irányvonala tökéletesen megegyezik Molnár Oszkár 2009-ben nyilvánosságra került “filozófiájával”. Molnár azóta sem vont vissza, nem is bánt meg semmit. Miért is tette volna? A hozzá hasonlók — egyelőre — nyerésben vannak…

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük