MSZP: határon túli képviseletre van szükség a magyar parlamentben

Az MSZP szerint a határon túli magyarok hiteles magyar parlamenti képviseletéhez az kell, hogy a határon túliak maguk közül és ne budapesti pártlistáról válasszanak képviselőt.

Választójogi kérdések

Molnár Zsolt, az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottságának szocialista alelnöke pénteken a Magyar Állandó Értekezlet (Máért) ülése alatt, a fővárosi Várkert Bazár előtt tartott sajtótájékoztatón közölte, a tanácskozáson javasolták, hogy a parlamenti pártok kezdjenek el tárgyalni a választójog kérdéséről. Szerinte létre lehetne hozni egyéni választókörzeteket, vagy akár külön listát is lehetne állítani a határon túli magyaroknak.

Az ellenzéki politikus kérdésre elmondta, választójogi javaslatuk láthatóan nem tetszik a Fidesz-KDNP-nek, de bíznak benne, hogy a kormánypártok előbb-utóbb belátják „a hiteles határon túli képviselethez határon túli képviseletre van szükség a magyar parlamentben”.

Támogatni kell a szülőföldön maradást

Molnár Zsolt azt mondta, a Máért ülésén javasolták azt is, hogy a kormány minél nagyobb forrásokat fordítson a szülőföldön maradás támogatására. Jelenleg a Bethlen Gábor Alap támogatásai főként címkézettek, ezért a szocialisták azt kezdeményezik, a források legalább 90-95 százalékát nyílt pályázaton osszák el – részletezte.

Az MSZP-s képviselő rögzítette: a nemzetegyesítésre az egységes, belső határok nélküli Európa megteremtésével van esély.

Hozzátette: támogatják a kulturális, vagy akár a területi autonómiát is, de ehhez mindenképpen szükség van a kárpát-medencei országok közötti hatékonyabb, jobb együttműködésre.

Sorskérdések

Elmondta, javaslataikat elküldik valamennyi parlamenti frakciónak és egyeztetést kezdeményeznek a pártok között azokról a sorskérdésekről, amelyek a határon túli magyarságot érintik.

Bárány Balázs, az MSZP külügyi titkára, az országos elnökség tagja közölte, aláírják a Máért zárónyilatkozatát, de annak kiegészítését javasolják.

Legyenek újra közös kormányülések a magyar kormány és a szomszédos országok kormányai között – ismertette módosító javaslatukat.

(Forrás: MTI)

Kapcsolódó

 A határon túli magyarok választójoga nagyon ingoványos terület

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük