Az MSZP és a Párbeszéd a nap folyamán leadja közös listáját

Az MSZP és a Párbeszéd összegyűjtötte az országos lista állításához szükséges számú ajánlást – közölte az MSZP elnöke szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.

A klasszikus kampánytechnikák megszűntek, nincsenek közterületi lehetőségek, nincs hozzáférés a médiához

Molnár Gyula elmondta, az MSZP és a Párbeszéd még a nap folyamán leadja közös listáját.

Az április 8-ai parlamenti választáson országos pártlistát az a párt állíthat, amely legalább kilenc megyében és a fővárosban, legalább 27 egyéni választókerületben önálló jelöltet állított.

Az MSZP elnöke közölte azt is, péntekig minden jelöltjüknek meglesz a választáson való induláshoz szükséges számú ajánlása.

Kérdésre elmondta, 58 választókerületben állít egyéni jelöltet az MSZP és a Párbeszéd. A szocialisták és a Demokratikus Koalíció (DK) megállapodása értelmében 46 helyen a DK indít jelöltet, 2 választókörzetben pedig független jelölteket támogatnak.

Molnár Gyula azt mondta, a klasszikus kampánytechnikák megszűntek, nincsenek közterületi lehetőségek, nincs hozzáférés a médiához. Ezért az MSZP mindenhol az utcán lesz, de nem folytatják az aláírásgyűjtést, mert azt törvényesen nem lehet – tette hozzá. Közölte, a központi kampánnyal a közösségi médiára fókuszálnak.

Új banki elszámoltatás lesz, felfüggesztik a végrehajtásokat

A sajtótájékoztató második felében az MSZP és a Párbeszéd politikusai megállapodást írtak alá a devizahitel- és a Quaestor-károsultakkal.

Szakács László, az MSZP frakcióvezető-helyettese azt mondta, a megállapodásban vállalják, hogy új banki elszámoltatás lesz. A devizahitelesek szerint a bankok 2000-2500 milliárd forinttal követelnek többet, mint amennyit követelhetnének. Hozzátette: a felvételkori árfolyamon kell újraszámolni a felvett hiteleket. Az elszámoltatás fedezete a bankoknál lévő többletkövetelés, illetve a Magyar Nemzeti Bank (MNB) devizaárfolyamon való nyerészkedéséből származó nyereség.

A szocialista politikus a vállalások között említette, hogy kormányra kerülve, azonnal felfüggesztik a végrehajtásokat.
Karácsony Gergely, az MSZP és a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje, a Párbeszéd társelnöke az orbáni vadkapitalizmust hibás terméknek nevezte, majd közölte, minden károsultat kártalanítani kell, bérlakásprogramra és felelős pénzügyi politikára van szükség.

Hegyesi Beáta, a Párbeszéd elnökségi tagja szerint Orbán Viktor hazudik, amikor azt mondja, hogy a magyar embereket védi és nem a bankokat. Ez abból látszik, hogy az árfolyamnyereségből származó MNB-haszon nem a magyar emberekhez, hanem Matolcsy György barátnőjéhez vándorolt.

Ravasz László, az Adóskamara képviselője arra szólította fel a kormányt, hogy azonnali hatállyal kezdeményezzen törvényt a végrehajtások felfüggesztésére.

Kálmán Pikó István Questor-károsult szerint a kárrendezési törvény nem a károsultak megsegítéséről, hanem a kirablásukról szól.

Nem szavazzák meg a Stop Soros törvénycsomagot

Kérdésre válaszolva Molnár Gyula és Karácsony Gergely is azt mondta, nem szavazzák meg a Stop Soros törvénycsomagot. Karácsony Gergely közölte,  kormányra kerülésük esetén a javaslatokat visszavonják és helyettük az ország valós problémáival foglalkoznak.

Molnár Gyula szerint a törvénycsomag semmilyen problémát nem old meg, csak és kizárólag a civil szféra vegzálásáról szól.

Volt kérdés arról, hogy Szanyi Tibor, az MSZP európai parlamenti képviselője egy könyvbemutatón Hitlerhez, Sztálinhoz és Leninhez hasonlította a miniszterelnököt. „Szanyi Tibort azért szeretjük, mert sokszor költői túlzásokba esik” – fogalmazott Karácsony Gergely.

Nem adóemelésben, hanem adóátcsoportosításban gondolkodnak

Arra a kérdésre, mit szólnak ahhoz, hogy az előzetes letartóztatásban lévő Czeglédy Csaba, akit milliárdos vagyoni hátrány okozásával gyanúsítanak, leadta az országgyűlési képviselőjelöltséghez szükséges ajánlásokat, Molnár Gyula azt mondta, Czeglédy Csaba már korábban felfüggesztette párttagságát. Nincs vele dolgunk, nem mi indítottuk, nem mi segítettük összegyűjteni az ajánlásokat és nem fogunk együtt kampányolni.

Kérdésre válaszolva Karácsony Gergely egyetértett Kunhalmi Ágnessel (MSZP) abban, hogy az egykulcsos adó „ősbűn”. Az MSZP-Párbeszéd nem adóemelésben, hanem adóátcsoportosításban gondolkodik – közölte. Hozzátette: olyan adótáblát fognak elfogadni, amely a magyar keresők 80 százalékának kisebb adóterheket jelent, de lehet, hogy a legmagasabban kereső tíz százaléktól kérnek egy kis plusz hozzájárulást az ország rendbe tételéhez.

Kaptak kérdést arról, mit szólnak ahhoz, hogy Soros Györgyhöz köthető szervezetek – sajtóhírek szerint – olyan kiadványt osztanak a bevándorlóknak a határtól délre, amelyek segítik őket abban, hogy menekültstátuszt kapjanak. Karácsony Gergely azt mondta, nem látta ezeket a híreket, de szerinte mindenkinek joga van ahhoz, hogy megkapja az élethelyzetét javító, fontos tájékoztatást.

Molnár Gyula közölte, mondanivaló hiányában a kormány olyan kérdéseket – a menekültkérdés és a Soros-ügy – tesz a kampány középpontjába, amelyek a kormányzat szintjén könnyen kezelhető lennének. Ezek eltakarják a valódi problémákat – tette hozzá.

(Forrás: MTI)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük