Na most nem lennék az Index helyében!

Hűha, nagy a botrány. Az Index megírta, amit szerzője gondol, a kritizált Klebelsberg Központ pedig azonnal hajtűit elszórva (bocs a képzavarért) kétkötetes közleményben reagált. Értjük mi, a sajtó helyreigazítási kérelem  kevés, az ilyen ügyek, ahol a regnálót bírálják vért kívánnak, de azonnal. Gondolom, a sajtószabadság nagyobb dicsőségére.

Pontos számokra becslés a válasz? Na ne izéljünk!

A birtokunkba került hivatalos adatok alapján a múlt héten azt írtuk: augusztus végén 4325 betöltetlen pedagógus álláshely volt a Klebelsberg Központ által fenntartott állami általános iskolákban és gimnáziumokban. A Klebelsberg Központ a cikk megjelenés után azt állította: ezek nem valós adatok, sőt szerintük “vélhetően kifejezetten álhírterjesztés céljából” közöltük őket. Mi pontos számokat hoztunk nyilvánosságra, amit azzal igyekeztek cáfolni, hogy “a Klebelsberg Központ információi alapján az országos – mintegy 170 ezer fős – pedagóguslétszám legfeljebb 1-2 %-a betöltetlen”. (Írja az Index)

És kinyíltak a pokol kapui

A Klebelsberg Központ közleménye (1. rész)
 Budapest, 2018. szeptember 17., hétfő (OS) – Újabb valótlanságok az Index cikkében

A Klebelsberg Központ visszautasítja a cikkben megfogalmazott állítást, miszerint “a Klebelsberg Központ úgy működik, mint egy újság vagy egy hírszerzőközpont”.
Tény, hogy 2010 előtt mindent megtettek, hogy elvegyék a kedvét a fiataloknak a pedagóguspályáról: több ezer pedagógust tettek utcára és  megalázóan alacsony béreket fizettek a pedagógusoknak, de ma már a pedagógus pálya egyre vonzóbb, az 50%-os pedagógus béremelés és a pedagógushallgatói ösztöndíjak hatására 30%-kal nőtt az érintett hallgatók száma. Továbbra is fenntartjuk, hogy a köznevelési intézményekben üres álláshelyek átmenetileg mindig lesznek, hiszen a tanárok életkörülményeiben beálló változások – nyugdíjazás, gyermekvállalás, más településre költözés – kihatnak arra. Teljesen természetes tehát a fluktuáció, de országosan nem beszélhetünk pedagógushiányról.
Kiadó: Klebelsberg Központ

A Klebelsberg Központ közleménye (2. rész)
 Budapest, 2018. szeptember 17., hétfő (OS) – Újabb valótlanságok az Index cikkében

Magyarországon továbbra is az OECD átlag alatti az egy pedagógusra jutó gyermekek száma, ráadásul a tankerületi központok fenntartásában működő intézményekben 2017/2018-as tanévhez képest összességében a 2018. szeptember 15-i állapot alapján 1.200 fővel több a pedagógus munkakörben foglalkoztatottak száma. A tantárgyfelosztásokat augusztus végén kezdték feltölteni az intézmények a KRÉTA rendszerbe, amelyeket véglegesíteni szeptember 15-ig kellett. Ennek következtében az index.hu-n megjelent, állítólagosan a KRÉTÁ-ból megszerzett adatok nem tekinthetőek hitelesnek. A cikkben több olyan állítás is szerepel, amely szakmailag nem alátámasztható.
Kiadó: Klebelsberg Központ

No comment.

(forrás. MTI/Index)

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük