Tiborcz István nem a papírok aláírásában, hanem a pénzfelvételben jeleskedett. Orbán vejének érdekeltsége egy tömött kasszájú, sikerre ítélt Eliost vett át Simicskától és néhány hónap múlva csaknem félmilliárd osztalékból részesedhetett – derül ki a 24.hu cikksorozatának újabb írásából. 
[mnky_ads id=”10551″]
Az Európai Unió csalás elleni hivatala, az OLAF ennyi uniós támogatás visszafizettetését javasolja, mert szervezett csalás nyomaira bukkant az Elios által elnyert közvilágítási projekteknél. Ezért 13 milliárd forint uniós támogatás visszafizetését javasolja.
[mnky_ads id=”10552″]
Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter erre Hódmezővásárhelyen rögtönzött sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy a Közgép volt a cég tulajdonosa, a felelősséget is neki kell vállalnia. Azaz a Simicska Lajos érdekeltségében álló útépítő vállalattal fizettetné vissza az ebül szerzett uniós támogatást.

Csakhogy az OLAF által vizsgált 35, egytől egyig szabálytalannak talált projekt közül mindössze háromnál esett a Közgép-érára a felhívás kiírása, vagy az Elios-szal való szerződéskötés. Ez a 13 milliárd töredéke. Egyebekben bárki tulajdona volt is, Lázár felsőfokon beszélt az Elios hódmezővásárhelyi munkájáról.

Ami a tulajdonviszonyokat illeti, a Tiborcz és barátja, Erdei Bálint által alapított Eliosban valóban tulajdonos volt 2010-től egy Simicska-érdekeltség, az E-OS Energiakereskedő Zrt. Az Opten céginformációs adatbázisa szerint a Simicska-érdekeltség 2013. június 3-ig volt tulajdonos az Eliosban, majd visszatért a két alapító, Erdei Bálint és Tiborcz István. Igaz, nem a saját nevükön, hanem két vagyonkezelő vállalkozáson keresztül: Tiborcz a Green Investments & Solutions Kft.-vel, Erdei a Green Universe Kft.-vel képviseltette magát.

Ugyanakkor Tiborcz István valójában egy pillanatra sem engedte el az Elios kormányrúdját: mindvégig ott ült az igazgatóságban, akkor is, amikor a tulajdonosi jogköröket a Közgép gyakorolta.

A szerződéseken tehát valóban nem az ő aláírása szerepelhet, a Közgép-éra döntéseiben viszont éppen annyira részt vehetett, amennyire egy igazgatósági tagnak lehetősége van erre. Orbán vejének befolyásáról Lázár maga mondta el egy tavaly novemberi Kormányinfón, hogy “Tiborcz Istvánt ismerem polgármester koromból. (…) Közösen találtuk ki, hogy Hódmezővásárhelyen hogy fogjuk a közvilágítást modernizálni, ami nagyszerű program volt.”

Az Elios szekere már 2011-ben jól futott: erre az üzleti évre 100 millió, 2012-re 200 millió forint osztalékot fizetettek, ám ez a 300 millió forint gyakorlatilag aprópénz volt a Közgép akkori, tízmilliárdos közbeszerzési projektjei mellett.

Az igazán nagy pénzek 2013-ban és 2014-ben kezdtek el ömleni a vállalkozáshoz, a 2013-as évre azonban Simicskáék nem vették ki a jussukat, a közgyűlési jegyzőkönyv szerint „a társaság 2014. évre kitűzött céljai elérése érdekében”. A 2014-es üzleti évnek – immár Simicska Lajos nélkül, de az oligarcha nagylelkű számviteli döntésének köszönhetően – teli tömött kasszával vágott neki az Elios.

A mérleg szerint több mint 98 millió forint volt az eredménytartalékban és 21,4 millió forint adózott eredményt hagyott a pénztárban Tiborczéknak Simicska.

Simicska Lajos és a Közgép távozása után néhány héttel Tiborcz házasságot kötött Orbán Viktor lányával, Ráhellel.

Simicska Lajos tehát nem vett ki pénzt a cégből, visszaadta azt Tiborcznak és Erdeinek, pontosabban az ő cégeiknek – éppen akkor, amikor igazán beindultak az uniós forrásokkal futó közvilágítási projektek. A régi-új tulajdonosok viszont nagyot kaszáltak. A tömve hagyott kassza még nagyobbra duzzadt a közbeszerzési megbízásokkal, a 2014-es évben már 470 millió forint volt az adózott eredmény, és ezt ki is fizettek a tulajdonosoknak osztalékként. Természetesen nem közvetlenül Tiborcz Istvánnak.

Amikor a 470 millió forint kifizetéséről döntöttek, már a Green Investments & Solutions Kft. volt az Elios egyik részvényese, amint ez az OLAF adataiból és a cég akkori éves beszámolójából is kiderül, 50 százalékos arányban. A Green Investments 2014-es mérlegében az áll, hogy nulla saját árbevétel mellett 447 millió forint nyereséget ért el, a legnagyobb részt „kapott osztalék” címén szereplő bevételből.

A 471 millió forint osztalék kifizetésére úgy volt mód, hogy a padlást is lesöpörték, a korábbi eredménytartalékból tettek a nyereséghez 24 milliót. A Green Investmentben az egyetlen tulajdonos pedig ebben az időben Tiborcz István volt. Orbán vejének érdekeltsége tehát egy tömött kasszájú, sikerre ítélt Eliost vett át Simicskától és néhány hónap múlva csaknem félmilliárd osztalékból részesedhetett. 

(Forrás: 24.hu)
[mnky_ads id=”4674″]
[mnky_ads id=”4668″]

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét