Navracsicstól Gulyáson át egészen Csák Jánosig gördül a hazugsághógolyó – Nem léptek előrébb a nemzetközi rangsorban az átalakított egyetemek

Erasmus program felfüggesztése kapcsán a kormány folyamatosan azon dolgozik, még azon az áron is hogy elgurít egy újabb hazugsághógolyó, hogy bebizonyítsa, a magyar ellenzék és Brüsszel ellenében is jó döntés volt az állami egyetemek “kiszervezése.” Navracsics Tibortól, Gulyás Gergelyen át egészen Csák Jánosik most éppen azt bizonygatják, hogy az átszervezés után máris előbbre léptek a nemzetközi felsőoktatási listákon a magyar alapítványi intézmények. Ezzel szemben az Akadémiai Dolgozók Fóruma mást állít.

A hazugsághógolyó elolvad

A kormányzati véleménnyel, amelyet nem győznek sulykolni, az Akadémiai Dolgozók fóruma mást állít:

“Csák János miniszter óriási javulást lát az alapítványi kézbe adott egyetemeknél. Szerinte ennek köszönhető, hogy a publikációk, a hazai és külföldi hallgatók számában és különféle nemzetközi rangsorokon is előrelépés történt.
A számok nem ezt mutatják.”

hazugsághógolyó

Hazugság a kormányinfón

  • A miniszter (Gulyás Gergely a szerk.) állításával szemben 2021 és 2022 között nem nőtt, hanem valamelyest még csökkent is a felsőoktatásba újonnan felvett hallgatók száma.
  • A külföldi hallgatók száma valóban jelentős növekedést mutat, de a nemzetköziesedési folyamat már jóval a modellváltás előtt megkezdődött.
  • Tényleg egyre több magyar egyetem kerül fel egy nemzetközi rangsorra, ugyanakkor több modellváltó intézmény rontott a pozícióján az elmúlt években.
  • Nem találtuk nyomát annak, hogy egy év alatt 18 százalékkal nőtt volna a modellváltó egyetemek publikációs teljesítménye.

Tárta fel a Lakmusz.

A Mellár-modell

A képviselő azt is felvetette lehetőségként, hogy a kuratóriumok tagjainak egyharmadát az egyetem szenátusa, egyharmadát az egyetemi oktatók és dolgozók érdekképviseleti szervezete, egyharmadát pedig a helyi önkormányzat nevezhetné ki-írtuk meg hétfőn.