Ne dőljön be Orbánnak, bármivel is eteti – Erről állapodtak meg EU tagállamok

A csütörtöki EU csúcs-megállapodás többek közt arról szólt, hogy egyrészt közös erővel nagy összeggel támogatják az afrikai országokat, hogy megelőzzék a menekülés kiváltó okait, valamint úgy Afrikában, mint a Földközi Tenger mentén közös EU-felvevő menekülttáborokat rendeznek be.

Frontországok, és az EU közepe

Ez egy fontos döntés, hiszen az elviselhetetlen teher nem maradhat kizárólag Olaszország és Görögország problémája, csak azért mert hozzájuk érkezik a menekültek túlnyomó része, miközben a belső országok mindenből kihátrálnak.
Ezekben a táborokban minden menekültet EU-s megbízottak regisztrálnak és gyorseljárásban döntenek a menekültstátuszukról. Az eljárás végén automatikusan elosztják a menekülteket azok közt a tagállamok közt, akik hajlandók befogadni. Akiket elutasítanak, azokat azonnal visszaszállítják a hazájukba.
Kíváncsi vagyok, hogy a menekültek további elosztásából, amiben az összes tagállam részt kap, azok a tagállamok milyen formában fogják a maguk részét kivenni, akik nem fogadnak be menekülteket.

Aki megtagadja a befogadást, fizet

Sokba fog ez kerülni a magyar társadalomnak, ha Orbán inkább fizet, mintsem hogy átvegyen pár ezer embert. A többi tagállamban való elhelyezésének, ellátásának, integrációs programjaiknak, munkahely-teremtésének költségeit természetesen fizetnie kell az elzárkózó országnak. Pedig ha átvenné a már központilag regisztrált  és engedélyezett menekülteket, támogatást  is kapna.

Aki megtagadja a befogadást, az fizet  Ezt a tervezetet Brüsszel nem dolgozta még ki, egyelőre nem tartanak még ott.  Fontosabb először az afrikai országokkal tárgyalni és a Földközi Tenger melletti tagállamokkal megállapodni. A közös tervről végre megszületett az egységes EU megállapodás, ezt a gyakorlatba átültetni a következő lépés lesz.

Az egyik fontos kérdés, hogy mi történjen a legalábbis szóban minden befogadást megtagadó V4 államokkal, mert az biztos, hogy 100%-ig senki nem fog tudni a közös tehermegosztás alól kihomorítani, amíg tagja az államszövetségnek. Feltehetően rengeteg közpénzt kell fizetnie Magyarországnak Orbán monomániájáért.
Európában nem nagyon értik, mi ezzel a cél, ezért oly fontos itt Magyarországon a felvilágosítás.

(Andrea Vollauschek)

Kapcsolódó

Megállapodtak az uniós vezetők a menekültválságról – Orbán Viktor videójával

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük