Az őrület nem magyar specialitás – Romániában 10 évet is ülhet, aki bírál

Ha elfogadják Romániában a pénteken benyújtott javaslatot, akkor aki legalább háromfős románellenes szervezetet alapít, vagy ahhoz csatlakozik, 3 – 10 évig terjedő börtönbüntetést kockáztat. Kivétel azért akadna: ha valaki feljelent egy ilyen szervezetet, még mielőtt leleplezik, akkor az illető büntetlenséget élvez.

Romániában az élet….

Az ötletgazdák között ott van Traian Basescu volt államfő Népi Mozgalom Pártja (PMP) és a szintén ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL), amelynek támogatói között több más párt, köztük a kormányon lévő Szociáldemokrata Párt (PSD) törvényhozói is megtalálhatók.

A kezdeményezők szerint a tervezetet annak a törvénynek a mintájára dolgozták ki, amelyet az antiszemitizmus visszaszorítása érdekében fogadott el nemrég a román parlament.

És akkor lássuk, mit tartanak románellenesnek:

A kezdeményezők szerint románellenes az olyan

„románokra vonatkozó percepció, amelyet irántuk való gyűlöletként fejeződik ki, valamint a romángyűlölet motiválta verbális és vagy fizikai megnyilvánulás, amely románok vagy nem románok iránt, románok tulajdonai, román közösségek intézményei vagy templomai ellen irányul”.

Románellenes szervezet pedig

„bármely, három vagy több személy alkotta csoport ideiglenes vagy folyamatos tevékenységgel, amelynek célja románellenes gondolatok, fogalmak vagy doktrínák népszerűsítése. Idetartozhatnak bejegyzett vagy nem bejegyzett szervezetek, pártok, politikai mozgalmak, egyesületek és alapítványok”,

illetve bármilyen, a törvény hatálya alá eső jogi személy.

Románellenes szimbólum pedig a törvényjavaslat szövege szerint az olyan

„zászlók, emblémák, kitűzők, egyenruhák, szlogenek, köszöntési módok és ehhez hasonló jelzések, amelyek románellenes gondolatokat, fogalmakat vagy doktrínákat közvetítenek”.

Románellenes anyagnak minősülnek a románellenes gondolatokat, fogalmakat vagy doktrínákat népszerűsítő képek, szövegek, hang- és videofelvételek.

A románellenes szervezetekre

a magyarországi, Erdélyben is híveket toborzó Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalmat (HVIM) és a Magyar Gárdát hozták fel példaként, amelyeknek az “irredenta” akcióit szerintük a Hargita megyei tanács is támogatja.

A Marius Pascan PMP-szenátor, Eugen Tomac PMP-elnök és Daniel Gheorghe PNL-képviselő által jegyzett indoklás az egyre terjedő románellenességre a pejoratív értelemben használt “vlah”, “oláh” megnevezést, a “buta”, “faragatlan” jelzőt, a román nép “cigányokként” történő, megbélyegző szándékú emlegetését hozza fel példaként.

Az előterjesztők szerint a románellenesség történelmi gyökerei a középkorra nyúlnak vissza, amikor Erdély “kiváltságos” nemzetei – a magyarok, szászok és székelyek – “megtűrt” népként tekintettek a románokra, de úgy vélik: a románokkal szembeni gyűlölet ma is tetten érhető az autonóm – saját jelképekkel, fővárossal, etnikai harátokkal rendelkező – Székelyföld eszméjét hirdető, “államellenes”, “szakadár”, “sovén” erdélyi megemlékezéseken és egyéb rendezvényeken.

(forrás: foter.ro)

Új gyülekezési törvény – ettől még Rákosi is megnyalná mind a tíz ujját

Szijjártó: elfogadhatatlan a román miniszterelnök nyilatkozata

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük